2006 yılında Vehbi Koç Vakfı'nın desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Koç Holding tarafından başlatılan Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'nde gelinen nokta ve Türkiye'de mesleki eğitimin stratejik önemi, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un katılımıyla İstanbul'da düzenlenen toplantıda ele alındı. Mustafa V. Koç, dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu mevcut ekonomik ortamda, işgücü piyasalarında en büyük darbeyi öncelikli olarak niteliksiz çalışanların aldığını; mesleki eğitimin öneminin böyle dönemlerde daha da fazla ortaya çıktığını belirtti.
Mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, bu konuda önderlik misyonu taşıyarak devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmayı, kalifiye işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçlayan Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi Haziran ayında üçüncü yılını tamamlıyor. Koç Topluluğu şirketlerinin verdiği destekle sanayi-eğitim işbirliğinin en önemli örneği haline gelen Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi ile 81 ilde, 258 okulda, 8.000 meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu, koçluk ve kişisel gelişim imkanları verilerek hem eğitime hem de istihdama destek sağlanıyor.
Mustafa V. Koç, Koç Topluluğu'nun 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' Projesi kapsamında yürüttüğü tüm çalışmalarda, meslek liselerinin çaresizlik sonucu varılan bir durak değil, yaşama açılan bir pencere ve bir çözüm olarak hak ettiği itibarı bulmasını hedeflediklerini belirtti. Koç, Gençlerimize, kendilerini üretken bireyler olarak yetiştirdikleri sürece, iş dünyasında onlara yer olduğu mesajını vermeye çalışıyoruz dedi.
Mustafa V. Koç: Meslek lisesi başvurusunda yüzde 30 artış kaydedildi
Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'nin 2006-2007 öğretim yılında başlamasının ardından meslek liselerinin tercih edilme oranında artışlar kaydedildiğine dikkat çeken Mustafa V. Koç, 2008 yılı içinde meslek liselerine başvurularda yüzde 30 artış oldu. Okullarda Meslek Lisesi Memleket Meselesi projemize olan ilgi de her geçen gün artıyor. Bu yıl burs için yapılan başvurular geçen yıla göre yüzde 60 oranında arttı. dedi.
Ulusal bir istihdam stratejisi oluşturmalı
Mevcut durumda Türkiye'deki işgücü piyasasının istihdam-işsizlik sorunu, istihdam oranı ve işgücüne katılım oranının düşüklüğü, işsiz sayısının yüksekliği, yüksek genç ve kadın işsizliği, işgücünün yeterli niteliğe sahip olmaması, istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün yüksekliği, kayıt dışı istihdamın yaygınlığı gibi yönleriyle oldukça karmaşık ve çok boyutlu bir görünüm arz ettiğini vurgulayan Mustafa V. Koç, Çözüm için ilgili tüm tarafların uyumlu bir işbirliği içinde çalıştığı, sorunların bir bütün olarak ele alındığı uzun vadeli bir ulusal istihdam stratejisi gerekmektedir dedi.
Proje üçüncü yılını tamamlıyor, bursiyerlerin yüzde 50'si kız öğrenci
Mustafa V. Koç, 7 senelik projenin 3. yılını Haziran ayında tamamlayacağını ve üç yılda toplam bursiyer sayısının 5 bin öğrenciyi aştığını ifade etti. MLMM bursiyerlerinin yüzde 50'sinin kız öğrenci olduğunu ve bundan da büyük mutluluk duyduklarını belirten Mustafa V. Koç, AB'nin istatistik kurumu Eurostat'ın 2007 verilerine göre kadınların işgücüne katılım oranı Avrupa'da yüzde 68, ülkemizde yüzde 23.8. Okullaşma oranlarında da benzer şekilde kız öğrencilerimiz daha az imkan bulmaktadır. Kız öğrencilerimizin okula gitmesinin yanı sıra mesleklerini benimseyip o mesleklerin eğitimini almalarının yolunu açmak çok önemli. Biz MLMM Projesi ile kız öğrencilerimizin de mesleki eğitim alarak, geleceğe donanımlı hazırlanmaları için çaba harcıyoruz dedi.
Meslek lisesi mezunu çalışanlarımız öğrencilerimizle bire bir ilgileniyor
Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'nin bir özelliği de Koç Topluluğu şirketlerindeki meslek lisesi mezunu çalışanları, MLMM kapsamında destek alan öğrencilerle bir araya getirmesi. Mustafa V. Koç, İşine hakim olan ve işini severek yapan çoğu meslek lisesi mezunu 300 çalışanımız, Topluluğumuza ve üretime katkı sağlamanın yanı sıra bilgi ve tecrübelerini kendileriyle aynı sıralardan geçen bursiyerlerimize aktarmak için özel çaba sarf ediyorlar dedi.
Gençler için Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması
Tanıtım toplantısında MLMM hakkında kapsamlı bir konuşma yapan Mustafa V. Koç, Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'nin öğrencilere sadece burs olanağı sağlamakla kalmadığını, öğrencilerin girişimcilik, bilgisayar yetkinliği, proje geliştirme ve sorumlu vatandaşlık alanlarında ilerlemesi için sistemler oluşturduğunu ve işbirlikleri geliştirdiğini belirtti. Toplantıda verilen bilgilere göre MLMM Projesi dahilinde okullarda girişimcilik programları yürütülüyor ve gençler kendi alanlarında işyeri kurabilecekleri donanımı edinmeleri için teşvik ediliyor.
En yenilikçi projeyi Koç Topluluğu finanse edecek
MLMM kapsamında yakın dönemde gerçekleşecek önemli bir etkinlik de Türkiye'de Gençlik: Geleceğimizi Şekillendirelim adlı Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması. Bu etkinliğe MLMM bursiyerlerinin katılması sağlanacak ve bu kez öğrencilerin mesleki eğitimin geliştirilmesi için kendi yapabileceklerini kurgulamaları istenecek. Koç Topluluğu kazanan en yenilikçi ve uygulanabilir projeyi finanse edecek, öğrencilerin mesleki eğitimin gelişmesiyle ilgili hayallerini hayata geçirmelerine destek olacak.
Teknolojik değişime uyum ve bilgisayar yetkinliği konusunda gelişmek için MLMM bursiyerleri,Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor kampanyasına katılacak, Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası'nı ve MS Dijital Okuryazarlık eğitimlerini alma fırsatını yakalayacaklar.
Ayrıca Koç Holding'in 'Ülkem İçin Projesi' kapsamında da, 10 ilden 1700 bursiyer meslek lisesi koçlarıyla birlikte Tema Vakfı temsilcilerinden çevre bilinci eğitimi aldılar. Kampanya ile bir yandan Koç Topluluğu'nun Ülkem İçin projesi kapsamında fidan dikiliyor bir yandan da oluşturulan ormanlara sahip çıkacak bilinçli genç fidanların yetiştirilmesine katkıda bulunuluyor.
MLMM Projesi Hakkında:
Bu sene 40. yılını kutlayan Vehbi Koç Vakfı'nın desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle Koç Holding 2006 yılında, mesleki-teknik eğitimi özendirme programı çerçevesinde Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi'ni başlattı. Koç Holding proje ile mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, bu konuda liderlik yaparak, devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmayı, kalifiye işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçlıyor. 7 senelik proje, 81 ilde, 258 okulda, 8000 meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu, koçluk ve kişisel gelişim olanakları sağlayarak, hem eğitime hem de istihdama destek sağlıyor. Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi sayısı 21'e ulaşan Koç Topluluğu şirketinin verdiği destekle sanayi mesleki eğitim işbirliğine örnek olarak gösteriliyor.