MEB 2010’da liselerde “alan uygulaması”nı kaldırdığı için genel lise ve Anadolu liselerinde bu yıl öğrenciler “alan”ları olmadan mezun oldu. Ancak YÖK ve bazı üniversiteler uygulamadan habersiz olunca, 500 tam puan alan Anadolu lisesi mezunları bile “denizcilik” bölümlerine giremedi.
MEB, 2010-2011 öğretim yılında, genel lise ve Anadolu liselerinde “Fen Bilimleri’’, “Sosyal Bilimler’’, “Türkçe-Matematik’’ ve “Yabancı Dil’’ alanlarını kaldırdı. Bu kapsamda bu yıl ilk kez öğrenciler liselerden “alansız” mezun oldu ve “alansız” diploma aldı.
Ancak yerleştirme sonuçlarından anlaşıldı ki; bu değişiklikten ne YÖK’ün ne de İstanbul Teknik ve Dokuz Eylül üniversitelerinin haberi var. Bu iki üniversitenin kaptanlık eğitimi veren bölümlerine genel lise ve Anadolu liseleri mezunlarından tüm soruları doğru yanıtlayıp 500 tam puan alan öğrenciler bile giremedi.
Çünkü bu iki kurum öğrencileri “alanlara göre” seçerek, yerleştirdi. Anadolu lisesi ya da genel liselerden mezun olan on binlerce genç, bu iki üniversitenin Deniz Ulaştırma Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği programlarına “alan” yüzünden giremedi. Kendilerinden çok daha düşük puanlı fen, denizcilik ya da teknik lise mezunları programlara yerleşti.
Gençlerin okullara girmelerine engel olan hata ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontejanları Kılavuzu’ndan kaynaklandı. Kılavuzda bu programların karşısındaki “özel koşullarda” yer alan 49 numaralı koşulda “ancak genel lise ya da Anadolu liselerinin fen alanı mezunlarının bu programlara yerleştirileceği” duyuruldu. Oysa artık liselerde böyle bir alan ayrımı yok.
‘PARA’LI FARKLI
Bu programlarda “alan şartı” arayan İTÜ ve Dokuz Eylül üniversiteleri ücretli olan bazı okullarında ise bu şartı aramadı. “Alan” hatasına tepki gösteren aileler, yargıya gideceklerini belirterek, “Liselerde alan olmadığından nasıl haberleri olmaz? Bu hatanın sorumlusu kim? MEB’in uygulamasını dikkate almayan YÖK ve üniversiteler mi, yoksa YÖK’e bilgi vermeyen MEB mi?” sorusunu yöneltti.
ÖSYM: BİZ MASUMUZ
ÖSYM’den bir yetkili, sorularımız üzerine ÖSYM’nin bundan sorumlu olmadığını söyleyerek, şöyle dedi: “Biz belirtilen koşullara uygun olarak öğrenci yerleştirdik. Kılavuzu hazırlarken YÖK üniversitelere koşullarını soruyor. Üniversiteler koşulları söylemiş, YÖK onaylamış, biz de koşullara göre yerleştirdik. Bu koşullar kılavuzda yer aldı. Kimse itiraz etmediği için kabul edilmiş sayılır.”
ŞANSLARI VAR MI
Adayların dava açmaya hazırlandıklarının hatırlatılması üzerine aynı yetkili, “Bu adayların yeniden yerleştirilmesinin söz konusu olacağını düşünmüyorum. Çünkü tüm adaylar için yerleştirmelerin tekrar yapılması gerekir” yanıtını verdi.