Türkiye Bilişim Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal, ''Matematiksizlik, tıpkı felsefesizlik, sanatsızlık gibi, bugünkü eğitim düzenimizde Türkiye'nin parlak geleceğine konan siyasal bir ambargodur'' dedi.
Köksal, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ev sahipliğinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Matematik Sempozyumu'nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, matematiğin fizik, kimya gibi doğa bilimleriyle; anatomi, dirim bilimi, tıp gibi yaşam bilimleriyle; ekonomi, istatistik, demografi, dil bilimi gibi toplumsal bilimlerle; sanatın bütün dallarıyla doğrudan ilişkisi olduğunu ifade eden Köksal, ''Dil biliminin dalları olan dil bilgisiyle, anlambilimle, göstergebilimle matematiğin neredeyse özdeşlik düzeyinde örtüştüğünü söyleyebilirim'' diye konuştu.
Matematiğin iyi öğretilemediği bir toplumda yurttaşların temel kavramları birbirine karıştırmaları, belirsizlikleri çözememeleri, görev ve sorumluluklarını ayırt edememeleri yüzünden yönetim biçimi ne olursa, yurttaşların ruh sağlığı bozulacağından, toplum düzeninin ister istemez çöküntüye uğrayacağını söyleyen Köksal, şöyle devam etti:
''Yurttaşlarda matematik yeteneğinin gelişmemiş olduğu bir ülkede, demokratik kavramların tanımları doğru algılanamayacağından partiler arasında uzlaşma sağlanamayacak, ülkenin bir anayasası, partileri, yasama, yürütme ve yargı organları olsa bile, demokrasi meclisteki parmak hesabına indirgenecektir. Bunun sonucunda hukuk düzeni çökeceğinden ortada ne ulusal dayanışma kalacaktır, ne de demokrasi. Uzun süre bu tür bunalımlar yaşayıp da başta yurttaşların matematik ve felsefe eğitimi olmak üzere diline, eğitim düzenine çekidüzen veremeyen bir devlet çöker.''
-''BAĞIMSIZ DÜŞÜNME YETENEKLERİNİ KÖRELTEN ÖĞRETİM ORTAMI YARATTIK''
Köksal, bilimi "fildişi kulelerinde halktan kopuk yaşayan bilim adamlarının kurguladıkları bir bilgi" gibi gören öğrencilerin, matematiğe karşı algılama pencerelerini kapattıklarını savunarak, ''Ezbercilik, eğitim ortamımızı kasıp kavuruyor. Bilgiyi akıl katında değil de inanç katında öğretiye dönüştürerek gençlerimizin bağımsız düşünme yeteneklerini körelten niteliksiz bir öğretim ortamı yarattık. Matematik yoksunu öğrencilerimizin yaşamın gerçekleriyle iletişim kuramamalarına şaşmamak gerekiyor'' dedi.
Prof. Dr. Aydın Köksal, şunları kaydetti:
''Matematiksizlik, tıpkı felsefesizlik, sanatsızlık gibi, bugünkü eğitim düzenimizde Türkiye'nin parlak geleceğine konan siyasal bir ambargodur. Öğrenciyi ezberciliğe ve ulusal özgüvensizliğe sürükleyen yabancı dille öğretim de, matematiksizliğin yarattığı bu siyasal ambargoyu pekiştiren başka bir eğitim kamburumuz. Meslek yaşamımın 46'ncı yılında ülkemizin karşı karşıya kaldığı bütün olumsuzluklara, yaşanan darboğazlara, ekonomik-siyasal bunalımlara karşın düşlerinden birçoğunun gerçekleştiğini görmüş bir bilişimci olarak, bu yolda siz matematikçilerden daha çok başka kime güvenebilirim? Bilişim devrimini erken kavramakla başta yazılım ve bilişim sistemleri geliştirmede önemli bir teknik bilgi birikimi sağlamış bulunan Türkiye'nin, bu eğitim kamburlarını sırtından attığında, özetle Atatürk'ün aydınlık çizgisinden ayrılmayıp ulusal bütünlüğünü korumayı başarırsa, çok parlak bir geleceği olduğunu kestirmek, 21. yüzyılın başlarında bugün bir matematikçi için pek güç olmasa gerek.''
Sunumunun ardından Prof. Dr. Köksal'a, Matematikçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ayvalı tarafından plaket verildi.
KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılış törenine Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
22 Ekimde sona erecek sempozyumda ''Matematik ve Bilişim Çağı'' teması ile birçok oturum gerçekleştirilecek.