Rektörler acil toplandılar

Peki, Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararına kadar hangi üniversitede türban uygulaması nasıl işliyordu? YÖK'ün Şubat ayında üniversitelerde türbanı serbest bırakan kararından sonra, hangi üniversite türbanlı öğrencilere kapılarını açtı, hangileri açmadı? İ

Peki, Anayasa Mahkemesi'nin dünkü kararına kadar hangi üniversitede türban uygulaması nasıl işliyordu? YÖK'ün Şubat ayında üniversitelerde türbanı serbest bırakan kararından sonra, hangi üniversite türbanlı öğrencilere kapılarını açtı, hangileri açmadı? İşte yanıtlar...


* KONYA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ: Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, YÖK'ten gelen genelge nedeniyle öğrencilerin, türbanla derslere girmelerine izin verdiklerini açıkladı.

* DİYARBAKIR DİCLE ÜNİVERSİTESİ: Dicle Üniversitesi'nde türbanlı öğrencilerin önce derslere girmeleri engellendi. Bu durumdaki öğrenciler kampustaki odada türbanlarını çıkardıktan sonra içeri alındı. Ancak, uygulama Rektörlük'ten gelen türbanlı öğrencilere izin verilmesi yönündeki yazıyla birlikte değişti. Öğrenciler türbanlı olarak derslere alınmaya başlandı.

* ELAZIĞ FIRAT ÜNİVERSİTESİ: Fırat Üniversitesi'nde, yasa onaylanmadan önce kampus girişlerinde güvenlik görevlilerince durdurulup, türbanı çıkardıktan sonra girişlerine izin verilen kız öğrenciler, YÖK kararı sonrasında bir engellemeyle karşılaşmadı. Rektör Prof. Dr. M. Hamdi Muz, YÖK'ün faksla gönderdiği genelgeden türbanlı derse girebileceği anlamı çıkardıklarını belirtti.

* SİİRT ÜNİVERSİTESİ: Siirt Üniversitesi'nde, Rektörlük kız öğrencilerin türbanla kampusa ve derslere girişlerine izin verdi. Türbanlı öğrenciler, girişlerde herhangi bir sıkıntı yaşamadı.

* SAKARYA ÜNİVERSİTESİ: Sakarya Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler derslere girdi. Daha önce başörtüsüyle ilgili olarak 17. maddeyi uygulayacağını açıklayan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman bir açıklama yapmadı. Üniversite Basın Bürosu görevlileri, Rektör Durman'ın anayasa değişikliği sonrası hukukçulara danıştığını belirtti.

* TRABZON KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ: Karadeniz Teknik Üniversitesi ve bağlı tüm fakülte ve yüksek okullarda türbanlı öğrenciler kampuslara ve derslere alındı. Rektörlük konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ancak YÖK'ün genelgesi doğrultusunda türbanlı öğrencilerin kampuslere ve derslere alındığı belirtildi.

* RİZE ÜNİVERSİTESİ: Rize Üniversitesi'nde türbanlı öğrencilerin kampusa ve derslere girişine izin verildi. Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, “YÖK'ün talimatları doğrultusunda idareyi yürütüyoruz. Bu çerçevede üniversitemizde başörtüsüne herhangi bir müdahale yok. Çarşaf ve peçe haricinde türbanıyla gelen kız öğrenciler üniversiteye alınıyor” dedi.

* KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ: Erciyes Üniversitesi ve bağlı tüm fakülte ve yüksek okullarda türbanlı öğrenciler kampuslara ve derslere alındı. Türbanlı öğrencilerin bir bölümünün, başını açıp açmama konusunda tereddüt yaşadığı gözlendi. Bazı öğrenciler tedirgin davranarak kampus girişinde başlarını açmayı tercih etti, bazıları türbanla derse girdi. Rektör Prof. Dr. Cengiz Utaş, eski uygulamanın devam ettiğini ve öğrencilerin derslere türbanlı alınmadığını söyledi. Öğrencilerin derslere türbanla girdiğinin belirtilmesi üzerine ise Rektör Utaş, “Öğrencilere baskı yapmıyoruz” demekle yetindi.

* GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ: Türbanlı öğrenciler, Gaziantep Üniversitesi'nde kampuslara ve dersliklere hiçbir engelle karşılaşmadan girdi. Türbanlı öğrenciler ders çıkışı gazetecilere, “Hiç bir sorun yok. Derslere girip çıkıyoruz” açıklaması yaptı. Ancak bir süre sonra İngilizce ve Sosyoloji bölümlerinde başörtülüler, görevlilerce “Bize talimat gelmedi” denilerek dışarı çıkartılırken Tarih Bölümü'nde eğitim gören türbanlılar ise derslerine devam etti. Üniversite Senatosunun en kısa sürede toplanıp bu konuda değerlendirme yaparak karar alacağı açıklandı.

* ŞANLIURFA HARRAN ÜNİVERSİTESİ: Harran Üniversitesi'nde farklı uygulamalar göze çarptı. Bölümler ve idari birimlerin bulunduğu bina girişlerinde 'Kapalı mekanlara türban ile girmek yasaktır' uyarı tabelasının yer aldığı üniversitenin Eyyübiye Kampusu'nda türbanla içeri girmelerine izin verilen öğrenciler, buradaki Ziraat Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndaki derslere de girdi. Kafeteryada oturan ve ilk kez türbanla okulun kapalı alanlarına girdiklerini anlatan öğrenciler, hiçbir engellemeyle karşılaşmadıklarını söyledi. Öğrenciler, daha sonra sınıflardaki sıralarında da türbanla derse girdi. Fen-Edebiyat, Tıp ve Veteriner fakültelerinin bulunduğu Yenişehir Kampusu'na öğrenciler türbanla girerken, kapalı alanlara ise bu şekilde girmelerine izin verilmedi. Osmanbey Kampusu'nda ise öğrencilerin türbanla kampus alanına girdikleri ancak derse alınmadı.

* HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ: Öğrenciler, derslere türbanlarıyla girdi.

* VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ: Yasa çıkmadan önce türbanlı öğrencilerin kampuslara türbanlarıyla girebildiği Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde, YÖK kararından sonra birçok fakülteki öğrenciler derslere de başlarını açmadan girdi. Fakat bazı fakültelerde farklı uygulamalar dikkat çekti. Derslere başörtülü olarak alınmayan kız öğrenciler, dekanların kendilerine bu hafta da başı açık gelmelerini istediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan, daha sonra konuylya bir açıklama yapacaklarını bildirdi.

* YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ: Türbanlı öğrenciler, Bozok Üniversitesi'nde kampuslara ve dersliklere hiçbir engelle karşılaşmadan girdi. Uygulama için talimatı verdiği öğrenilen Rektör Prof. Dr. İnci Varinli, bir açıklama yapmadı.

* BİLECİK ÜNİVERSİTESİ: Bilecik Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler sabahın ilk saatlerde kampusa alınmadı. Ancak öğleden sonra güvenliğe yapılan uyarı sonrasında yasak kaldırıldı ve türbanlı ögrenciler kampusa ve dersliklere girmeye başladı. Rektörlük yetkilileri, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasayı yeterli gördüklerini, üniversiteye türbanlı öğrencilerin alındığını bildirdi. Gecikmenin, kapıdaki görevlilere talimatın geç iletilmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Başörtülü öğrencileri kabul etmeyen üniversiteler...

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE YASAK DELİNDİ

Adana Çukurova Üniversitesi'nde sabah saatlerinde derslere giren bazı türbanlı öğrenciler, birçok fakültenin öğrencisinin eğitim gördüğü R1 ve R2 dersliklerinden çıkartıldı. Güvenlik görevlileri tarafından uyarılan öğrenciler, binayı terk etti. Ancak öğle saatlerinde kapısında 5 güvenlik görevlisi bulunan R2 dersliğinde türbanlı öğrencilerin ders sırası beklemesi de dikkat çekti. Bu öğrencilerin yasak olduğu belirtilen dersliğe nasıl girdiği ise anlaşılamadı. Güvenlik önlemleri nedeniyle bina girişlerinde uyarılan türbanlı öğrencilerin bazıları, yasak uyarısı üzerine derslere girmeden geri dönerken bazıları ise başlarını açmayı tercih etti. Kampusta, çıkabilecek herhangi bir olay için de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün sivil ekiplerinin önlem alması dikkat çekti. Bu arada Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün koridorlarında ise bazı türbanlı öğrencilere rastlandı. Rektör Prof. Dr. Alper Akınoğlu YÖK Yasası'nın ek 17. maddesinde yapılacak düzenlemenin beklenmesi gerektiğini açıkladı. Bu nedenle ÇÜ'de uygulama değişikliğine gidilmeyeceğini ifade eden Rektör Akınoğlu, “Biz önümüzdeki yasalara bakarız. Kanunun vermediği bir yetkinin kullanılması mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi'nin, AİHM'nin aldığı kararları yok sayamayız. Sonuç olarak başörtüsüyle derse girilmeyecek. Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda öğretim üyelerimize duyuru yapılmıştır. Provakasyonlardan hepimizin kaçınması gerek. Sağduyulu hareket etmeliyiz” dedi.

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ'NDE TÜRBANLILAR SAVCILIĞA BAŞVURDU

Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğinin TBMM'de onaylanmasının hemen ardından, türbanlı öğrencilere sabah saatlerinde kapılarını açan, öğlenden sonra ise türbana geçit vermeyen Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın genelgesine rağmen bu kez türbanlı öğrencilere giriş izni vermedi. Bu sabah üniversiteye alınmayan bir grup türbanlı öğrenci, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

AİBÜ'DE TÜRBANLI ÖĞRENCİLER PROTESTO İÇİN DERSE GİRMEDİ

Bolu'daki Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) türban yasağı devam etti. Kampusa alınmayan bazı türbanlı öğrenciler, üniversitenin kararını protesto ederek derslere girmedi. AİBÜ'nün merkez kampusuna servislerle gelen öğrenciler, her zaman olduğu gibi girişte kimlik ve türban kontrolünden geçirildi.

Güvenlik görevlileri türbanlı öğrencilerin, türbanlarını çıkarmalarını istedi. Bazı öğrenciler türbanlarını çıkartırken, bazıları ise “Neden hala üniversiteye alınmıyoruz” diye sordular. Güvenlik görevlisinin, “Genel karar bu şekilde” cevabı üzerine bazı türbanlı öğrenciler minibüsten inerek üniversiteye girmedi. Türbanlı öğrenciler evlerine döndü.

DİĞER ÜNİVERSİTELERDE YASAK DEVAM ETTİ

Anayasa değişikliğinin hemen ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın “Türbanlılar üniversiteye alınsın” açıklamasına üniversitelerin büyük çoğunluğu uymadı. İşte diğer üniversitelerde durum:

* ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ: Sabah saatlerinde kapıdaki güvenlik görevlilerinin mesaileri başladan önce daha önce girişleri yasak türbanlı öğrenciler kampuslara ve fakülte binalarına girdi. Ancak mesainin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın talimatıyla kapustaki tüm türbanlı öğrenciler uyarıldı. Uyarı üzerine birçok öğrenci türbanlarını çıkarırken, bazıları da üniversetiye terk etti. Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, “Onları bu şekilde içeri sokarsam anayasal suç işlemiş olurum. YÖK'ün ek 17'nci maddesinde kesin tarfi yapılmalıdır” dedi.

* NİĞDE ÜNİVERSİTESİ: Niğde Üniversitesi'nde türbanlı öğrencilerin derslere girmesine izin verilmedi. Güvenlik görevlileri tarafından uyarılan öğrenciler, türbanlarını çıkartarak derslere girerken bazıları da geri döndü. Bazıları da kampus alanında beklemeyi tercih etti. Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun, YÖK Başkanı'nın gönderdiğini söylediği yazının kendilerine ulaşmadığını, ulaştığı takdirde bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Uygun, "YÖK Başkanı, 'Uygulamayı başlatın mı? diyecek yoksa 'Rektörlerin sorumluluğu mu?' diyecek. Eğer rektörlerin sorumluluğu olduğunu söyler ise, biz yasal çerçeve içerisinde hukukçu görüşü olarak değerlendiririz. Alınan karara göre hareket ederiz" dedi.

* MERSİN ÜNİVERSİTESİ: Mersin Üniversitesi'nde herhangi bir uygulama değişikliği yapılmadı, türbanlı öğrenciler dersliklere alınmadı. Merkez ve Yenişehir kampusları girişinde sıkı önlemler alan güvenlik görevlileri, türbanlı öğrencilerin içeriye girmesine izin vermedi. İçeriye giren öğrenci minibüsleri tek tek aranıp türban kontrolü yapıldı. Kız öğrenciler başlarını açarak binalara girebildi. Güvenlik görevlileri, konuyla ilgili herhangi bir talimat almadıklarını, bu nedenle daha önceki uygulamaları sürdürdüklerini söyledi.

* SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) türban yasağı devam ediyor. KSÜ'nün Bahçelievler Kampusu'na bu sabah gelen türbanlı öğrenciler, güvenlik görevlilerine yasağın kalkıp kalkmadığını sordu. Güvenlik görevlileri ise kendilerine herhangi bir talimat gelmediğini, yasağın halen devam ettiğini bildirmesi üzerine türbanlı öğrenciler, daha önce olduğu gibi kapıdaki güvenlik kulübesine girip kendilerine ayrılan özel bölümde türbanlarını çıkararak içeriye girebildiler. Güvenlik görevlileri, yasağın halen uygulandığını, türbanlı öğrencilerin bu konuda herhangi bir sorun çıkartmadığını ifade etti.

* EGE ÜNİVERSİTESİ: Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, geçtiğimiz haftalarda Üniversite Senatosu'nun bu konudaki görüşlerini kamuoyuna açıkladığını hatırlattı. Üniversite yöneticileri olarak hukuk devletinin bürokratları olduklarını belirten Rektör Bayındır, “Onun için hukuka göre iş yapmak mecburiyetindeyiz. Henüz bu konuda 17. madde değişmeden ve o maddeye ilişkin hukuksal süreç tamamlanmadan bizim bugüne kadarki uygulamayı değiştirme olanağımız yoktur. Bugüne kadar neyse tutumumuz o. Bundan önceki Anayasa Mahkemesi içtihatlarını, Danıştay kararlarını uyguluyorduk, aynısını uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

* DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ: Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı da mevcut uygulamanın aynı şekilde sürdürüldüğünü bildirdi.

* İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ: Malatya İnönü Üniversitesi'nde türbanlı öğrenciler kampuslara alınmadı. Yaklaşık 10 öğrenci türbanlı üniversiteye girmek istemisene rağmen, içeri alınmayınca türbanlarını çıkararak derslere alındı. Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, “Kılık kıyafetle ilgili olarak Anayasa'nın 2 maddesinde bir değişiklik yapıldı. Ancak, üniversiteye türbanlı girmek için bu değişiklik yeterli değildir. Bunun uygulanama alanına girmesi için mutlaka YÖK yasasında ek 17'nci maddesinde değişiklik yapılması gerekir. Bu değişiklik henüz yapılmamıştır. Durum netleşmeden eski uygulama sürecek” dedi.

* GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ: Tokat'taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde eğitim gören türbanlı öğrenciler, başlarını açarak derse girdi. Öğrenciler, rektörlükten herhangi bir açıklama gelmediği için türbanlarını çıkarttıklarını söylerken, Rektör Prof. Dr. Zehra Seyfikli, yapılacak toplantı sonrası konu hakkında açıklama yapılacağını belirtti.

* CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde eski uygulama sürdü. Sabah okula giden türbanlı öğrenciler görevlilere türban kararı ile ilgili har hangi bir değişiklik olup olmadığını sordu. Her hangi bir değişiklik olmadığını öğrenen türbanlı öğrenciler, okul dışında ve kapı aralığında türbanlarını çıkardıktan sonra derslere alındı. Öğrencilerin uygulama konusunda herhangi bir itirazda bulunmadığı görüldü. Derslere giren ve çıkan öğrenciler, okul önlerinde basın mensuplarının kendilerini görüntülemesinden rahatsız oldu. Rektör Prof. Dr. Mehmet Bakır konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

* CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ: Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde, bazı öğrenciler rektörlük tarafından net bir açıklama yapılması için okul kapısında beklerken bazıları da türbanlarını çıkarıp içeri girmeyi tercih etti. YÖK başkanının açıklamasından sonra türbanıyla okula girebileceğini düşünen bazı öğrenciler ise güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Fen Edebiyat Fakültesi Matematik bölümü öğrencilerinden Ayşe Deniz ise kameraların karşısında türbanını çıkarırken, “Kimse benim türbanımı siyasi malzeme yapmasın. Kurallara uyuyoruz. Din ayrı, yasa ayrı, herkesin inancı kalbindedir” dedi. Öğrenci daha sonra okula girdi. Celal Bayar Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü ise “17. maddede değişiklik yapılana kadar biz normal uygulamamıza devam edeceğiz” dedi.

* MUĞLA ÜNİVERSİTESİ: Muğla Üniversitesi'nde sabah erken saatlerde derse girmek için gelen türbanlı öğrenciler, kampus kapısında güvenlikçilerin engeliyle karşılaştı. Bazı öğrenciler girişte bulunan soyunma kabinlerinde türbanlarını çıkarıp peruk takarak içeri girerken bazıları da başlarını açıp okula girdi. Rektör Prof. Dr. Şener Oktik yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün gönderdiği yazının senatoda görüşüldükten sonra karara bağlanacağını belirtti.

* ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde de türbanlı öğrenciler içeri alınmadı. Anafartalar ve Terzioğlu kampuslarına gelen öğrenciler, girişte türbanlarını çıkardıktan sonra içeri girebildi. Terzioğlu Kampusu'na özel halk otobüsleriyle gelen öğrenciler ise güvenlik görevlilerinin denetiminin ardından türbanlarını otobüste çıkarmak zorunda kaldı. Türbanı çıkarmak istemeyen öğrenciler ise otobüsten indirilerek içeri alınmadı. Öğrenciler otobüs duraklarının arkasında türbanlarını çıkarıp kampuse girebildi. Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir ise türban konusundaki tutumlarını daha öncede açıkladıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı değişikle ilgili Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara kadar, üniversiteye türbanlı öğrenci almayacaklarını vurguladı.

*PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ: Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde de öğrencilerin türbanla içeri girmesine izin verilmedi. Kampusa türbanlarıyla giren öğrencilere, dersliklerin bulunduğu binalara girişlerinde türbanları çıkarttırıldı. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fazıl Necdet Ardıç, “Eski uygulamaya devam edeceğiz. YÖK Başkanı açıklama yaptı ama elimize bir yazı ulaşmadı. Bu nedenle eski uygulamayı sürdürüyoruz. Türbanlı öğrenciler sınıflara başını açarak giriyor” dedi.

Uşak Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi'nde de türbanlı öğrencilerin kampusa girmelerine izin verilmedi. Öğrenciler türbanlarını çıkardıktan sonra kampustan içeri altındı.

* KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ: Kastamonu Üniversitesi'nde resmi yazının ulaşmadığı gerekçesiyle türbanlı öğrencilerin girişlerine izin verilmedi.

DOĞU ANADOLU'DAKİ ÜNİVERSİTELER

Erzurum Atatürk üniversitesi'ne bağlı 14 fakülte, 9 Meslek Yüksekokulu, 4 yüksekokulda, Kars'ta 14 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Kafkas Üniversitesi'ne bağlı 7 fakülte, 2 yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu'nda, Erzincan Üniversitesi'nde 6 bine yakın öğrencinin öğrenim gördüğü 3 fakültede, Ağrıdağı Üniversitesi'nde okuyan 2 bin öğrencinin ders gördüğü tek fakülte ve yüksekokulda türban yasağı devam etti. Fakülte önlerine gelen türbanlı öğrenciler, kendilerini karşılayan güvenlik görevlilerine önce “Yasak devam ediyor mu?” diye sordu. Görevlilerin “Evet” yanıtı üzerine öğrencilerin büyük bir bölümü başlarını açarak derslere girdi. Bazı öğrenciler ise karara tepki gösterdi.

ESKİŞEHİR VE KÜTAHYA

Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'inde türbanlı öğrencilerin derslere girilmesine izin verilmedi.

* KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ: Kırıkkale Üniversitesi'nde sabah saatlerinden itibaren giriş kapısında siki güvenlik önlemleri altında görevliler tarafından kimlik kontrolü yapılıp, türbanlı öğrencilerden başlarını açmaları istendi. Derse alınmayacaklarını öğrenen öğrenciler ise türbanlarını çıkarmak durumunda kaldı.

* MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) türban yasağı uygulanmaya devam etti. YÖK Kanunu'nun ek 17'inci maddesi değişmedikçe, üniversitede eski uygulamanın süreceği yolundaki MAKÜ Senato kararı girişlere asıldı. Bu sabah üniversitenin özel güvenlik görevlileri ile Burdur Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin hazır beklediği Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne gelen türbanlı öğrencilerin bazıları kendiliğinden bazıları da görevlilerin uyarısıyla girişte başlarını açtı.

SAMSUN, SİNOP, ORDU, AMASYA, ÇORUM

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çorum'daki Hitit Üniversitesi ile Sinop, Ordu ve Amasya üniversitelerinde, yönetimler YÖK kanununun ek 17. maddesi değişmeden türbanlı öğrencileri alamayacaklarını duyurdu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, “Hukuka aykırı gelmemiz söz konusu olamaz. Türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi için yapılan değişiklikler yeterli değildir” dedi.

* KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ: Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) türbanlı olarak kampuslere girmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Kocatepe Üniversitesi'nin ana kampusü olan Ahmet Necdet Sezer Kampusu'na gelen türbanlı öğrencilerin büyük bir bölümü kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek türbanlarını çıkarttı. Durumdan emin olamayan öğrenciler ise güvenlik görevlilerine türbanlı girip giremeyeceklerini sordu. Güvenlik görevlilerinden, “Senato toplantısından sonra belli olacak” cevabını alan öğrenciler girişteki kabinlerde başlarını açtıktan sonra okula girdi. Güvenlik görevlilerine danışmadan doğrudan kapıya yönelen az sayıdaki öğrenci ise uyarıdan sonra başlarını açtı.

* KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) bugün türban yasağı sürdü. Öğrenciler, giriş bölümünde türbanlarını çıkararak derslerine girdi. Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, üniversitelerinde türbanla ilgili hiçbir sorunun olmadığını belirterek, “Üniversitemizde türban yasağı devam ediyor. Kızlarımız da bu konuda son derece duyarlılar. Çok huzurlu bir üniversiteyiz bu konuda” dedi.

* NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ: Nevşehir Üniversitesi'nde türban yasağı, eskiden olduğu gibi aynı şekilde bu sabah da uygulandı. Rektörlük yetkilileri, “Bize YÖK'ten ögrencilerin türbanla derslere girebileceği yolunda resmi bir yazı gelmedi” dedi.

* TRAKYA ÜNİVERSİTESİ: Trakya Üniversitesi'nde kampuslara türbanlı öğrencilerin girişine izin verilmedi.

* AHİ ÜNİVERSİTESİ: Kırşehir Ahi Üniversitesi'nde ögrenciler bu sabah derslere, eskiden olduğu, fakülte ve meslek yüksek okullarının kapısında türbanlarını çıkartıp, girdi. Rektörlükçe yapılan açıklamada “Bize bir tamim, genelge ve yazı gelmedi. O nedenle eski uygulamamız devam ediyor” denildi.

AKSARAY VE KARAMAN

Aksaray Üniversitesi'nde öğrenciler kampus girişinde türbanlarını çıkartıp, kampusa girdi. Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatip Hatipoğlu, kendilerine her hangi bir genelge ulaşmadığı için eski sistemi uygulamaya devam ettiklerini açıkladı.

Karaman'da Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde öğrenim gören türbanlı öğrencilere, üniversiteye türbanla girmelerine izin verilmedi. Rektör Prof. Dr. Süha Aydın'ın, Ankara'da olduğu öğrenilirken, Üniversite Yönetimi, türbanlı öğrenciler hakkında, henüz YÖK'ten bir talimat gelmediği gerekçesi ile türbanlı öğrencileri derse almadı.

* ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ: Adıyaman Üniversitesi, türbana geçit vermedi. Üniversite kampusu ve fakülte binalarına girişte güvenlik görevlileri türbanlı öğrencileri engelledi. Türbanla kampus veya fakültelere giremeyecekleri bildirilen türbanlı öğrenciler, girişteki güvenlik binasındaki bir odada türbanı çıkardıktan sonra içeri alındı. Bazı öğrenciler de peruk takmayı tercih etti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün talimatıyla giriş kapılarına, kılık kıyafet kurallarının anlatıldığı yazılarla, 'Türbanla girilemez' uyarısı asıldı.

* GİRESUN ÜNİVERSİTESİ: Giresun Üniversitesi'nde de türbanlı öğrencilerin girişine izin verilmedi.

Kaynak: Kanal D

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri