24 bin işsize müjde!

2012'de aktif hale gelecek "aile ve meslek danışmanlığı" sistemiyle, yoksulluğu tespit edilen ailelere asgari ücretin yüzde 30'u oranında yardım yapılacak. Bu yeni uygulamayla üç yılda 24 bin danışman istihdam edilecekEkonomi yönetimi, dünyayı kasıp kavur

2012'de aktif hale gelecek "aile ve meslek danışmanlığı" sistemiyle, yoksulluğu tespit edilen ailelere asgari ücretin yüzde 30'u oranında yardım yapılacak. Bu yeni uygulamayla üç yılda 24 bin danışman istihdam edilecek

Ekonomi yönetimi, dünyayı kasıp kavuran krize karşı "istihdam" silahını çekerken, işsizliğin yeni panzehiri "aile ve meslek" danışmanlığı olacak. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 2013 yılından itibaren 400 bin işsiz vatandaşın aktif işgücü programından yararlandırılması için altyapı çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda toplam 4 bin sözleşmeli iş ve meslek danışmanı istihdam edilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da tıpkı aile hekimleri gibi her aileye hizmet verecek olan "aile sosyal destek danışmanı" gençler yetiştirecek. İŞKUR'la ortak çalışacak olan danışmanlar, işe yerleştirmelerde de muhtaç ailelere öncelik verilmesini sağlayacak. Altyapı çalışmaları tamamlanan bu sistemle 2012'de 3 bin, 2013'te 7 bin, 2014'te ise 10 bin kişi iş başı yapacak. Türkiye'de yardıma muhtaç ailelere destek vermek ve sosyal yardımların düzenli dağıtımını sağlamak amacıyla yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak olan "aile sosyal destek danışmanlığı" 20 bin gence istihdam kapısı olacak. Yetkililer aile danışmanlarının maaşlarının ise ortalama 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında olacağını belirtiyor.

MART 2012'DE BAŞLIYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma "her ailenin bir sosyal danışmanı olması"nı hedefliyor. Aralık ayında teorik, ocakta da pratik eğitimlerden geçirilecek olan danışmanlar için Mart 2012'de süreç başlayacak. İlerleyen dönemde Yüksek Öğretim Kurumu devreye girecek ve ciddi bir akademik program uygulamasına geçilecek. Psikoloji, sosyoloji, halkla ilişkiler, iletişim fakültesi lisans mezunlarından seçilecek danışmanlar, ailenin maddi ve manevi gidişatını yakından takip edecek. Özellikle yoksulluğu tespit edilen aileyle ilgili bildirimleri de üstlenecek olan danışmanlar, hak temelli, düzenli, süreli, geçici yardımlar olarak çeşitlendirilen sosyal yardımların, aileye istihdam sağlandıkça kademeli azaltılmasını sağlayacak.

HER İLÇEYE MERKEZ
Aileyi yakından takip etmek amacıyla her il ve ilçede "Aile Sosyal Destek Merkezleri" açılacak. Projenin pilot uygulama Gaziantep'te başladı. İlk etapta Ankara'da 10, İstanbul'da 12, İzmir'de 8 merkez açılacak. Aile danışmanlarından gelen talepleri değerlendirecek olan ve içerisinde sosyolog, psikologlardan oluşan 5 meslek elemanı ve bir eğitimcinin görev alacağı merkezler, aileyi güçlendirme, toplumsal bozulmayı önleme, ailenin ihtiyaçlarını saptama gibi görevleri üstlenecek.

KPSS PUANI ETKİLİ OLACAK
Dışarıdan KPSS puanlarına göre seçilecek olan aile sosyal destek danışmanları için Bakanlık bünyesindeki bin 500 uzman da görevlendirilecek. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) görevli memurlar da başvurmaları durumunda bu kadroya geçebilecek. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü de sosyal destek danışmanlarına verilecek eğitim müfredatını hazırlamış durumda. Müfredat, 63 ilde sıkıntı yaşayan 11 bin aile ferdiyle yapılan görüşmeler çerçevesinde oluşturulmuş.

İLK GÖREV LİSTESİ HAZIR
Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre yardım alan 3 milyon ailenin 613 bini hizmet alacaklar listesinde başı çekiyor. İlk etapta işe başlayacak uzmanların birinci önceliğini bu 613 bin aile oluşturacak. Her gün ilgilenilmeyi gerektiren ailelerin sayısı ise 70-100 arasında hesaplanıyor. Ayrıca aile danışmanları, TÜBİTAK'la yürütülen "Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Veri Tabanı" uygulamasından yararlanacak. Ailelerin sosyal yardım, kamu hizmetleri, eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanması sağlanırken, danışmanlar vatandaşlara "git başvur" demek yerine gerekli yerlere hizmeti kendileri götürecek.

YARDIMLARA İNCE AYAR
Aile danışmanlığı çalışması kapsamında, yoksulluğu tespit edilen her aileye asgari ücretin yüzde 30'u oranında yardım yapılacak. "Hak temelli, düzenli, süreli, geçici" olarak saptanan yardımlar, evdeki her bir kişi için yüzde 10 artırılacak. İş bulan ailelere yardımlar kademeli olarak azaltılacak. Aile danışmanları yardım alan aileleri düzenli olarak denetleyecek. Danışmanlar, ailenin hem maddi hem de manevi yapısını düzenli olarak izleyecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri