Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan kişilere öğrenci servislerinin verilmemesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek kent merkezinde ve gerekse kırsal alanda bir çok öğrencinin okullarına servis araçlarıyla taşındığını anımsattı.
Zaman zaman da taşımacılık sırasında yaşanan bazı kazalar ve acı haberleri medyada izlediklerini ifade eden Özlü, ''Ülkemizde trafik sorunu zaten herkesin malumu. Ama özellikle öğrenci servisleri söz konusu olunca, olayın vahameti çok daha fazla oluyor. Çünkü öğrencilerimiz trafikte kendilerini bekleyen korkunç tuzaklardan korunmak için erişkinler kadar dikkatli olamayabiliyor. Bu nedenle onları korumak biz aileler, okul yöneticileri ve servis sorumlularının görev alanına girmektedir. Hiç beklemediğimiz bir anda korkunç olaylarla sarsılmamak için bugünden alınması gerekli tedbirleri almış olmalıyız'' dedi.
Öğrenci servisi olacak araç ve şoförlerde aranması gereken özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, şunları söyledi:
''Araçların uygun şekilde bakımlarının yapıldığı ve yeterince güvenli olduğu zaman zaman kontrol edilmelidir. Araçları her zaman aynı kişilerin kullandığından, bu kişilerin trafik sabıkalarının olmadığından emin olunmalıdır. Aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan kişilere öğrenci servislerinin verilmemesi sağlanmalıdır. Öğrenci, veli veya çevredeki gözlemcilerin zaman zaman tanıklıklarına başvurulmalı ve gelen şikayetler hemen işleme konulmalıdır. Yaşanan sorunların gerekli kişilere iletilmesini sağlayacak şekilde bir iletişim ağı oluşturulmalıdır. Öğrenciler ve velilere şoförün hatalarını bildirmeleri için uyarılar yapılıp, şikayet telefonları önceden ilan edilmelidir. Şoförlerin belirli aralıklarla trafik sabıkaları kontrol edilmelidir. Hatası saptananlar ciddiyetle uyarılıp, tekrarı halinde görevine son verilebilmelidir.''
Prof. Dr. Özlü, şoförlerin görevleri sırasında sigara içmemesi, argo konuşmaması, tıraşlı, düzgün kıyafetli olmalarının sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Öğrenciler araca binip inerken onlara refakat edecek, oluşabilecek tehlikelerden ve onları yanlış yapmaktan alıkoyacak hosteslerin araçlarda bulundurulmaları zorunlu tutulmalıdır. Öğrenci yerine oturmadan aracın hareket ettirilmemesi, ayakta öğrenci taşınmaması, her öğrenciye yetecek kadar araçlarda yer olması, yabancı kişilerin servis araçlarına alınmaması, yaş ve sınıf farkı çok olan öğrencilerin bir arada taşınmaması, öğrencilerin araç içinde sükunet ve disiplinlerinin sağlanması için gerekli tedbirler hostes tarafından alınmalıdır. Güvenli iniş ve biniş sağlanmalıdır. Araçtan inen öğrencinin caddeden tehlikeli bir biçimde geçişi veya aniden trafiğe fırlamaması için tedbir alınmalıdır. Servis şoförleri yaşta, yağmurda, sıcakta, güneşte öğrencilerimizin zarar görmemesi için zamanında gelip gitmeye, bekleme noktalarını uygun şekilde belirlemeye dikkat etmelidir.''