TBMM'nin bu haftaki yoğun gündeminde, üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı yer alıyor. Tasarı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, 14 Ekim Salı günü görüşülecek.
TBMM Genel Kurulu, bu haftaki çalışmalarına, 1 maddesi kabul edilen, İstanbul'da Mart 2009'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu Sekretaryasının görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenleyen kanun teklifini görüşerek başlayacak.
Genel Kurulda daha sonra, Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.
Tasarı ile coğrafi işaret başvurusunun, coğrafi işaretin menşe ad olduğu durumlarda resmi gazete ve bir yerel gazetede; mahreç işareti olduğu durumlarda resmi gazete, yerel gazete ve yurt çapında dağıtımı yapılan en yüksek tirajlı 2 gazetede yayımlanması yönünde değişiklik yapılması öngörülüyor.
Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulabilmesini öngören kanun tasarısı da Genel Kurulda görüşülecek tasarılar arasında yer alıyor.
Tasarıya göre, tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik, tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer alabileceği, biyogüvenlik tedbirlerine uyulması şartıyla tarıma dayalı ihtisas OSB'leri kurulabilecek.
Bu bölgelerin yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti, işleyişi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulacak ayrı bir yönetmelik ile belirlenecek.
Genel Kurulda, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin de görüşülmesi bekleniyor.
Tasarıyla, Türk Uluslararası gemi siciline tescilli olanlar ve Milli Gemi Siciline tescilli olanlar dışındaki ticari veya özel kullanıma tahsisli gemi, deniz ve iç su araçlarının malikleri veya işletenlerine, Denizcilik Müsteşarlığınca liman başkanlıkları bünyesinde oluşturulacak bağlama kütüğüne gemi, deniz ve iç su araçlarını kaydettirme zorunluluğu getiriliyor.
ÖĞRENCİ AFFI
Üniversitelerde öğrenci affını düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, 14 Ekim Salı günü görüşülecek.
Tasarıya göre, 28 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ilişiği kesilenler, 2 ay içerisinde başvurmaları halinde aftan yararlanabilecekler. Ön lisans ve lisans düzeyinde ilişiği kesilenlere; devam şartını yerine getirmedikleri dersler için 1 eğitim öğretim yılı, dönemlik dersler için 1 dönem devam etme ve 4 sınav hakkı verilecek.
Açık öğretim sistemi ile öğrenim yapılan ön lisans, lisans tamamlama ve lisans programlarından kaydı silinenler de bu haktan yararlanacak. Aftan yararlanacakların askerliği tecil edilebilecek. Öğrenim kredisi veya katkı kredisi borcu bulunanların borçları ertelenecek.
KİT KOMİSYONU DENETİMLERİNE BAŞLIYOR
KİT Komisyonu da bu hafta denetimlerine başlayacak.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün hesapları 15 Ekim Çarşamba günü; BAĞ-KUR, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü ile Sosyal Sigortalar Kurumunun hesapları ise 16 Ekim Perşembe günü denetlenecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetimi Kurumu Kanunu Tasarısı 14 Ekim Salı günü, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ise 15 Ekim Çarşamba günü görüşülecek.