Balık istifi öğrenci taşıma

Samsun'un Havza ilçesinde yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle servis verilmeyen köyde 19 öğrenci, 5 kişilik araçla balık istifi şeklinde okula götürülüp getiriliyor. Yenice köyünü ikiye bölen Samsun-Ankara karayolu nedeniyle yolun karşısındaki okula gi

Samsun'un Havza ilçesinde yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle servis verilmeyen köyde 19 öğrenci, 5 kişilik araçla balık istifi şeklinde okula götürülüp getiriliyor.
 

Yenice köyünü ikiye bölen Samsun-Ankara karayolu nedeniyle yolun karşısındaki okula gidemeyen öğrenciler, köy muhtarı Mustafa Erol tarafından ilçe merkezine taşınıyor. Yenice köyü Afetevleri'nde oturan öğrencilere, yönetmeliğe göre; 'okul bulunan köye servis verilemeyeceği' gerekçe gösterilerek servis tahsis edilmedi. 19 öğrenci, muhtarın 5 kişilik Doblo model aracıyla Havza'daki İstiklal İlköğretim Okulu ve diğer okullara taşınıyor. Balık istifi şeklinde taşınan öğrenciler, bu şekilde 9 kilometrelik yolu çok zor şartlarda gittiklerini, midelerinin bulandığını belirterek, kendilerine servis verilmesini istedi.

Yenice Köyü Muhtarı Mustafa Erol, köylerinde servis olmadığı için çocukları bu şekilde götürmek zorunda kaldıklarını ileri sürdü. Köye servis verilmesini isteyen Muhtar Erol, "Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Köyümüzde okul olduğu için yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçe gösterilerek servis verilmedi. Burada tek öğretmenli, birleştirilmiş eğitim veren bir okul var. Bizim mahallemiz ile okul arasından Samsun-Ankara karayolu geçiyor. Öğrencilerin buradan karşıya geçerek okula gitmesi de mümkün değil. Köprü yok. Bu çocuklar bu kara yolundan karşıya nasıl geçsinler?" dedi.

Öğrencilerin geçen yıl ilçedeki okula başladığını, bu yıl 2. sınıfa gittiklerini anlatan Mustafa Erol, "Geçen yıl kendi imkanlarımızla götürdük. Bu yıl da devletimizden servis talep ediyoruz" diye konuştu.

Öğrenciler ise, "Bu şekilde okula gidip gelmekten korkuyoruz. Araç içinde sıkıştık kaldık. Midemiz bulanıyor. Köyümüze servis istiyoruz" dedi.

"SERVİS VERİLMESİ YÖNETMELİĞE AYKIRI"
İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Bilen, Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği'ne göre; yerleşim biriminde okul bulunması halinde servis verilemeyeceğine dikkat çekerek, "Köyde okul var. Afetevleri'nin okula uzaklığı 1.4 kilometre. Bu şartlardaki bir köye servis verilmesi yönetmeliğe aykırı. Yönetmeliği aykırı bir iş yapamayız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de birçok yerde bu tür sorunun olduğunu vurgulayan Bilen, şunları söyledi:
"Öğrencileri merkezdeki okula biz yönlendirmedik. Velilerin tercihi bu. Usulsüz işi yapacak değiliz. Yönetmelik neyse onu yapacağız. Biz adil olmaya çalışıyoruz. Keşke tüm çocuklar merkeze taşınsa. Ama köyde okul var. Okulun kapanması için öğrenci sayısının 10'un altına düşmesi lazım. Köydeki okulda birleştirilmiş sınıfta 7'si erkek, 19'u kız toplam 26 öğrenci eğitim görüyor. Norm kadro gereği okulda 30'un altında öğrenci olduğu için 1 sınıf öğrenmeni görev yapıyor. Birleştirilmiş sınıf uygulaması
mevzuata göre uygulanmakta. Diğer öğrenciler veliler tarafından ilçe merkezindeki okullara götürülüyor. Kendi imkanlarıyla ilçe merkezine 7'si kız, 12'si erkek 19 öğrenci geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği'ne göre; servis verilebilmesi için yerleşim biriminde okul bulunmaması gerekiyor. Mevzuat hükümleri ve Yenice İlköğretim Okulu'nun durumu birlikte değerlendirildiğinde buranın taşımalı eğitim kapsamına alınmasının uygun olmayacağı kanaatine varıldı."
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri