Özcana vakıf üniversitesi sorusu

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Vakıf üniversitelerimizin mal varlıklarının çok güçlü, herhangi bir krizde dayanabilecek yapıda, öğrencilerin 10 yıl sonraki güvenliklerini sağlayabilecek durumda olmasını istiyoruz'' dedi. Trabzon'da düzenlenen Y

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Vakıf üniversitelerimizin mal varlıklarının çok güçlü, herhangi bir krizde dayanabilecek yapıda, öğrencilerin 10 yıl sonraki güvenliklerini sağlayabilecek durumda olmasını istiyoruz'' dedi.

Trabzon'da düzenlenen YÖK Genel Kurulu için kente gelen Prof. Dr. Özcan ve YÖK üyeleri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ile birlikte Ati Teknoloji Merkezi'ni gezerek, Genel Müdür Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan bilgi aldı.

Çıkışta topluca hatıra fotoğrafı çektiren Özcan ve kurul üyeleri, daha sonra KTÜ Farabi Hastanesine geçerek terasından manzarayı seyretti.

Kampüsteki Uzaktan Eğitim Merkezi'ne giderek Rektör Özen'den bilgi alan Prof. Dr. Özcan ve kurul üyeleri, daha sonra KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezine geldi.

Yerel gazetelerden birinin ''Hoş gelmediniz'' başlığı attığını söyleyen Özcan, ''Bu çok da haklı bir başlık değildi'' dedi.

Bunun üzerine bir gazetecinin ''Trabzon'da 2 vakıf üniversitesi oluşturuldu, neden açılmadı?'' sorusuna Prof. Dr. Özcan, şu yanıtı verdi:
''Vakıf üniversitelerinin kiralık mekanlarda işlem yapmasını istemiyoruz. Vakıf üniversitelerimizin mal varlıklarının çok güçlü, herhangi bir krizde dayanabilecek yapıda, öğrencilerin 10 yıl sonraki güvenliklerini sağlayabilecek durumda olmasını istiyoruz. Onun için 15 trilyon liralık mal varlığı şartı getirdik. Vakıf üniversitelerimizi zora sokmak için yaptığımız bir çalışma yok. Ama öğrencilerimizin diplomalarını güven altına almak istiyoruz.''

Trabzon'daki 2 vakıf üniversitesinin ciddi anlamda eksiklerinin söz konusu olduğunu ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

''Avrasya Üniversitesi, tesisleri bir türlü alamadı. Alsalar bile onları doğru düzgün anlaşmalarla bağlayamadılar. İpekyolu Üniversitesinin ise henüz hiçbir şeyi yok. Şimdi onlar bana söz verdiler, eksiklikleri tamamlayacaklar. 127 üyesinin hepsi kıymetli kişilerdir. Bizim istediğimiz şartları en kısa sürede yerine getireceklerini ifade ettiler. Biz de onların bu sözlerinde durmalarını isteyeceğiz. Bu anlamda bir gecikme olmayacak, hatta onları biz zorlayacağız.''

''2005 yılında kirada olan mülklere de üniversite kurulmasına izin verildi. Neden bunlara verilmiyor?'' sorusu üzerine de Özcan, şunları söyledi:
''Siz tarihten bahsediyorsunuz. O dönemde biz yoktuk. O dönemde ne olduğunu da bilmiyorum. O dönemdeki üniversitelerin hepsinin açıldığı da doğru değil. O zamanda kurulup da daha açılmayan üniversiteler var. 15 üniversitemizden 8'i, 15 trilyon lira mal varlığı şartına takıldı. Bizim için binaların güzelliği önemli değil, vakfın güçlü ve güzel olması önemli. Vakıf güzel olmazsa talebe ne olacak? Daha önce bu tür bazı vakıf üniversiteleri kapatılmak zorunda kaldı. Bu durumun tekrar yaşanmasını istemiyoruz.''

Prof. Dr. Özcan, gazetecilerin ''bazı fakültelerde öğrenime devam eden öğrencilere formasyon alabilme yetkisi verildi. Ancak bu bölümlerden mezun olanlar da böyle bir beklenti içinde. Bunlara yönelik çalışma var mı?'' sorusunu ise ''Bu konuda çalışıyoruz. Formül gelecek'' diye yanıtladı.
Trabzon'un ÖSS'de sıralamadaki yerini nasıl değerlendirildiği yönündeki soruya ise Özcan, ''Zaman zaman iniş çıkışlar olabilir. Daha iyi olacağına inanıyorum'' yanıtını verdi.

İlgili haberler:

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri