Haber61 - Haber Servisi - Ortahisar Ülkü İlkokulunun Erasmus+KA1 okul eğitim personel hareketliliği kapsamında “AB Düzeyinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda özel eğitim yöntemlerinin öğrenilmesi" (DEHB) başlıklı projede son aşamaya gelindi. Proje, Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca yürütülen Erasmus+Programı ( Hayat boyu Öğrenme veya Gençlik Programı) kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ülkü İlkokulu Müdürü Abdullah Kul projeyle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların verimli bir şekilde eğitim ve öğretim faaliyetlerinden yararlanması için neler yapılması gerektiği üzerinde durulduğu ve Avrupa'daki örneklerin araştırılarak yerinde gözlendiğini söyledi. Projeyle birlikte öğretmenlerin DHEB öğrencilerine yönelik bilgi ve beceri anlamında pek çok kazanımlar elde ettiğini dile getiren Kul şöyle konuştu:
"Toplamda 30 öğretmenin katılımı ile 15’şer kişilik iki grup halinde gerçekleştirilen projenin birincisi, ocak ayında 10 gün süre ile İsveç’te yapıldı. İkincisi14 Haziran’da 10 gün süre ile İtalya’da yapıldı. 12 ay süreli projenin nihai rapor yazımı aşamasına geçildi. Projeyle birlikte öğretmenlerin özel gereksinimi olan DEHB öğrencilerine yönelik eğitim öğretim süreçlerini planlama ve düzenleme becerileri arttı. Ayrıca Öğrencilerin düşünme ve davranış becerilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesinde bilgi ve becerilerinin artması, velilerle etkili ve problem çözmeye dayalı iletişim becerilerini artması, mesleki gelişim isteğinin artması, etkili ve yaratıcı yeni öğrenim yöntemlerini kavrama ve uygulama becerilerinin artması, Avrupa bilincinin güçlenmesi, dil yeterliliklerinin artması, müfredatta yeniliklere katkı sunacak bilgi ve beceri geliştirme çalışmalarına yön verecek farkındalığın artması projemizin en önemli kazanımları arasındadır."
PROJE AVRUPA ÜLKELERİNDE YÜRÜTÜLDÜ
Projenin hangi ülkelerde yürütüldüğüyle ilgili de bilgiler veren Kul şunları aktardı: "Sınıf öğretmenlerimiz, İtalya ve İsveç'te yapılan eğitim çalışmalarında özel gereksinimi olan DEHB öğrencilerine yönelik Ölçme değerlendirme, eğitimde kullanılan teknoloji ve araç gereç donanımlar, etkili sınıf yönetimi, öğrenci ve ailelerine yönelik rehberlik sosyal uyum çalışmaları, bu tür öğrencilere yönelik uygulanan yöntem ve teknikler, eğitim ve öğretim planlama ve yönetim, etkili iletişim teknikleri konularını kapsayan seminerler aldılar. İsveç'te beş tane özel gereksinimi olan DEHB öğrencilerine eğitim veren devlet ve özel okulları ziyaret edildi. Sınıflarda derslere girilerek yerinde gözlem yapıldı. Projemizin son aşamasında proje hazırlık, uygulama ve sonuç süreci ile proje çıktıları ile ilgili değerlendirmeler yapılarak nihai rapor hazırlandı."
DEHB ÖĞRENCİLERİ ÖZEL EĞİTİM ALMALI
Projenin sona ermesiyle ortaya çıkan sonuçları da değerlendiren Okul Müdürü Abdullah Kul, özel gereksinimi olan DEHB öğrencilerinin ve ailelerinin hayat kalitesini artırmak için bu çocuklara yönelik özel veya devlet okullarının açılması gerektiğini belirterek, "Ağır düzeyde bir sorunu olan öğrenciler bu alanda özel olarak açılmış bir okula gönderilmesi ve normal okullarda kaybolup gitmesine izin verilmemesi gerekir. Bu tür hafif düzeyde öğrenciler ise okullarında bırakılmalı ve gerekli rehberlik ve destek çalışmaları okullarda yürütülmelidir. Bu alanda yetişmiş insan gücü artırılmalıdır. Bu rahatsızlığı olan öğrenciler akademik eğitimleri yanı sıra sosyal becerilerinin artırılması için sosyal etkinliklere ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda okullarda sosyal etkinlikler düzenlenmesi kapsamında gönüllü ve yetenekli gençlerden faydalanılması yoluna gidilmeli ve gerekli finans desteği (Ulaşım, beslenme ve güvenlik) belediyelerce sağlanmalıdır. Gönüllü dernekler kurulması ve farkındalık artırıcı çalışmalar desteklenmelidir."