YÖK 800 öğrenciyi yerleştirdi

Harp Okulları ve Polis Akademileri'nden atılan öğrencilerin afla ÖSS rekortmenlerinin girebildiği bölümlere yerleştirmelerinin YÖK'ün kendi inisiyatifiyle gerçekleştiği ortaya çıktı. BOĞAZİÇİ VE İTÜ'YE YERLEŞTİRİLDİLER YÖK'ün son çıkartılan Af Kanunu çerç

Harp Okulları ve Polis Akademileri'nden atılan öğrencilerin afla ÖSS rekortmenlerinin girebildiği bölümlere yerleştirmelerinin YÖK'ün kendi inisiyatifiyle gerçekleştiği ortaya çıktı.

BOĞAZİÇİ VE İTÜ'YE YERLEŞTİRİLDİLER
YÖK'ün son çıkartılan Af Kanunu çerçevesinde, Harp Okulları ve Polis Akademilerinden atılan öğrencileri ancak ÖSS rekortmenlerinin girebildiği Boğaziçi ve İTÜ gibi üniversitelerin mühendislik bölümlerine yerleştirme kararına ilişkin tartışma sürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın ”Kanun ne diyorsa onu yaptık“ savunmasına karşın, çıkartılan af yasasında bu yerleştirmelerin ne şekilde yapılacağına ilişkin detay bulunmuyor. VATAN'ın yaptığı araştırma, YÖK'ün bu kanun için yazılı bir ”uygulama esasları“ oluşturmadığını, yerleştirmelerin yürütme kurulunun inisiyatifiyle belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

4 KOMİSYON OLUŞTURULDU
YÖK kaynaklarından edinilen bilgiye göre yaklaşık 800 öğrenci, aftan yararlanmak için başvuruda bulundu. Bunlardan 627'sinin başvurusu kabul edildi. 45'i İTÜ, 20'si Boğaziçi, 18'i de ODTÜ gibi Türkiye'nin en önde gelen üniversitelerinin çeşitli bölümlerine yerleştirildi. Yerleştirmeler için eğitim programlarının özellikleri dikkate alınarak (mühendislik, iktisadi idari bilimler v.s) 5 ya da 7 üniversite öğretim üyesinin görev yapacağı 4 ayrı komisyon oluşturuldu. Mühendislik programlarına yapılacak yerleştirmeler için oluşturulan komisyonda, ODTÜ, İTÜ, Gazi üniversitelerinin de aralarında bulunduğu çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri görev yaptı. Komisyonlar, Harp Okullarından atılan öğrencilerin, atılmadan önceki not cetvellerini ve 2008 ÖSS taban puanlarını dikkate alarak, en yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri, en yüksek taban puanlı fakültelerden başlayarak üniversitelere yerleştirdiler.

REKTÖRLER İSYAN ETTİ
Hazırlanan yerleştirme listeleri daha sonra üniversite rektörlüklerine gönderildi. Listelerin ulaşmasıyla birlikte de başta Boğaziçi olmak üzere üniversitelerden, ”Bize danışılmadan nasıl yerleştirme yaparsanız“ tepkisi geldi.

MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Bakan Çubukçu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Yıldız, ”TSK ve Polis Akademisine bağlı yüksekokullarda eğitiminde sakınca görülen kişilerin, niçin diğer üniversitelerde eğitim görmesinde sakınca görülmemektedir?“ diye sordu. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de Çubukçu'ya aynı konuda yönelttiği soru önergesinde, TSK ve Polis Akademisine bağlı yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen 800 öğrencinin, tek tek ilişik kesme nedenlerini sordu. Ersin, ”YÖK, söz konusu 800 kişiyi hangi kıstaslara göre Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin çok yüksek puanla girilebilen bölümlerine yerleştirmektedir?“ dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri