Öğretmen açığına formül arayışı

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığına çözüm bulmak için YÖK'le görüştü. Eğitim fakültelerinin yapılandırılması için YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüşen Bakan Nimet Çubukçu, 'Beraber çalışalım, bize danışın' dedi. YÖK, eğitim fakültelerind

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığına çözüm bulmak için YÖK'le görüştü. Eğitim fakültelerinin yapılandırılması için YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile görüşen Bakan Nimet Çubukçu, 'Beraber çalışalım, bize danışın' dedi. YÖK, eğitim fakültelerinde MEB raporları doğrultusunda ihtiyaca göre kontenjan ve müfredat belirleyecek.

 

Akşam'dan Z. Kıvanç El'in haberine göre Bakan Çubukçu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan 'Hangi üniversiteye eğitim fakültesi açılacağı' konusunu MEB'e 'danışmalarını' istedi. Eğitim fakültelerinin kontenjanları, MEB'in en çok ihtiyaç duyduğu öğretmenlik branşları doğrultusunda artırılacak. Fakültelere MEB'in istediği bölümler açılacak. Çubukçu ve Özcan, öğretmen yetiştirme sistemiyle eğitim fakültelerinin kontenjanları konusunda görüştü. Çubukçu görüşmede, öğretmen açığı olan branşlarda eğitim fakültelerine bölüm açılması gerektiğine işaret ederken, 'eğitim fakültesi açılmasına müdahil olmak istediklerini' dile getirdi. Öğretmen yetiştirme politikalarının sürekli güncellenmesi gerektiğine dikkati çeken Çubukçu, 'eğitim fakültesi ve bölüm açılmasında müdahil olmak istediklerini' aktardı.

 

RESMİ AÇIK 141 BİN

Görüşme doğrultusunda, 140 binden fazla öğretmen açığı olan MEB, hangi üniversiteye eğitim fakültesi açılması gerektiğiyle ilgili YÖK'e görüş bildirecek. MEB-YÖK işbirliği çerçevesinde öğretmenlik kontenjanları, MEB'in ihtiyaç duyduğu branşlarda artırılacak. 141 bin öğretmen açığına karşılık, 327 bin öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Eğitim fakültelerinde halen 50 binden fazla öğretmen adayı okuyor. MEB bünyesinde ise 679 bin 538 öğretmen görev yapıyor.

 

MEB'in 2010-2014 Stratejik Planı'nda ise 'öğretmen yetiştirme politikasıyla' ilgili, 'Eğitim fakülteleri ile işbirliği ve koordinasyon sağlanarak, en fazla ihtiyaç duyulan alanda öğretmenlik programlarının kontenjanları artırılacaktır' denilmişti.

 

TASARIDA NE VAR

Uzman öğretmenlik sınavına katılacaklarda, adaylık dönemi hariç olmak üzere 'öğretmen' unvanıyla en az 10 yıl, başöğretmenlik sınavında ise 'uzman öğretmen' unvanıyla en az 5 yıl görev yapma şartları aranacak. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda 70 ve üstü puan alanlar değerlendirmeye hak kazanacak. Kriterler ve sınav puanının birlikte değerlendirilmesinin ardından 50 ve üstü puan alanlar başarılı sayılacak. Öğretmenler, yurtiçi yüksek öğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığınca seçilecek.

 

KARİYERE YENİ DÜZENLEME

ANAYASA Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenen, öğretmenlikte kariyer basamaklarında yükselmeyi belirleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıya göre, öğretmenlik mesleğinde yükselmede dikkate alınacak değerlendirme puanının yüzde 20'sini yükseköğretim ve lisansüstü durumu, yüzde 5'ini sicil notu, yüzde 20'sini bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, yüzde 50'sini ise sınav puanı oluşturacak. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yüzde 10'luk kıdem oranı da hesaplamadan çıkarıldı. Tasarının tümü üzerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, öğretmenlerin niteliğinin artırılmasına ilişkin her türlü girişimi desteklediğini söyledi. Serter, puanın yüzde 20'sini oluşturan bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler alanında değerlendirmenin nasıl yapılacağını sordu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri