Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Ali Demir , yarın yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı hakkında bilgi verdi. Geçen yıl 1 milyon 923 bin adayın YGS 'ye başvurduğunu belirten Demir, sayının bu yıl 2 milyon 86 bin'e ulaştığını açıkladı. Bu sayının da 78 bininin sınavsız geçiş için başvuru yaptığını kaydeden Demir, adaylardan 2 milyon 7 binin sınava gireceğini aktardı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na bu yıl 942 bin 996 bayan, 1 milyon 143 bin 991 erkek aday başvurdu. 81 il ve ilçe merkezleri ile Lefkoşa olmak üzere 175 merkezde yapılacak olan sınav 6 bin 745 binada 106 bin salonda gerçekleştirilecek.
ULAŞIM BEDAVA
Sınav günü birçok belediye ulaşım hizmetini bedava verecek. Sınav kağıtlarını gösteren öğrenciler ücretsiz ulaşım hizmetinden yararlanacak. Demir, adayların hem sınav ortamına alışmaları hem de ulaşımlarını programlamaları bakımından bugün saat 10.00-15.00 arasında tüm sınav binaları ve salonlarının adayların görmesi için açık olacağını da duyurdu.
KİMLİK ÇÖZÜMÜ
Demir, "Adaylara tavsiye ediyorum, bugün zaman ayırsınlar, sınav binasına gitsinler, gidiş dönüş yolunu öğrensinler. Sınav binasının içerisinde hangi salona gireceklerini görsünler ve böylece pazar gününe kendilerini hazırlamış olsunlar" dedi.
Sınav günü nüfus cüzdanını kaybeden adaylar olduğunu hatırlatan Demir, bu adayların sınava girebilmeleri için bütün il ve ilçe merkezlerinde nüfus müdürlüklerinin saat 07.00'den 10.00'a kadar açık olacağını kaydetti.
YGS SONUÇLARINDA ŞİKE Mİ YAPILACAK?
ÖSYM 'nin YGS sorularını açıklamama kararına eğitimcilerin tepkisi sürdü:
Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe: Sorular gizlendiğine göre acaba değerlendirmelerde bir şike olacak mı? Bir şaibe var mı? Bazı okul ve kuruluşlar başarısız ilan edilecek mi? İster istemez bunlar akla geliyor.
Eğitim Uzmanı Elvan Bükülmez: Sınavdan sonra öğrenciler doğru ve yanlışlarını öğrenmek ister. Soruları görmeden nasıl doğru olup olmadığı teyit edilecek? İnsan ister istemez sınavla ilgili şaibe kuşkusuna kapılıyor."
Eğitim Danışmanı Nurten Aydın: Çocuklar bir önceki soru tiplerini kendilerine örnek baz alır. Şimdi soruların açıklanmaması bundan sonraki soru tipleri açısından karmaşa oluşturur. Öğrenciler sınavdan ziyade soruların açıklanıp açıklanmayacağını soruyor.
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Öğrenciler ve veliler tedirgindir, yine birileri tarafından emeklerinin kapkaça maruz bırakılması endişesi öğrencilerimizin sınav motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. ÖSYM hiç de şeffaf olmayan bu uygulamadan vazgeçtiğini bir an evvel ilan etmelidir.