Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Başkanlığında toplantı.
Bakanlıktaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda bir araya gelen komisyona; Bakan Çelik’in yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Komisyon Başkanı Ali Kemal Sayın, TÜİK Temsilcisi Cem Baş, Kalkınma Bakanlığı Temsilcisi Gökhan Güder, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi Ali İbrahim Gür, TÜRK İŞ Temsilcileri Nazmi Irgat, Bedrettin Kaykaç, Zekeriye Nazlım, Veli Solak, Enis Bağdadioğlu, Barış İyiaydın, TİSK Temsilcileri Necati Ersoy, Serdar Şardan, Hakkı Yıldırımoğlu, Metin Demir katıldı.
Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Faruk Çelik, 3 aralık dünya engelliler günü vesilesiyle, engellilere sevgi ve saygılarını sundu. Çelik, “Hükümet olarak her zaman engelli kardeşlerimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak engellilerin mesleki eğitimi için 10 yılda 120 milyon kaynak aktararak 25 bin engelli vatandaşımızı meslek sahibi yaptık. İlk kez 2014 yılında uygulamaya koyduğumuz 1 Aralık İŞKUR bünyesinde alınan karar gereği engelli istihdamı yapmayan işyerlerine firmalara cezalar kesiliyor. Cezalan neticesinde İŞKUR bünyesinde 59 milyon TL’lik bir imkan var. Bu imkanı kendi işyerini kurmak isteyen ilk etapta 120 engelliye 36 bin TL ortalama imkan sağlayarak hibe desteği ile iş kurmalarına ve geliştirmelerine katkı sağlama kararını aldık. İlk etapta 120 engelli bundan yararlanacak. 3 aylık periyodlarla bunun sayısını arttıracağız.” diye konuştu.
Özelleştirilen kurumlarda çalışanların iki tercihle karşı karşıya kaldığını belirten Çelik, “Bunlardan biri bulundukları kurumlarında çalışma ya da kamuya geçerek 4-C statüsünde çalışmaya başlama. İşçi 6 ay içinde karar vermek zorundaydı. Çalışan ve işveren kesimi bu sürenin kısa olduğu ifade edildi ve 2 yıla çıkarılması istendi. Dün yapılan görüşmede 6 aylık özelleşen kurumlarda işçinin tercih süresini 2 yıla çıkarmak için gerekli düzenlemeyi ve bakanlar kurulu kararının yayınlanması için başbakanlığa gönderdik.” dedi.
Asgari ücretin toplu iş sözleşmeleri, genel ücret düzeyi, kayıt dışı istihdam gibi pek çok unsuru etkilediğini vurgulayan Çelik, “Komisyonumuzun bu gerçeklerden hareketle çalışanlarımızın geçim şartlarını bununla ilgili dünyanın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak asgari ücret belirlemesini gerçekleştireceğine inanıyorum. Asgari ücret tespit komisyonuna başarılar diliyorum.” diye konuştu.
"8 LİRA 91 KURUŞLUK ARTIŞ HİÇBİR KESİM TARAFINDAN KABUL EDİLEMEZ"
TÜRK İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da şu görüşlerini dile getirdi:
“Net anlamda 29 lira 75 kuruş olan asgari ücret talihsizlik olarak kabul ediyorum. Hükümetimizin açıkladığı yüzde 3’lük oranın hem asgari ücret komisyonunu saygınlığını zedelemekte hem de gülünç rakamlar ortaya çıkmakta. Hükümet programını öngörüsünün gerçekleri yansıtmadığı düşüncesini taşıyoruz. Yüzde 3’lük rakamların mevcut yapı ile 29,75 lira olarak değerlendirdiğimizde 8 lira 91 kuruş bir artış oluyor bu rakamın hiçbir kesim tarafından kabul edilemezliğini açıklamak zorundayız.”
TİSK adına söz alan Metin Demir ise şunları söyledi:
“Asgari ücret, sadece asgari ücretle çalışanları ilgilendiren bir ücret değildir. Asgari ücret tüm ücretlerin temelini oluşturduğundan, yapılacak artışlar, ücretlerin genel seviyesini, üretim maliyetlerini ve işsizlik başta olmak üzere ekonomik dengelerin tamamını etkilemekte. Asgari ücretin arttırılmasında 2015 yılı hedef enflasyonu (TÜFE) önemli bir göstergedir. İşsizliğin, kayıt dışı istihdamın ve enflasyonun kontrol altında tutulabilmesinin en önemli faktörü ise maliyetlerin bu bağlamda ücret artışlarının makul sınırlar içinde korunabilmesidir. Bu nedenle asgari ücretin tespitinde, öncelikle mevcut yapıların, istihdam, ihracatın ve üretimin korunması sonra da arttırılması, işsizlik artışının önlenmesi, enflasyonla mücadele, kayıtdışı sektörün dayatılması, ekonominin rekabet gücünün korunup geliştirilmesi gibi temel sosyal barışın ve refahın gerçek kaynaklarını oluşturan hususlar ön planda tutulmalıdır.”
VERGİ ALINMAMASI GEREKİYOR
HAK-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik- İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavramın yıllardır söylendiğini ama uygulanmadığını belirterek, "Asgari ücretten vergi alınmaması gerçekleştirilmeli" dedi.
Hak-İş eski Genel Sekreteri ve Çelik-İş Sendikası eski Genel Başkanlarından Metin Türker, ölümünün 17’nci yılında Karabük'te mezarı başında anıldı. Anma programına, Karabük Milletvekili AK Partili Osman Kahveci, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, Kardemir Karabükspor alt yapı antrenör ve futbolcular ile işçiler katıldı. Metin Türker'in mezarına karanfil bırakılmasıyla başlayan anma programı Kuran-ı Kerim okunması ve dua edilmesiyle sona erdi.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Cengiz Gül, Türkiye’deki asgari ücretin çok tartışıldığını ve değerlendirildiğini ancak asgari ücretin bir kişinin yaşam standardı ele alınarak hesaplandığını söyledi. Dört kişilik bir ailenin bir çalışma yaşamında değerlendirildiğin de asgari ücretin çok düşük bir ücret olduğunu belirten Gül, şöyle dedi:
"Onun için bu konuda sadece sivil toplum örgütlerimizin değil hükümetin, sanayicilerin, işverenlerin bu konuda ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Yıllardır süre gelen bir ücret, hiç kimsenin de memnun olmadığı bir ücret. Bu bir gerçek. Bunun aşılması içinde çok ciddi çalışmanın yapılması gerekiyor. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram var, yıllardır söyleniyor ama uygulanmıyor. Ama bu gündemden mutlak çıkartılmalı. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram gerçekleştirilmedir."
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU'NUN DEMOKRATİK VE ADİL OLUŞTURULMASI GEREKİYOR
Asgari ücretin tespit komisyonun da yanlış olduğunu ifade eden Gül, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tüm kesim temsil edilemiyor. Sadece Türk-İş Konfederasyonu'nun da temsil edilmesi de sonucu ortada. Asgari Ücret Komisyonu'n demokratik ve adil oluşturulması gerekiyor. Bir defa adiliyetin oradan başlaması gerekiyor. Oradan başladıktan sonra bence daha ciddi bir şekilde tartışılabileceğini düşünüyorum. Biz şunlara katılmıyoruz; asgari ücret belirleniyor, Türk-İş yetkilisi muhalefet yazıyor. Bunlar sadece yasak savma yani, durumu idare etmek. Biz bu asgari ücreti kabul etmedik, doğru bir şey değil, gerçekçi de değil. 'Asgari Tespit Komisyonu adil ve demokratik bir şekilde oluşturulmalı ve ondan sonra asgari ücret belirlenmeli' diyorum. Sürekli öneriler yapıyoruz, çağrılar yapıyoruz. Şu cümleler çok söyleniyor; eski Türkiye’nin eski anlayışını değiştireceğiz. Ama, eski Türkiye’nin eski alışkanlıkları ısrarla ve inatla duruyor. Bunu söylem anlamından çıkartıp, gerçek anlamına sokmamız gerekiyor. Yoksa eski Türkiye eski Türkiye demekle eski Türkiye’nin anlayışları gitmiyor. Algı değişmiyor. Algı değişmediği sürece bunları söylemenin çok bir kar etmediğini görüyoruz."