Yurt dışında okumak isteyenlerin birçoğunun ilk hedefi Amerika. Çünkü bu ülkede eğitim şartları dünya standartlarının üzerinde ve mezuniyet sonrası iş garantisi yüksek. Özellikle bizim ülkemizde Amerika'dan diploma ile dönenlerin el üstünde tutulduğu düşünülürse, burada okuma isteği daha da artıyor. Fakat Amerika'daki her üniversitenin kaliteli olduğunu söylemek mümkün değil. Bu konuda seçim yaparken çok dikkatli olmakta fayda var.
LİSE DİPLOMASI ŞART
Amerika'da eğitim alabilmek için belirli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlar geldiğiniz ülkeye ve üniversiteye göre değişiklik gösterse de genel olarak aynı yol izleniyor. Lisans eğitimi için en az lise mezunu olmak şart. Öğrencinin not ortalaması, istediği üniversiteye girebilmesi için önem taşıyor. İyi üniversitelerin büyük çoğunluğu 4 üzerinden 3 not ortalaması istiyor. Amerikan üniversitelerine girebilmek için İngilizce seviyenizin çok iyi düzeyde olması gerekiyor. Üniversiteler, TOEFL notunu ortalama 500'ün üzerinde istiyor. Yabancı diliniz iyi değilse, üniversitenin lisan merkezine gidip 1 yılda dil öğrenebilir, daha sonra da üniversiteye geçiş yapabilirsiniz.
SOSYAL DURUM...
İlk istenen belgeler, öğretim üyeleri ve işverenler tarafından yazılan; derslerdeki başarı, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım, sınıf - iş arkadaşlarıyla olan uyum gibi konulardaki tavsiyeleri içeriyor. Yurt dışındaki üniversiteler, öğrenciliğinizi kabul etmek için masraflarınızı nasıl karşılayacağınızın ispatını isteyebilirler. Maddi imkanınız uygunsa, banka hesap özetini gösterebilirsiniz.
ÖSS PUANI YOK
Burs alıyorsanız da burs veren kurumdan sizin masraflarınızı karşılayacaklarını açıklayan bir mektubu ilave etmeniz gerekiyor. Amerika'da öğrenim ücretleri çok değişken. Okulların ücretleri 6 bin dolardan başlıyor. Konaklama, yemek, kurs ücreti olarak her şey dahil 12 bin dolardan 50 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye'deki üniversite ve dershane ücretleri ile karşılaştırıldığında, bu rakamların çok yüksek olmadığı ortaya çıkıyor. ABD'de üniversite okumak için daha önce bazı ülkelere uygulanan puan barajı da bulunmuyor. Yani ön lisans için ÖSS'den 165 ve lisans için de 185 puan alma şartı yok. Türkiye'deki sınavdan kaç puan alırsanız alın, ABD'de üniversite okuma imkanınız var.
Amerika'da Okumak Zor Değil
Yurt dışında okumak isteyenlerin birçoğunun ilk hedefi Amerika. Çünkü bu ülkede eğitim şartları dünya standartlarının üzerinde ve mezuniyet sonrası iş garantisi yüksek. Özellikle bizim ülkemizde Amerika'dan diploma ile dönenlerin el üstünde tutulduğu düşü