2010 yılı bütçesi TBMM'ye sunulurken, kamuya önümüzdeki yıl 32 bin personel alınması öngörülürken, bu sayı, bütçe kanununun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde de korundu. Komisyondaki görüşmelerde, bütçedeki, kamu kurumlarından emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memurların sayısının yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde açıktan ya da nakil suretiyle atama yapılmasına yönelik hüküm de aynen kabul edilmişti.
Ancak, bütçe kanununa, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde memur alım ayarı yapıldı. Kamuya yapılacak açıktan memur alımındaki yüzde 25'lik sınır, bir önergeyle yüzde 50'ye çıkarıldı. Kamuda her yıl 100 bin civarında kadronun, ölüm, nakil ve emeklilik gibi nedenlerle boşaldığı belirtilirken, yapılan değişiklikle, 2010 yılı için boşalan kadrolar yerine 50 bin civarında personelin daha işe alınmasının önü açılmış oldu. Bütçe kanunu ile zaten 32 bin personel alımı öngörülürken,
50 bin kişinin de eklenmesiyle, 80 bini aşkın kişinin 2010 yılında memur olması bekleniyor.
Milli Eğitim, Sağlık ve Emniyet yarışı
Kamuya 80 bin memur alınmasının yolu da açılırken, gözler, bu memurların hangi kurumlara alınacağına çevrildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, kamu kurumlarından personel alımlarına yönelik talep toplanacağını ve kadro dağılımının daha sonra yapılacağını aktardı. Çok sayıda kamu kurumunun acil memur alım ihtiyacı bulunurken, bu kadroların dağılımında Milli Eğitim, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarına öncelik verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 30 bini aşkın, Sağlık Bakanlığı'nın da 20 bin civarında personel ihtiyacı bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de önümüzdeki yıl 16 bin civarında polis almayı hedefliyor.