Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile Kil Bilimleri Türk Milli Komitesi'nce düzenlenen 14. Ulusal Kil Sempozyumu, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı.
Prof. Dr. Türkmenoğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumu Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki üniversitelerinde gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, ''Bu sempozyumların her biri o yörenin, üniversitenin karakterini yansıtacak şekilde akıllarda kalan, iz bırakan sempozyumlar haline geldi'' diye konuştu.
KTÜ'nün sempozyumun düzenlenmesinde bütün olanaklarını kendilerine sunduğunu belirten Türkmenoğlu, ''KTÜ'deki bu sempozyumun çalışmalarımıza çok büyük bir ivme kazandıracağına inanıyorum'' dedi.
Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı ve KTÜ Jeoloji Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadettin Korkmaz ise killerin insanoğlu tarafından kullanılmaya başlamasının, insanlık tarihi kadar eski bir olgu olduğunu söyledi.
Bunun çeşitli antik kazılarda yapılan araştırmalarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Korkmaz, şunları kaydetti:
''İnsanoğlunun ilk kullandığı ham madde kildir. Modern dünyada da çok önemli bir endüstriyel ham madde olan kil, geçmişte insanoğlu tarafından başlıca çanak, çömlek yapımında kullanılmıştır. Özellikle yer bilimcilerin bildiği gibi doğada 2 binin üzerinde mineral vardır, hepsinin kimyasal ve fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Bu mineraller arasında en ilginç olanı da kildir. Boyut itibarıyla çok küçük bileşenlerden oluşan, çok farklı şekiller alan killer bu özellikleri itibarıyla da çok ilginç yapı oluşturur ve çok yaygın kullanım alanına sahiptir. Killer günümüzde kozmetik alanının yanı sıra ziraattan gıda sanayisine, çimentodan nano teknolojiye, inşaattan lastik sanayisine kadar birçok mühendislik uygulamaları alanında kullanılmaktadır.''
Çok geniş bir kullanım yelpazesi olan killerin aynı zamanda çok disiplinli bir araştırmanın da odak noktasını oluşturduğunu söyleyen Korkmaz, ''Killer başta jeoloji, jeokimya, maden, fizik, kimya, inşaat, seramik gibi değişik alanlardaki bilim insanlarını bir araya getiren, ortak çalışma yapmayı sağlayan bir ham madde. Ülkemizde de 2 yılda bir düzenlenen Ulusal Kil Sempozyumu ortak disiplinlerin bir arada çalışmasının en güzel örneğini oluşturmaktadır'' dedi.
KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necati Tüysüz de kilin insanlık tarihinde çeşitli evreler geçirdiğini söyleyerek, ''İnsanoğlunun var oluşundan bugüne kadar çeşitli evreler geçirmiş olan kilin en son teknolojiyle insanlık yararına nasıl kullanıldığı ve kullanılacağı konusunda burada çok önemli toplantılar yapılacak. Ümit ediyorum ki çok faydalı sonuçlar ortaya çıkacaktır'' diye konuştu.
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 120 araştırmacının katıldığı, 74 sözlü, 30 poster bildirinin tartışılacağı sempozyumda 7 ayrı konu başlığı altında 10 oturum yapılacak. Sempozyum 3 Ekimde sona erecek.