ÖSYM'de yeni dönem

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), TBMM’de kabul edilen Torba Kanun'da yer alan bir madde kapsamında elektronik sınav hazırlıkları kapsamında büyük kapsamlı sınavlar dışındaki sınavlarda sorulan soruları yayımlamayacak. Adayların cevap kağıtları

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), TBMM’de kabul edilen Torba Kanun'da yer alan bir madde kapsamında elektronik sınav hazırlıkları kapsamında büyük kapsamlı sınavlar dışındaki sınavlarda sorulan soruları yayımlamayacak.
 
Adayların cevap kağıtları ve cevap anahtarlarını görmeleri sağlanacak.
 
Kurum olarak yılda 42 sınav düzenlediklerine belirten ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Yasin Bulduklu, “Bunların 32’si protokol kapsamındaki sınavlardan oluşuyor. Sınavlarda her yıl 5 bine yakın soru soruyoruz. Bu kanun kapsamında amacımız bir soru havuzu oluşturmak ve elektronik sınav hazırlığı yapmak. Büyük kapsamlı YGS, LYS gibi sınavlar Yönetim Kurulunun Kararı ile yayınlanmaya devam edebilir.” diye konuştu.
 
Meclis’te kabul edilen ‘Torba Yasa’da ÖSYM’nin elektronik sınava geçebilmesi amacıyla 9 Ekim 2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 2. maddesine “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu kanun kapsamı dışındadır.” ifadesi eklendi. Kabul edilen bu madde ile birlikte ÖSYM tarafından uygulanan sınavlarda çıkan sorular kanunun kapamı dışına çıkarıldı. Adaylar cevap kağıtlarının kendilerine ait olduğunu tespit etmek için görmeye devam edecek. Ayrıca kendi cevap kağıtlarını değerlendirecekleri bir sistem de hayata geçirilecek.
 
ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Yasin Bulduklu, kanuni düzenleme kapsamında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulundu. ÖSYM olarak yılda 42 sınav düzenlediklerini belirten Bulduklu, bu sınavlardan 32’sinin kurumlara yapılan sınavlar olduğunu söyledi. 42 sınav kapsamında 5 bin soru hazırlandığını ifade eden Bulduklu, “Kanuni düzenleme kapsamında özellikle protokol kapsamındaki kurum sınavlarında sorduğumuz sorular yayımlanmayabilir. Uluslararası test yapan kurum ve kuruluşların hiçbirisi yaptığı sınavları yayımlamıyor. ÖSYM olarak çağa uygun teknolojik sınav yapmayı planlıyoruz. Elektronik sınav için bu sınavlarda sorulan soruları yayımlamaması gerekiyor. Aksi halde elektronik sınav hayata geçirilemez" şeklinde konuştu.
 
ELEKTRONİK SINAVA GEÇEBİLMEK İÇİN SORULARIN YAYIMLANMAMASI GEREKİYOR
 
Yapılan düzenlemede ÖSYM’nin şeffaflıktan kaçma gibi bir durum söz konusu olmadığını vurgulayan Bulduklu şunları söyledi; “ÖSYM soruları yine istendiği zaman yayımlamaya devam edebilir. Eğer elektronik sınava geçmeyi planlıyorsak bu soruların yayımlanmaması gerekiyor. Sınav sorularının yayımlanması halinde elektronik sınava geçemeyiz. Bugün elektronik sınavı TOEFL, IELTS, Pearson da yapıyor. Bu kuruluşlar sonraki sınavlarda da bunu kullanabiliyorlar, dolayısıyla onlar elektronik sınavı çok rahat yapabiliyorlar. Bizim elektronik sınav için önümüzdeki en büyük engel soru havuzu oluşturamıyor olmamız. Yetenek ölçen sınav yapacaksak bizim de soruları yayımlamamamız lazım.” dedi.
 
Mevcut durumda ÖSYM'nin soruları yayınlamasını gerektiren bir mevzuatta olmadığını, Ancak yayınlamaya devam ettiklerini anlatan Bulduklu, “Adaylara da bilgi edinme kapsamında bireysel bazda şu sorular soruldu deriz geçeriz. Bu düzenleme bütün sınavlarda soruların yayımlanmayacağı anlamını taşımaz. Büyük kapsamlı soruları yine yayınlarız. ÖSYM yılda 42 sınav yapıyor ve bunların 32’si protokol sınavı. Kurumlara yaptığımız sınav. Sadece bunları yayımlamayabiliriz." açıklamasında bulundu.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri