Düzenleme için sayılı günler kaldı. Tüketiciler artık 7 bin lira ve üzeri mal veya hizmet alımlarına ilişkin ödemeyi sadece banka (kredi kartı gibi) veya aracı finansal kurumlar yoluyla yapabilecek. Yani nakit ödeme yapılamayacak.
Ekonomide kayıtdışı işlemlerin önüne geçmek için yeni önlemler geliyor. Söz konusu önlemler özellikle tüketiciyi ilgilendiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre mal veya hizmet alımında 7 bin TL üzeri ödemelerin banka, kredi kartı veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu olacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Ticari hayatımızda belli bir sınırı aşan ödemelerin nakten değil banka posta çeki çek vasıtasıyla yapılma zorunluluğu bulunuyordu. Bu tutar şimdi 7000 TL’ye çıkartıldı, 7000 TL altındaki ödemeler halihazırda nakden yapılabilecek 7000 TL üzerindekiler ise banka posta çeki çek vasıtasıyla yapılma zorunluluğu var. Halihazırda kanunumuzda söz konusu ödemelerin bu zorunluluğa uymayanlar açısından %10’u tutarında bir özel usulsüzlük cezası söz konusu idi.
FATURA KESMEK ZORUNLU
Bununla birlikte artık üst sınırı 20 milyon TL’ye ulaşmış caydırıcı bir ceza oluşacak ve yapılan ödemeler artık kayıt için alınmış olacak banka veya çek yoluyla yapılacak ve bunlara artık fatura kesme zorunluluğu getirilmiş olacak. Bir diğer yenilik ise artık iş yeri ve konut kiraları ödemelerinin tamamının banka yoluyla yapılması zorunlu hale gelecek eğer bu ödeme yapılmaz ise kiracılar da bu cezaya maruz kalabilecek böylelikle ev sahipleri kiracıları elden ödeme yapmaya zorlayamayacak.
Böylelikle konut ve iş yeri kira gelirlerini beyan etmen kalmayacak çünkü her bir kiranın yani her bir ödemenin %10’u kadar toplamda 20 milyon TL’ye kadar bir ceza ile hem gayrimenkul sahipleri hem de kiracılar yüz yüze kalmış olacaktır."
ELDEN ÖDEME YOK
Ev kirasını elden ödeyene ceza uygulamasında detaylar belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğ taslağına göre elden kira ödenen her ay için kiranın yüzde 10’luk kısmına göre hesaplanan tutarda ceza kesilecek. Tutar 5 bin liralık özel usulsüzlük cezasının altında kalırsa 5 bin liralık ceza uygulanacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Bir takvim yılı içinde kesilecek ceza 20 milyon lirayı aşamayacak. Elden ödeme yapanlar eğer durumu takip eden 5 işgünü içinde kendiliğinden idareye bildirirse özel usülsüzlük cezası kesilmeyecek. Verilen örneğe göre gayrımenkulün kiracıya 25 bin liraya kiralandığı ve kiracının 2024 yılı eylül ve ekim aylarına ilişkin kira bedelini elden ödediği tespit edilirse hem ev sahibi hem de kiracıya toplam 10 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.