Avrupa Bankası Türkiye Direktörlüğü heyeti Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan bankanın Türkiye Direktörü Şevki Acuner, bölge ekonomisinin kalkındırılması amacıyla şirketlere destekte bulunmak için Trabzon'a geldiklerini söyledi. 2010 yılında 500 milyon Avro kaynağın Türkiye'nin kalkınmasında itici rol oynayacak şirketlerin yatırım projelerine kaynak olarak uygun koşullarda aktarılacağını ifade eden Avrupa Bankası Türkiye Direktörü Şevki Acuner, beraberinde üst düzey yöneticiler Gökhan Karaçetin ve Paolo Monaco ile birlikte çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
AVRUPA BANKASI SSCB'NİN DAĞILMASINDAN SONRA KURULDU
Avrupa Bankası'nın 1991 yılında 60 ülke ortaklı kurulan ve ortaklarından birinin de Türkiye olduğunu ifade eden Türkiye Direktörü Şevki Acuner, Avrupa Bankası'nın içinde bulunduğu bölgenin, ülkenin veya coğrafyanın kalkındırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.
Bankanın kuruluşunun, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ortaya çıkan büyük-küçük yaklaşık 29 ülkenin kalkınmalarına destek vermeyi hedeflediğini belirten Acuner, 2009 yılında da Türkiye'deki yatırımların da desteklenmesinin faaliyet kapsamına alındığını kaydetti.
Rusya Federasyonu'ndan Kazakistan, Azerbaycan, Moğolistan gibi ülkelere, Balkanlar'da Kosova, Arnavutluk gibi ülkelerdeki şirketlerin yatırımlarına finansman kaynağı sağlandığını ve bu ülkelerde Türk şirketlerinin yatırımlarının desteklendiğini belirten Acuner, özellikle Efes Pilsen'in ve Şişecam'ın Rusya'daki yatırımlarına destekte bulunduklarını hatırlattı. Acuner, bankanın özellikle tarım ve tarım ile ilişkili gıda, diğer üretim sektörleri, enerji, belediyeler ve KOBİ'lerin yatırımların hayata geçmesinde finansman desteklerinin bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Bankası için önemli bir pazar olduğunu dile getiren Şevki Acuner, Zorlu Grubu'nun rüzgar enerjisi üretim yatırımına 150 milyon avro finansman sağladıklarını kaydetti. Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve özellikle Türkiye'nin Doğu Bölgeleri'ne özel ilgi gösterdiklerini vurgulayan Acuner, Avrupa Bankası'nın tek hedefi şirketlere katkıda bulunarak ülkenin kalkınma ve gelişmesine hız kazandırması olduğunu ifade etti.
PİYASADAKİ BANKALARA GÖRE KREDİLERDE DAHA ESNEK DAVRANIYORUZ
Şirketlerin yatırım projelerinin hayata geçmesi için finansman desteğinin ortaklık olarak uygulandığını ifade eden Acuner, Banka olarak piyasadaki özel bankaların sağladığı kredi koşullarını biraz daha esnek ve uzun vadede sağlıyoruz. Bazen şirket ortaklığına katılarak karlılık sağlandığında belirli bir dönem sonunda banka, hisselerini şirkete devrediyor. Özel sektörün alamayacağı riskleri alıyoruz. Vade uzun. Projeleri çok detaylı inceliyoruz. Kalkınma ve ticari bankacılığı bir araya getiren bir felsefemiz var. Bunu ilk kez Türkiye'de Anadolu şehirlerindeki şirket projelerine aktarıyoruz. Onay verdiğimiz projelere başka bankalarında mobilize olmalarını sağlıyoruz. Ortalama 15-50 milyon Avro arasında ilk etapta kredi sunacağız. Şirketlerin yönetişim ve şeffaflık felsefelerinin de gelişmesine katkı vermiş oluyoruz. Bir yatırım projesinin büyüklüğüne göre en fazla yüzde 35-40'ına bankamız aracılığı ile geri kalan özel sektör bankaları ve yatırım sahibinin kaynakları ile tamamlanmasına özen gösteriyoruz. Böylece Türkiye'ye ayırdığımız kaynak ile daha fazlı şirkete katkı vermeyi sağlayacağız dedi.
Acuner, en az bir milyon avro tutarındaki projeler ile ilgilendiklerini de belirterek orta ölçekli şirketlerin yatırım kredisi ihtiyaçlarına yanıt verdiklerini kaydetti. Avrupa Bankası'nın SSCB'nin dağılmasının ardından ortaya çıkan ülkelerde bugüne kadar 4 bin 500 projeye katkı verdiğini, bunların en az yüzde 8-10'unun enerji sektöründe yer aldığını vurgulayan Acuner, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de yürütülen enerji projeleri yanında yatırım aşamasındaki şirketler ile de ilgileniyoruz. Yine bankamız bir çok ülkede ürün borsalarının kurulmasına finansman ve teknik destek veriyor. Bu yönde Doğu Karadeniz'de lisanslı ürün borsaları ve depoculuğu alanında faaliyet göstermek isteyen firmalara gerek kredi gerekse teknik bilgi aktarabiliriz diye konuştu.
"YATIRIM AŞAMASINDAKİ ŞİRKETLERİMİZİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK"
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi'nde enerji yatırımları yanında, organize sanayi bölgelerindeki yatırımlar ve son çıkan yeni teşvik yasasından yararlanmak isteyen yatırımcıların kredi ihtiyaçlarına destek verilmesini istedi. Doğu Karadeniz'de sermaye sorunu yaşandığını bu alanda Avrupa Bankası'nın bölgedeki yatırımların önünün açılmasına destek olabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu Avrupa Bankası'nın bölgemizde kredi ihtiyacı duyan şirketlere alternatif sunması yararlı olacaktır. Üyelerimize ulaşmada her zaman sizlere yardımcı olacağız. Banka olarak sizde bölgenin kalkınmasında itici bir rol oynamak için daha hızlı ve somut kararlarla projelere yaklaşmalısınız. Bölgede yatırım aşamasında bulunan şirketlerin kaybedecek zamanı yok şeklinde konuştu.