Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında derin deniz sondajı yapması için getirilen Leiv Eiriksson ile yapılan çalışmaların sonucunun bu ayın ikinci haftasında ortaya çıkacağını belirtirken, ''Karadeniz'de petrol çıkmayabilir, bulursak çok iyi olur, fakat bulunabilir de. Bulamazsak bir şeyin sonu değil'' dedi.
Çeşitli temas ve ziyaretler için Trabzon'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin İran'ın Türkiye'den işlenmiş petrol ürünleri aldığını, BM'nin de İran'a yönelik yatırımları bulunduğunu belirterek, ''burada hükümetin dahli ne olacak?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, BM kararlarının Türkiye'yi bağladığını, ancak enerji başlıklarıyla alakalı BM Güvenlik Konseyi'nin şu anda bir kararının bulunmadığını ve özel sektörün de bu konudaki ticaretinin sürdüğünü söyledi.
Konuyla ilgili bir soru üzerine, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesinde kaynak arayışıyla ilgili Azerbaycan'ın önemli alternatiflerden biri olduğunu, ancak böyle bir projenin sadece Şahdeniz 2 ile karşılanamayacağını belirten Yıldız, hatta, Türkmenistan, Irak ve hatta şartların oluşması halinde İran'dan da gaz alma ihtimalinin her zaman açık olduğunu kaydetti.
Nabucco için Proje Destek Anlaşması'nın imzalanması konusunda Türkiye tarafından bir sıkıntı bulunmadığını ve Türk tarafı olarak buna hazır olduklarını ifade eden Enerji Bakanı, Avrupa'nın genelde tatilde olduğu için söz konusu anlaşmanın bugüne kadar imzalanamadığını, ancak her an imzalanabileceğini bildirdi.
-KARADENİZ'DE PETROL ARAMALARI-
Leiv Eiriksson gemisi ile Karadeniz'de yapılan petrol aramalarında bu ay içinde sonuç çıkmasının beklendiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, Ağustos'un ikinci haftası buradan bir sonuç alınabileceğini söyledi.
Yıldız, ''Bu vesile ile tekrar söylüyorum. Karadeniz'de petrol çıkmayabilir. Bulursak çok iyi olur, fakat bulanamayabilir de. Bulamazsak bir şeyin sonu değil. Bulursak çok iyi olur'' dedi.
Her sondajın olumlu sonuçlanmayabileceğini vurgulayan Yıldız, Kuzey Denizinde 2 ayrı bölgede 17 kuyu delindiğini ve ilk 16 sondajda bir şey çıkmayıp 17'inci sondajda çıkan, 32 kuyuda çıkmayıp 33'üncüde çıkan yerler bulunduğunu ve bu konuda yalnızca sabırlı olunması gerektiğini kaydetti.
Afşin-Elbistan C-D sahaları için yeniden ihaleye çıkılıp çıkılmayacağı yönündeki soru üzerine Taner Yıldız, çevre koşullarından kamulaştırmaya kadar tüm zemini hazırlayıp, özel sektöre işi cazip hale getirdikten sonra ihaleye çıkılacağını ifade etti.
-ÇANTACILARA ÖNLEM-
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı kanunun ne zaman çıkacağının sorulması üzere Bakan Yıldız, piyasada halen bir kanuni düzenleme bulunduğunu ve bu kanunun çıkmamasından dolayı özel sektörün bir kaybı bulunmadığını söyledi.
Rüzgar enerjisinden üretilen elektrikte devlet alım garantisinin 5,5 avro/cent olduğunu hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
''Tekrar söylüyorum bu rakam değişmeyecek. Dikkat edin gerçek yatırımcılar değil, arada spekülatif kazanç sağlamaya çalışanlar (elimdeki lisansı daha pahalıya satabilir miyim) diye özellikle bu kanun değişimi bekliyorlar. Çünkü fiyatın yükselme beklentisi var. Ben bunu doğru bulmuyorum, (beklemeyin fiyat değişmeyecek) diyorum. Fiyat yükseldiği anda gerçek yatırımcıdan ziyade onların trafiği hızlanacak. Güneş enerjisinden üretilen elektriğin alım fiyatı konusunda da ben Avrupa'daki fiyatlar üzerinden bir alım garantisi veremeyeceğimizi söylüyorum. 28 avro/cen Almanya gibi ülkeler için uygun olabilir ama bizim için uygun değil.''
-KEPCO İLE GÖRÜŞMELER-
Nükleer santral konusunda Güney Kore şirketi KEPCO ile fiyat konusunun konuşulup konuşmadığının sorulması üzerine Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santral görüşmelerinde temel konuların finans, ortaklık yapısı, tekrar sökünmü, atık yönetimi, risk paylaşımı, sigortalanması gibi konular olduğunu, bunlar üzerinde anlaşıldıktan sonra fiyat konusunun görüşülebileceğini söyledi ve söz konusu şirketle yapılan görüşmelerin bu ay sonuna doğru netleşeceğini bildirdi.
-ÖZEL SEKTÖRE GEÇEN DAĞITIM BÖLGELERİNDEKİ HİZMET KALİTESİ-
Özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerindeki hizmet kalitesinden memnun olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, hizmetlerin yönetilmesi açısından zaman zaman bazı aksaklıklar gördüğünü ve kendisine de bazı şikayetler geldiğini, bunların değerlendirilmesi lazım geldiğini kaydetti.
Bakan Yıldız, elektrik dağıtım işini özel sektörün kamudan daha iyi yapabileceğine inandığını da vurguladı.
-ENERJİ BAKANINA FIKRA GİBİ ŞİKAYET-
Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gazetecilerle sohbetinde, önceki gün Trabzon Çaykara beldesinde halk ile sohbeti sırasında ilginç bir şikayet aldığını anlattı.
Yıldız'ın ''Bugüne kadar bana iletilen en ilginç sorunlardan'' diye tanımladığı olay ise bir fıkrayı aratmıyor. Kendisinin bir şikayeti olduğunu ve yardım istediğini söyleyerek Bakanın yanına gelen vatandaş, şikayetini ''Benim sorunum kapıyı açınca ayı çıkıyor'' şeklinde dile getirir. Tebessümle karşıladığı bu olay karşısında nasıl bir önlem aldığını soran Bakan Yıldız, vatandaştan ''eline geçeni atarak kaçırmaya çalıştığı'' cevabını alır. Vatandaş, silahla vurmama nedenini ise ''Eğer vuramazsam ayı evimi başıma yıkar, o nedenle vurmuyorum'' diye açıklar.