ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yeni sınav sistemi hakkında açıklama yapıyor;
- İlk sınav Nisan ayında yapılacak. Bu sınav bizim klasik yaptığımız sınavlardan olacak.
- Bu sınav toplam 160 sorudan oluşan ve süresi de 160 dakikadan oluşan bir sınav olacak. Buradaki testler ortak müfredata dayalı testler olacak. Yani tüm okul ve alanlarda okutulan derslerle alakalı olacak.
- Tek soru kitapçığı, tek cevap kağıdı kullanılacak. Bu sınav bugüne kadar yapılan sınavlardan farklı bir sınav olmayacak. Bu sınav sonucunda 6 tane puan türü oluşturulacak. Bilindiği gibi daha önce 3 puan türümüz vardı.
- Bizim 3 taban puanımız olacak. Önümüzdeki yıl Taban 1 puanı 105 olacak.
- Puan aralıkları da değiştirildi. Önümüzdeki yıl puanlar 100-500 arasında hesaplanacak. Bu puanlar sonucunda 3 taban puanı belirlenecek. Biri önlisans taban puanı, üçüncüsü ise lisans puan türlerini tercih edebilecekleri puan türü olacak.
- Taban Puanlar sonbaharda açıklanacak.
- Hem 1 hem de 2. sınavda tüm adayların puanları aynı katsayı ile hesaplanacak.
- İkinci sınav; halk arasında yapılacak anketler sonucunda Haziran ayının 2. yarısında, bir veya iki haftasonunda yapılacağı netleşecek.
- 2. aşama sonrası 4 puan türü oluşturulacak.
- Öğrencilerin tedirgin olmasını gerektirecek hiçbir durum yok.
- Lisans programlarının bir kısmı; Say 1 Söz 1 EA 1 ile giriliyor idi. Önümüzdeki yıl, bu programlara her biri için 2 puan türü belirlendi.
- Örneğin; Hemşirelik Yük. Okulu, Bankacılık gibi Meslek Lisesi'nin devamı olanlar için iki puan türü baz alınacak. İsteyen öğrenci; ikinci sınava girmeden tercih yapabilecek. Bu uygulamadaki amaç; Meslek Lisesi mezunu olan öğrencilerin, okumadıkları derslerden soru sorulmasını önlemek olacak.
- OrtaÖğretim Başarı Puanı hesaplama sistemi değiştirilmedi. Ancak değer aralığı değiştirildi. Önümüzdeki yıl AOBP 100-500 arasında puanlar olarak hesaplanacak.
- Sınav başarı puanının üstüne okul başarı puanı eklenerek %15 ile çarpılarak puanı hesaplanacak.
SINAVDA SORU SAYISININ ARTMASI
- Evet bu yıl daha çok soru sorulacak. Ancak soruların zorluk derecesi ve içeriği ile ilgili bu yıl bir değişiklik olmayacak. Buradaki amacımız; öğrencinin bilgisini daha detaylı ölçüp şansın rolünü azaltmak.
- Sınavda daha zor zorular olmayacak. Sadece ve sadece bu sene 3-4 soru sorduğumuz Psikolojiden bu sene 10 soru sorulacak. İkinci sınavda adayın test bilgilerini detaylı biçimde ölçmek istiyoruz. Matematik- Biyoloji - Fizik bilgilerini ayrı ayrı ölçmek istiyoruz.
- Diğer sistemde her aday farklı biçimde davrandığı için iki adayın bilgisini karşılaştıramıyorduk. İki adayı karşılaştırabilmek için ikinci aşamada testlerin soru kitaplarını ayıracağız.
- Biz sistem belirlerken dershane sistemini düşünerek sistem belirlemiyoruz. Adayları düşünerek sistem belirliyoruz. Öyle bir sistem yapalım ki daha başarılı öğrencileri belirleyelim düşüncesiyle hareket ediyoruz.
- Bu sınav sistemi ile daha iyi mühendis olma olasılığı yüksek öğrencileri belirlemek istiyoruz. Amacımız bu.
- Yeni sistemde 3 soru yerine 10 soru soracağız. Bu sebeple de öğrencilerin dershaneye gitmelerine gerek yok. Sonuçta aynı derslerden daha fazla soru çözecekler.
- Ek puan alacakları puanlarda bir değişilik yok. Diğer programları herkes tercih edebilecek. Katsayılar eşitlendiği için diğer programlara başarılı öğrencilerin yerleştirilmesi daha fazla olacak.
PROGRAMLARA HANGİ PUAN TÜRLERİ İLE GİRİLECEK
ÖSYM Başkanı Yarımağan; programlara hangi puan türleri ile girileceğine dair bilgilerin önümüzdeki 3- 4 gün içerisinde ÖSYM Başkanlığı'nın internet sayfasında açıklayacaklarını söyledi.
- Adayların 1/3'ü sadece 1 sınava girecek. Ancak adayların önemli bir kısmı da 3 sınava girecek.
- Sınavsız geçiş bir yasa konusu. Sınavsız geçişin kaldırılması da yasa değişikliği gerektiriyor. Eğer bu yasa değişikliği gerçekleşirse 2010'da sınavsız geçiş kalkacak.