Gelir İdaresi Başkanlığı yayımladığı özelgeyle garson, müzisyen ve dansözlerin topladığı bahşişlerin de vergiye tabi olduğunu açıkladı.
Maliye, müzisyen, garson, dansözlerin bahşişinden de vergi alacak. Gelir İdaresi Başkanlığı müzisyen ve garsonlara verilen bahşişlerin vergiye tabi olduğunu bildirdi. Bu ise bir mükellefin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurmasıyla ortaya çıktı.
Mükellef derneklerinin üniversitede okuyan kız öğrencilere burs vermek amacıyla müzikli bir yemek etkinliği düzenlediğini ve burada müzisyen ile garsonlara verilen bahşişten vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağını sordu. Bu soruya Gelir İdaresi Başkanlığı yayımladığı özelgeyle yanıtladı ve bahşişlerin de vergiye tabi olduğunu vurguladı.
Özelgede öncelikle gelir vergisinde yer alan ücret tarifine yer verildi. Daha sonra basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar ile özel hizmetlerde çalışan şoförler, inşaat işçileri gibi bazı çalışanların ve ücretlerinin tespitinin mümkün olmaması nedeniyle bu kişilerin ‘diğer ücret’ kapsamında değerlendirildiği hatırlatıldı.
94 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin giriş bölümüne atıf yapılan özelgede, “Büyük otel, gazino, lokanta ve kulüplerde çalışmakta olup bu müesseselerden hiçbir ücret almadan sadece müşteriden servis, garson ücreti ve bahşiş gibi namlarla alınan paraların tamamı kendilerine terk edilenlerin diğer ücret olarak, çalıştıkları müesseselerden her ne nam ile olursa olsun herhangi bir ücret alınması halinde ise bunların her iki istihkakının toplamı üzerinden tevkif suretiyle vergilendirileceği belirtilmiştir” denildi. Yani bu durumda eğer garson işvereninden maaş alıyorsa bunun dışında aldığı bahşişlerin de maaşa dahil ederek verginin ödenmesi gerekiyor. Maaş almadan eğer sadece bahşiş alıyorsa da ‘diğer ücret’ olarak değerlendirilip buna göre vergilendirilmesi gerekiyor. ‘Diğer ücretlerin’ vergilendirilmesi diğer ücret gelirlerinden farklı. Asgari ücretin yüzde 25’i üzerinden yapılan bir hesap üzerinden yüzde 15 vergi ödenmesi gerekiyor.
NASIL VERGİLENDİRECEKLER?
*Bahşiş verildiği belirtilen müzisyen, dansöz gibi kişilerin şahsi mesai veya mesleki bilgiye dayanarak kendi nam ve hesabına faaliyette bulunması durumunda, faaliyetin arızi ya da sürekli olduğuna bakılmaksızın ödenen bedeller üzerinden yüzde 20 oranında vergi tevkifatı (kesintisi) yapılması,
*Faaliyetin işverene tabi ve işyerine bağlı olarak gerçekleştirilmesi durumunda söz konusu ödemelerin ücret olarak kabul edilmesi ve buna göre vergilendirilmesi,
*Garsonların, yaptıkları hizmetler dolayısıyla doğrudan müşterilerden bahşiş alarak hizmet ifa etmeleri halinde elde ettikleri gelirin diğer ücret kapsamında değerlendirilmesi,
*Bahşişin servis bedeli olarak fatura bedellerine yansıtılması veya söz konusu eğlence veya organizasyonu düzenleyenlerce biriken bahşişlerin dağıtılması durumunda, işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendirilmesi ve ücret matrahına eklenerek vergilendirilmesi gerekiyor.