Üniversite sınavında puanlar!

İlk sınav nisan, ikincisi haziranda. Testler ortak müfredata dayalı olacak, puanlar 100-500 arasında hesaplanacak. ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan “Amacımız şans faktörünü ortadan kaldırmak” dedi... Önümüzdeki yıl üniversiteye giriş sisteminde, farklı katsay

İlk sınav nisan, ikincisi haziranda. Testler ortak müfredata dayalı olacak, puanlar 100-500 arasında hesaplanacak. ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan “Amacımız şans faktörünü ortadan kaldırmak” dedi...

Önümüzdeki yıl üniversiteye giriş sisteminde, farklı katsayı uygulaması YÖK tarafından kaldırılırken, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye girişle ilgili yeni sistemin ayrıntılarını anlattı. Yarımağan, ÖSS'nin 2010'da iki aşamalı olacağını ilk sınavın nisan, ikinci sınavın ise haziran'da yapılacağını söyledi.

İLK AŞAMA YGS

Şans faktörünü ortadan kaldırmayı amaçladıklarını vurgulayan Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri testinden oluşacağını, soruların ortak müfredattan sorulacağını, toplam 160 soruluk sınav süresinin 160 dakika olacağını belirtti.

İlk sınavda 3 puan türü olacağını ifade eden Yağrımağan, YGS-1 ve YGS- 2'nin eski sisteme göre SAY-1'e, YGS-3, YGS-4'ün SÖZ-1'e YGS-5, YGS-6'nın ise EA-1'in yerini aldığını söyledi. Yarımağan, puanların YGS'de her puan türündeki puan aralıklarının en küçüğünün 100, en büyüğünün 500 puan olarak hesaplanacağını kaydetti.

İKİNCİ AŞAMA LYS

Yarımağan, birinci aşama (YGS) taban puanı ile önlisans ile açıköğretim programı, ikinci aşama sınavlara katılma ve birinci aşama puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkı kazanacağını belirtti. ÖSYM Başkanı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ise fen bilimleri, edebiyat, coğrafya, sosyal bilimler, yabancı dil olmak üzere 5 basamaktan oluştuğunu söyledi.

MF-1, MF-2, MF-3, MF-4'ün eski siteme göre SAY-2'ye karşılık geldiğini ifade eden Yarımağan, TM grubu puan türlerinin EA-2 yerine, TS grubu puan türlerinin ise SÖZ-2 yerine kullanılacağını kaydetti, ikinci aşama taban puanı ile öğrencinin lisans programlarını tercih etme hakkı kazandığını bunun da 165 puana denk geldiğini bildirdi. Yeni sistemle mühendislik fakültelerine fen bilimleri ağırlıklı MF-4 puanı ile girilecek.

MÜFREDATIN DIŞINA ÇIKILMAYACAK

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, yeni sistemde birlikte soruların zorluk derecesinde değişlik olmayacağını, müfredatın dışına çıkılmayacağını söyledi. Yarımağan, “Eskiden hangi alanları tercih ediyorlarsa şimdi de aynı yerleri tercih etsinler. Yeni sistemle adayın bilgilerini ayrı ayrı ölçmek istiyoruz” dedi.

Puan türlerinin önemli olduğuna işaret eden Yarımağan, katsayının kaldırılmasından dolayı sözel bölümdeki bir öğrencinin tıp fakültesine gidemeyeceğini de söyledi. Yarımağan, meslek lisesi çıkışlı adayların görmediği dersten sınava girmeyeceğini hatırlatarak, adayların ikinci aşamalı sınavdan (LYS) sadece iki tanesine girebileceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri