Bugüne kadar büyük çoğunluğu Uzakdoğu’da olmak üzere tam 12 bin kütüphane kurdu. Kurduğu kütüphanelere tam 10 milyon kitap bağışlayarak bu konuda dünyadaki tek isim oldu. İsmi John Wood. Yeni kütüphaneler peşinde koşmaya devam ediyor.HER ŞEY 1998’de John Wood’un Nepal’de bir okulu ziyaret etmesiyle başlıyor. O zamanlar Microsoft’ta pazarlama direktörü olarak çalışan John Wood, okulda tek bir kitap bile bulunmadığını görünce gözlerine inanamıyor ilkin. Wood’un ilk kitap seferberliği de Nepal’de başlıyor ve eşeklere yüklediği yüzlerce kitaba okula taşıyor. Çocukların gözbebeklerindeki sevinci görünce de Microsoft’tan istifa ederek kendisini bu işe adamaya karar veriyor.
Çocuklara ‘okuma odası’
İnternet’te ‘http://www.roomtoread.org’ adresine girince John Wood’un nasıl bir işe soyunduğunu ve soyunmakla kalmayıp altından kalktığını görebiliyorsunuz net bir biçimde. 2000 yılında faaliyete geçen ‘room to read’in amacı, yeryüzünün neresinde olursa olsun kütüphanesi bulunmayan okullarda çocuklar için ‘okuma odaları’ yani kütüphaneler kurmaktı. Ancak sadece kütüphane kurmak da yetmiyordu, içlerine çocukların okuyabileceği kitaplar da koymak gerekiyordu. Peki ama o dillerde basılmış çocuk kitabı yoksa ne olacaktı?
Binlerce kızı okuttu
John Wood bunu görünce bir de yayınevi kurdu ve Garhwali, Xhosa, Lao, Tharu, Bundeli, Tsonga gibi ismini bile duymadığımız dillerde kitaplar bastı. Bununla da yetinmedi, kız öğrencilerin büyük güçlüklerle karşılaştığını görünce, yoksulluktan okuyamayan 13 bin 500 kız çocuğuna maddi destek sağladı. ‘Room to read’in kuruluşunun onuncu yılındaki bilanço, bir kişinin bile ‘yeryüzünü değiştirmek’ için neler yapabileceğinin somut göstergesi aslında: Kimileri sadece bir odadan ibaret olsa da 12 bin kütüphane, bu kütüphanelere bağışlanmış 10 milyon kitap ve okuluna devam edebilen 13 bin 500 kız öğrenci.
Dünyayı değiştirmek için Microsoft’tan ayrılmak
BUGÜN 47 yaşında olan John Wood yaşadıklarını, ‘Dünyayı Değiştirmek İçin Microsoft’tan Ayrılmak’ isimli bir kitapta toplamış. Kitaptan bir kız öğrencinin hayatının 250 dolar gibi son derece düşük bir maliyetle değiştirilebileceğini öğreniyorsunuz. Öğrendiğiniz bir başka şey de dünyanın altmışa yakın kentinde ‘room to read’ler için bağış ofisleri bulunduğu. Eski bir pazarlamacı olan Wood, insanları ikna etmekte çok da zorlanmadığını söylüyor. En fazla 5 bin dolara mal olan bir kütüphane için, ‘Bu bağış değil bir yatırım’ sloganını tercih ediyor. Hedefi mi, 20 yılda 100 bin kütüphane...