Türkiye’de yaşanan gelişmelerin etkilerini değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) BaşkanıNurettin Özdebir, Türk Lirası’nın değerinin düşmesinden sonra yurtdışı alıcılardan gelen “iskonto” taleplerinin giderek arttığını söyledi. İhracat yapansanayicilerden bu konuda ciddi sıkıntılar gelmeye başladığını belirten Özdebir şunları söyledi:
Büyük riskler var
“Bugüne kadar normal fiyatlar üzerinden mal ihraç ettiğimiz yurtdışındaki firmalar kurdaki artış nedeniyle fazladan kâr elde ettiğimizi düşünüp fiyatlarda indirim yapmamızı istiyorlar. İstedikleri indirim yüzde 20’lere kadar çıkıyor. ‘Kur yüzde 20 değerlendirdi, fiyatları siz de yüzde 20 indirin’ diyen var. ‘Bundan sonra göndereceğiniz mallarda iskonto yapın, ticaretimiz devam etsin’ diyen var. İhracatta büyük bir riskle karşı karşıyayız.”
Nazlanma başladı
Son dönemde aynı sorunlar nedeniyle bankaların da reel sektöre açtığı kredileri kısmaya başladığı bildirildi. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yeni yönetim binası açılış toplantısındaBUGÜN’e değerlendirmede bulunan müteahhit ve sanayiciler, son zamanlarda bankaların kredi verirken eskiye oranla daha fazla nazlandıklarını söylediler. Belirsizlik nedeniyle piyasada yavaşlama başladığını belirten işadamları, BDDK’nın aldığı tüketimi kısmaya yönelik önlemlerin yavaşlamayı daha da tetiklediğini, bu durumun üretim ve istihdama olumsuz yansıyabileceğini ifade ettiler.
Pazar kaybı uyarısı
ASO Başkanı Özdebir, Türkiye’nin yaptığı ihracatın ürün gruplarına göre değişmekle birlikte yüzde 70’leri aşan oranlarda ithal girdiyle üretildiğine de dikkat çekerken, ihracatın kur artışı nedeniyle pahalı hale geldiğini söyledi. İhracatçıların kur kaynaklı kâr ve zararlarının başa baş kaldığını belirten Özdebir, kurdaki artışın sanıldığının aksine ihracatı teşvik etmediğini belirtti. Özdebir, fiyat indirimi yapamayan bazı sektörlerde pazar kaybı yaşanabileceği uyarısında bulundu.