YÖK Başkanından acı itiraf

1 milyon 324 bin öğrencinin girdiği ÖSS sınavında bu yıl baraj puanlarının bu denli kolaylaştırılmasına rağmen 30 bin kişinin sıfır çekmesi tüm Türkiye'de şok yarattı. Eğitim sistemimizin içler acısı halini bir kez daha gözler önüne seren ÖSS sonucunu YÖK

1 milyon 324 bin öğrencinin girdiği ÖSS sınavında bu yıl baraj puanlarının bu denli kolaylaştırılmasına rağmen 30 bin kişinin sıfır çekmesi tüm Türkiye'de şok yarattı.


Eğitim sistemimizin içler acısı halini bir kez daha gözler önüne seren ÖSS sonucunu YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan yorumladı.
Özcan, "Çok büyük bir rakam. Ortaöğretimde bir zafiyet olduğunun işareti" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''ÖSS'ye giren 1 milyon 324 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyet olduğunun işaretidir'' dedi.

GEÇEN YIL 23 BİNDİ, ÖNCEKİ YIL 47 BİN
YÖK Genel Kurulu'nun aldığı ''ÖSS baraj puanlarının aşılmasını kolaylaştıran'' kararıyla ilgili eleştirileri ''yersiz'' bulduğunu söyleyen Özcan, ''hem kontenjanları artırıp hem de kontenjanların boş kalmasına yol açmanın akıllıca bir iş olmadığını'' kaydetti.

Özcan, ÖSS'den 30 bin adayın ''sıfır'' puan almasını değerlendirirken, ''bunun beklenmedik bir olay olmadığını'' söyledi. ÖSS'de geçen yıl da 23 bin civarında adayın sıfır aldığını, önceki yıl ise sıfır puan alanların sayısının 47 bin olduğunu anımsatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

30 BİN ÇÖK BÜYÜK RAKAM
''Bunun pek çok nedeni olabilir. Birincisi, öğrenci yeteri kadar sınavlara hazırlanmamıştır, liseden iyi gelmiyordur. Veya imtihana girdiğinde birkaç soruya bakar, soruların çok zor olduğunu anlar ve hiçbirine cevap vermemeye karar verir. Böyle bir psikolojik neden de olabilir. Ama her ne nedenle olursa olsun 30 bin kişi çok büyük bir rakam. ÖSS'ye giren 1 milyon 300 bin kişi içinde 30 bin öğrencinin soruya cevap vermemesi gerçekten ortaöğretimde bir zafiyetin olduğunun işaretidir. İnşallah bundan sonra takip edilecek politikalarda bu rakamın azaltılması yoluna gidilebilir.

Testlerde hepsine değil de belli bölümlere cevap vermeme gibi bir alışkanlık pek çok öğrencimizde var. Mesela sosyal bilimlere gidecek öğrenci fen bilimlerini cevaplamıyor veya fen bilimlerine gidecek öğrenci sosyal bilimleri cevaplamıyor. Aslında tamamından 'sıfır' almış gibi bir durum yok ortada sadece çok az soruya cevap verdikleri için toplamda bir puanı hesaplanamayanlar da o kategoriye giriyor. Mesela siz koskoca testte 5 soruya cevap verdiyseniz sizin puanınız 'sıfır' gibi görünüyor çünkü gerçekten o kategorilerde sözel, sayısal, eşit ağırlıklıda bir puan hesaplanamıyor. Onun için sıfır veriliyor. Öyle durumlar da olabilir ama her halükarda ortaöğretimimiz için iyi bir haber değil.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri