Bu yıl isteğe bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmen sayısı 106 bin 295 oldu.
Başvuruda bulunanlardan 42 bin 126 öğretmenin ataması gerçekleştirildi.
İl içi ve iller arası özür grubu atamalarına ise 52 bin 627 öğretmen başvuruda bulundu. Bunların 22 bin 304'ünün ataması yapıldı. Böylece toplamda yer değişikliği atamalarına 158 bin 922 öğretmen başvuruda bulunurken 64 bin 430 öğretmenin ataması gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB ), eş durumu tayinleri nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Her yıl özür durumu kapsamında eş tayinleri için başvuran bütün öğretmenler atanırken bu sene sistem değişti. Bakanlık eş tayinlerinde yalnızca talep edilen ilde öğretmen ihtiyacı varsa eş durumu tayinlerini yaptı. Bunun dışındaki atama istekleri kabul edilmedi.
Bu nedenle binlerce öğretmen, her yıl düzenli olarak yapılan eş durumu tayinlerinin gerçekleşmemesi nedeniyle MEB'e tepkili. Bakanlık son günlerde yoğun olarak tartışılan öğretmenlerin eş durumu tayinleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
Bakanlığın açıklamasına göre bu yıl 17 bin 333 sınıf öğretmeni, 4+4+4 eğitim sisteminden dolayı norm kadro fazlası oldu. Bunun dışında norm fazlası öğretmen sayısı ise 33 bin. Norm fazlası öğretmenler fiilen derse girmeden maaş alıyor. Norm fazlası öğretmenlerin devlete maliyeti yıllık 1 milyar liranın üzerinde.
MEB'in açıklamasına göre 2012 yılında öğretmenlerin atama yolu ile en çok ayrıldıkları iller Ağrı, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak ve Van. En çok atanmak istedikleri iller ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya ve Mersin. Ankara ve İstanbul, öğretmenlerin en çok ayrılmak ve atanmak istedikleri iller konumunda.
Öğretmen ihtiyacı açısından ise en çok ihtiyaç olan iller Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakanlığımız bütün öğretmenlerimizin eşleri ile birlikte aynı mahalde görev yapmaları konusunda son derece hassastır. Buradaki tek engel, öğretmenlerimizin yoğun olarak talepte bulundukları illerin ve yerlerin norm kadrolarının genellikle dolu olmasıdır.
Norm kadrosu dolu olan illere öğretmen ataması yapıldığında ise bu öğretmenler fiilen derse girmeyeceği gibi ayrıldıkları okullarda da öğretmen olmaması nedeni ile derslerin boş geçmesi durumu ile karşı karşıya kalınacaktır." ifadelerine yer verildi.