Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte kaçak kullanıma son vermek için yeni formül geliştirdiklerini belirterek, “Kaçak kullananlar abone olursa eski elektrik borçları silinecek” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide kayıp kaçak oranlarının düşürmek için “abone olmak şartıyla borçların silinmesi” formülünün uygulamaya sokulacağını kaydetti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 720 milyonluk faiz borcunun silindiğini, abone olunması şartıyla ana parada da indirime gidileceğini belirten Yıldız, “Vatandaşımıza ödeme alışkanlığı kazandıracağız” dedi.
Yıldız, Enerji Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda, elektrikte kayıp-kaçak oranlarının hızla düşürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bugün Dicle ve Van bölgesini çıkarttığımızda Türkiye’nin kayıp kaçak ortalaması Avrupa Birliği ortalamasından düşüktür; yüzde 9.4’tür” dedi.
‘Ödeme alışkanlığı olmalı’
Yıldız, “Şimdi, bize düşen görev o bölgelerimizde de bunu yapmaktır. Bunu nasıl yapacağız? Vatandaşımıza anlatacağız, dokusu, yapısı sağlam olan vatandaşımıza bunları aktaracağız, ödeme alışkanlıkları kazandıracağız. Ve oradaki şirket 762 milyon TL’lik faizi sildi; asıl paralarla alakalı. Eğer tahsilat yapacaksak asıl paraları da indiriyorum ama tek şartla, abone olmanız şartıyla. Şimdi, 22 bin 700 tane sulama pompasından 580 tane abone olundu” diye konuştu.
‘Tüketim % 5.7 arttı’
Yıldız, atmosfere açık işletmelerde, hele hele 1 milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı olan işletmelerde bir kısım aksaklıkların olmasının çok muhtemel olacağını kaydetti. Yıldız, bu gidişata “dur” demek zorunda olduklarını belirterek, “Kasım itibarıyla söyleyeyim tahakkuk etmiş rakamı, geçen yılın kasım ayına göre yüzde 4.2 tüketimimiz arttı, geçen ayın elektrik tüketimine göre de yüzde 5.7 civarında arttı” dedi. Yıldız daha sonra şunları kaydetti:
“O yüzden, büyüyen Türkiye’nin büyüyen enerji sektörünü mutlaka oluşturmamız lazım. O yüzden, yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı, su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi kaynakları, biyokütle gibi kaynakların her birini olabildiğince harekete geçirmemiz lazım. Üstelik bu yatırımları da hızlıca yapmamız lazım.”
‘Ataşehir’de yer istiyoruz’
Finans merkezi olduktan sonra Ataşehir’de katların yükseleceğini ve elektrik tüketiminin artacağını vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
“Ataşehir’de yer istiyoruz, 2 yıl önceden kamulaştırma hazırlıklarını yapıyoruz. Bugün Dilovası’ndan geçip de İstanbul’a ulaşacağımız ve aynı şekilde Gemlik’ten gelip de ulaşacağımız herhangi bir yer artık bulunmuyor. Çanakkale Boğazı’nın altından geçiyoruz. Eğer ben burada kalkıp da bu iletim hattını yapamazsam evin yolunu bulamam.”Ön lisans kavramının yürürlüğe girdiğini anımsatan Yıldız, “Lisansı 30 yıllığına elde tutma dönemi kapandı. İlk 6 ayda, 1 yılda yapması gerekenler var” dedi.
‘ÇEVREYE KARŞI DAHA İTİNALI OLMALIYIZ’
Vatandaşla ortak dil oluşturulması gereğine dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:
“Ortak dil oluşturarak bütün yapılarımızı; çevreyi, bitkiyi, denizi, sahili, tabiat varlıklarını, kültür varlıklarını koruyarak yapmamız lazım. O yüzden, bazı işlerimiz yavaşladı. Bazı orman izinlerinde daha itinalı davranmak gerek. Bir kısım küçük HES’lerde yapılan eleştirilere kayıtsız kalmamamız lazım geldiğini söylemem lazım. Bazı hoyrat çalışmaların, müteahhitlerimizin yaptığı hoyrat çalışmaların makul görülmemesi lazım geldiğinin altını çizmem lazım. Ama bunların her birisi bir kültür.”
‘Doğalgazda sorun yok’
Bakan Yıldız, bugün itibarıyla havaların geçen yılın aynı günlerine göre ortalama 6 derece daha soğuk olduğunu belirtirken, “183 milyon metreküp civarındaki günlük tüketim şu anda 200 milyon metreküpler civarına geldi. Hamdolsun, gaz arzıyla alakalı herhangi bir sıkıntımız yok ve bununla alakalı da bütün meskenlerimizin, önemli ölçüde sanayimizin ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor” diye konuştu.