Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, geçmişteki uygulanan yanlış politikalarla eğitim sisteminin ihtiyacından fazla öğretmen adayının eğitim fakültelerinden mezun olduğunu belirtirken atamalardaki istismara dikkat çekti.
YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, geçmişteki uygulanan yanlış politikalarla eğitim sisteminin ihtiyacından fazla öğretmen adayının eğitim fakültelerden mezun olduğunu belirterek, kendi dönemlerinde kuruluşuna izin verdikleri bölümlerin en çok ihtiyaç duyulan dallar olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, ÖSYM'yi yeniden yapılandıran yasa teklifinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çubukçu, KPSS'de bu yıl yaşanan sorunla ilgili soruşturmanın yargı tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Çubukçu, ''Kurum çatısı altındaki kimseyi suçlamadım, suçlayanı da görmedim. Kurumu şaibe altında bırakmadık, buna özen gösterdik'' dedi.
Yeni düzenlemede hem caydırıcı önlemlerin alındığına hem suç tanımlarının yer aldığına hem de günün koşullarına uygun bir yapılanmaya imkan tanındığına işaret eden Çubukçu, ''İstiyoruz ki sınava giren her genç, kuruma sonsuz güven duysun ve kurum da teknolojik önlemlerin alabilecek mekanizmaya sahip olsun. Düzenleme bu amaçla yapılıyor'' diye konuştu.
Geçmişteki yanlış politikalarla kurulan eğitim fakülteleri ve kontenjanlar nedeniyle Türk eğitim sisteminin ihtiyacından fazla sayıda öğretmen adayının mezun olduğunu belirten Çubukçu, ''Dönemimizde kurulan eğitim fakülteleri tamamen doğru planlamayla Türkiye'nin eğitim ve öğretiminin ihtiyacına uygun yapılmıştır. Kuruluşuna izin verdiğimiz bölümler, şu anda Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan dallardır. Okul öncesi eğitim, sınıf öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, özel eğitim gibi 5-6 alanla sınırlıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
ATAMAYI BEKLEYEN GENÇLER İSTİSMAR EDİLİYOR
ve 20 yılda hangi alanda, hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğunun analizini yaptıklarını, bundan sonraki planlamanın da buna uygun olduğunu anlatan Çubukçu, ''Atamayı bekleyen gençlerin umutları fazlasıyla istismar ediliyor. Seçim atmosferinde bu istismar daha da artacak. En yüksek öğretmen atamaları, AK Parti iktidarında oldu'' dedi.
Çubukçu, 2010 yılı itibarıyla üniversitelerin boş kalan kontenjanları hakkında bilgi verirken devlet üniversitelerinin ön lisans programlarının yüzde 20'sinin, lisansın yüzde 4'ünün, vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarının yüzde 58'inin, lisansın ise ise yüzde 20'sinin doldurulamadığını bildirdi.
Bakan Çubukçu, aynı yerde 5 yılını dolduran okul müdürlerinin rotasyonunun siyasi olmadığını belirterek, aynı yerde uzun yıllar yönetici olmanın sıkıntılarını görerek bu uygulamayı getirdiklerini, bu kapsamdaki okul müdürlerini kendi tercihlerine göre atadıklarını söyledi.
Okulların temizliğine ilişkin genel bütçeden ödenek ayrıldığını kaydeden Çubukçu, ihale düzenlenerek hizmet alımı yoluyla okulların temizliğinin yapılacağını ifade etti.
Okullardaki güvenlik konusunda da ciddi tedbirler alındığına dikkati çeken Çubukçu, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan ''Güvenli Okul Projesi'' ile özellikle dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı okulların güvenliğinin sağlandığını hatırlattı. Çubukçu, 16 milyon öğrenci nüfusuna sahip Türkiye'de, okullarda güvenlik sorununun diğer bir çok ülkeyle kıyaslanamayacak derecede minimum düzeyde olduğunu vurguladı.
Başkanvekili Güldal Mumcu, ''temel kanun'' olarak görüşülen teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşimi saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.