Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk alanına giriş sınavının yakın zamanda geleceğini belirterek ilk sınavın 2024 yılında gerçekleştirileceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği "Meclis Simülasyonu" programına iştirak etti. Burada, yargı reformu strateji belgesi ve hukuk fakültesi mezunlarının hakim, savcı ve avukatlık mesleklerine kabulü konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Tunç burada hukuk alanında meslek sahibi olmak isteyen adaylara yeni sınavın yolda olduğunu söyleyen Bakan Tunç, ilk sınavın 2024 yılında yapılacağını da söyledi.
"Hukuk fakültelerimizin sayısı fazla. Bu fazlalık nedeniyle mezun olan kardeşlerimizin özellikle savunmada görev alan avukatlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle, oradaki savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri de önümüzdeki süreçlerde gidermemiz lazım" diyen Bakan Tunç, hukuk eğitimini daha da güçlendirme noktasındaki gayretlerini sürdürdüklerini belirtti. Hukuk Fakültesi'nde kontejanı yüz bine düşürülme konusunda çalışmaların olduğunu belirten Bakan Tunç, "Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar" dedi.
YARGI REFORMUNDA STRATEJİ HAZIRLIĞI
Yargı reformu strateji belgesi hazırlığı içerisinde olduklarını anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Üniversitelerimizle, barolarımızla, yargı camiamızın tüm kademelerine, görüşler noktasında çalışmalarımıza başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan istinatlara, ilk dereceye varıncaya kadar, avukatlarımız özellikle üniversitelerimizi önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelecek olan öneriler, görüşler, bizler için çok değerli. Bu anlamda yargı reformu strateji belgemizi sene sonuna kadar hazırlığını tamamlayacağız.
Önceki dönemlerdeki yargı reformu strateji belgelerinden tutturulamayan hedefler, meclisin çalışma takvimi nedeniyle ve araya deprem girmesi nedeniyle yetişmeyen bazı kanun değişiklikleri de vardı. Onları da ilave ederek yeni yargı reformu stratejisi, Türkiye Yüzyılı’nın ilk reform belgesini, inşallah çalışmalar neticesinde hazırlayıp Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz ve Cumhurbaşkanımızda kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri tutturabilmek için yasama, yürütme, yargı olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Tabii vatandaşlarımızın en etkin, en adil bir şekilde yargı hizmetlerinden yararlanabilmesinin yolunu açmak için 21 yıldan bu yana mücadele ettik. Bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.