Bakandan fındık üreticisine çağrı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, fındığın Türkiye için önemli tarım ürünü olduğunu ancak bugüne kadar izlenen yanlış politikalar ve uygulanan alım sistemiyle malesef gerçek fındık üreticisine karşı haksız bir rekabet yapıldığını söyledi. TGRT Haber T

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, fındığın Türkiye için önemli tarım ürünü olduğunu ancak bugüne kadar izlenen yanlış politikalar ve uygulanan alım sistemiyle malesef gerçek fındık üreticisine karşı haksız bir rekabet yapıldığını söyledi.

TGRT Haber TV'ye konuşan Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de normalde Karadeniz'in sarp yerlerinde ve eğimli arazilerinde belirli bir zeminde dikilmesi gereken ürünün alanının uygulanan politikalar sebebiyle sürekli genişleme gösterdiğini hatırlattı. Türkiye'de artık 30'dan fazla vilayette fındık dikilir hale geldiğini kaydeden Bakan Mehdi Eker “Normalde fındık kayıt sisteminde olması gereken alan 400 küsur bin hektar alan iken, bu uygulamada 650 bin hektar alanı aşmıştır. Öteden beri devlet alım ve fiyat esaslı bir politika izlemiştir. Yani fındıkla ilgili uygulanan bütün siyaset yapılan bütün iş devlet eliyle veya Hazine zararına karşılamak kaydıyla ya FİSKOBİRLİK almış, bedelini Hazine karşılamış veya son 3 yıl içerisinde FİSKOBİRLİK görevini yapamadığı için zorunlu olarak devletin bir kuruluşu olan TMO girmiş alım yapmış, farkını zararını da hazine karşılamıştır. Sadece 2008 yılında bizim fındık alımı ile hazinenin uğramış olduğu kayıp yaklaşık 1 milyar dolar yani eski para ile 1 katrilyon lira. Bu sürdürülebilir bir şey değildir” dedi.

Türkiye'de bu yaşanan süreçte fındık dikim alanlarının inanılmaz bir boyuta ulaştığını kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker “Fındık dikim alanları öyle bir noktaya geldik ki Türkiye artık dünya piyasasında kendi elleriyle kendine rakip üretir hale geldi. Ancak burada zarar gören gerçek fındık üreticisidir. Fındıktan başka hiçbir alternatifi olmayan ve sadece fındık dikmek zorunda olan insanımız bu işten zarar görür hale geldiler. Yeni stratejimiz şu, biz diyoruz ki bu üreticilerimiz bugün fındık üretsin, yarın üretsin daha sonra da üretsin. Nerede hangi şartlarda ? Yüzde 6'nın üzerinde eğime sahip arazilerde fındık üretimine devam edelim, biz o üreticilerimizi destekleyelim onlara sahip oldukları veya kiraladıkları fındık arazisi için dekar başına yılda 150 lira açıktan para verelim. Onlarda kendi fındıklarını üretsinler, üretmeye de devam etsinler. Onu piyasada satsınlar” diye konuştu.

“BİZ VATANDAŞA SEN YANLIŞ YAPMIŞSIN BU YANLIŞIN BEDELİNİ ÖDE DEMİYORUZ”
“Peki fındık üretimi ne kadar alanda yapılacak? Elimizdeki kayıtlara göre, 410 bin hektar alan civarında” diyen Bakan Eker açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Peki geri kalan ve şuanda fındık dikili bulunan alan ne olacak buna ne diyeceğiz. Bunu kendi haline mi bırakacağız ? Hayır. Biz diyoruz ki 'Kardeşim sen fındığı yanlış yerde yanlış bir yere dikmişsin. Sen bu üretimi burada sürdürmekle sadece Türkiye'deki fındık üreticisine zarar vermekle kalmıyorsun. Türkiye Hazinesi'ne de bir şekilde zarar veriyorsun' Türkiye uluslararası piyasada kendi elleriyle kendine rakip üretir hale geliyor. Bu sürdürülemez. Biz şunu yapalım, sen bu yanlış yerde diktiğin fındığı sök, sana söküm için dekar başına 150 lira para verelim, yetmedi sana bir ürün listesi verelim. Bu ürün listesinden herhangi birini arazinin durumuna göre dik veya ek bunu yaparsan da yine sana 3 yıl dekar başına her yıl 150 lira para verelim. Dolayısıyla 1. yıl söküm parası ve alternatif ürün için olmak üzere toplam 300 lira para verelim. 2. yıl için yine dekar başına 150 lira verelim ve 3. yıl bir 150 lira daha verelim. Toplam 3 yıl için sana 600 lira dekar başına para verelim. Kesinlikle fındıktan daha fazla kazanacağın bir ürün dik. Bölgesine, iline göre, bu değişebiliyor. Bazı yerde yağlı tohum olur bazı yerde bodur elma olur, bazı yerlerde kivi olur. Bazı yerlerde yaban mersini olur. Dolayısıyla bunu yaparsan daha fazla para kazanırsın, Türkiye'de zarar görmemiş olur. En önemlisi fındıktan başka alternatifi olmayan gerçek fındık üreticisi de bu şekilde fındık üretmeye devam eder. Bu sistem doğru yerde doğru üretimi teşvik ediyor.

Biz de destek vermiş ve üreticiyi kendi haline bırakmamış oluyoruz. Biz vatandaşa sen yanlış yapmışsın bu yanlışın bedelini öde demiyoruz. Yeni üreteceği üründen bir gelir elde edinceye kadar da biz bu desteği sürdüreceğiz.”

Bakan Mehdi Eker, fındık üreticisine çağrıda bulanarak “Türkiye'de şimdi fındık hasadı başladı. Üreticilerimiz fındıklarını hasat ettikten sonra gelsinler müracatlarını yapsınlar, ürünlerini sökecek olan kardeşlerimiz söküm programına katılsınlar. Diğer üretici kardeşlerimizde müracatlarını yapsınlar, çiftçi kayıt sistemine bakalım. Onlara da 2010 başında ilk destek primlerini verelim” dedi.

Fındıkta Yeni Strateji'nin Artvin'den Zonguldak, Düzce'ye kadar 13 vilayette tüm fındık üreticilerine anlatıldığını ifade eden Bakan Eker, meseleyi sağlıklı bir şekilde ortaya koyan, rasyonel, akılcı, Türkiye'nin çıkarlarını dikkate alan kişi ve kuruluşlardan bu stratejinin doğru olduğu yönünde olumlu tepkiler aldıklarını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri