Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi salonundaki toplantıya, AK Parti Trabzon milletvekilleri Asım Aykan ve Mustafa Cumur, AK Parti Giresun Milletvekili Hasan Sönmez, MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamza Çebi, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Ayadın, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Sezgin, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun, eski Devlet Bakanı Burhan Kara, Emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Hasan Yücesan'ın yanı sıra, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, Yalıköy Belediye Başkanı Ali Bayram Tanrıverdi, Ören Belediye Belediye Başkanı Habip Usta, Geyikli Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Özkürtün Belediye Başkanı Yakup Turgut, AK Parti Trabzon İl Başkanı Ahmet Metin Genç, il genel meclisi üyeleri ve çok sayıda bürokrat katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükliman Dernekler Birliği Başkanı Bayraktar Bayraktar, Büyükliman havzasında bulunan ilçe ve beldelerin sorunlarını tartışarak, çözüm arayışı içinde bulunacaklarını söyledi.
Bayraktar, toplantıların bölgeye özellikle iktidardan hizmet taleplerin dile getirileceği toplantılar şeklinde geliştiğini ve bundan böyle de bu şekilde devam edeceğini belirtti.
Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt da, Büyükliman Güçbirliği Platformu'nu, aynı horon halkasında horon oynayan, aynı dereyi birlikte kirleten ama aynı dereden su içmeye çalışan, aynı cenazede üzülen, aynı ilçelerin aynı yayla yolunu kullanan köylerin birlikteliği olduğunu belirterek, ''Bu bahsettiğim sorunları çözme konusunda gayret sarf eden ve bu amaç doğrultusunda bir araya gelenlerin platformudur'' dedi.
Daha önceki toplantılar hakkında bilgi veren Kurt, gerçekleştirilen toplantının 2010 yılı yatırımlarının değerlendirilmesi amacına yönelik olacağını söyledi.
-MİLLETVEKİLLERİNİN KONUŞMALARI
Toplantıda konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da, Erikbeli-Tonya Yolu'nun, çok önemsedikleri bir proje olduğunu belirterek, ''Hepimiz sizlere katkı vermek ve bölgeyi adım adım yükseltmenin çabası içindeyiz. Gönlümüz yüreğimiz devletin yatırımlarını sizlere taşıma arzusu içinde. Daha kurumsal çalışması hususunda da tebrik ediyorum'' dedi.
AK Parti Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez ise, ortak menfaatleri olan üç vilayetin sorunlarını bertaraf etmeye yönelik güç birliği yapılmasının örnek olarak gösterilebileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu aynı zamanda aynı yöreyi paylaşan insanların coğrafi vilayet ayrımına bakılmaksızın, bu sorunları ortak kararlılık ve çabayla çözme gayretidir. Doğu Karadeniz Bölgesi denince yaylalarımız öne çıkıyor. Sanayi olarak bölgenin öne çıkması mümkün olmadığından, hizmet sektörünün geliştirilmesi gerekmektedir. Bu güç birliğini baskı unsuru oluşturarak, sorunu daha güçlü dile getirme ve çözümü daha kısa sürede elde etme yöntemi olarak tanımlıyorum. Bu coğrafyayı ortak olarak kullanan üç vilayetin değerli hemşehrilerimiz yörenin sıkıntılarını bu platform marifetiyle çözüm mercilerine daha güçlü bir şekilde dile getirme imkanı olacaktır.''
-MİLLETVEKİLİ LATİFOĞLU: ''HEP BİRLİKTE, GÜÇ BİRLİĞİ''-
MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu da, TBMM'deki milletvekilleri olarak eksik kalan konuların çözümünde gayret göstereceklerini ifade ederek, platforma dahil ilçelerin sosyal, kültürel ekonomik ve eğitim seviyelerinin iyi belirlenmesi ve buralara tarafsız gözle bakılarak hangi yatırımların hangi ilçelere daha faydalı olabileceği hususunun iyi tartışılması gerektiğinin altını çizdi.
Yunusoğlu, ''İlçelerimizde yatırımlar programlanırken, her ilçe, 'benim ilçeme daha fazla yatırım yapılsın' şeklinde değil, hangi ilçenin hangi yatırımı alacağı hesap edilip, çalışma öyle yapılmalı. Çalışmaların çözüm noktasında bizler de hep birlikte güç birliği ile el birliği ile birlikte çalışıp iyi neticeler alacağımızı ümit ediyorum'' diye konuştu.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Yahya Doğan ise, Platforma gereken desteği verme konusunda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyeldi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise, yörenin ekonomik sorunlarını, kültürel beraberliğinin daha ciddi bir şekilde daha örgütlü bir şekilde ortaya konulması, yöreye ilişkin daha güçlü hareket edebilmek amacıyla güçlerin birleştirilmesi gibi amaçları olan bu platformun daha başarılı olacağı kanaatinde olduğunu belirterek, ''Platform daha sık toplanarak, daha fazla sorun çözebileceği kanaatindeyim. Bu platformun ortaya koyacağı kararları da bizlerin takip etmek, yerine getirmek gibi bir yükümlülüğü olacaktır'' dedi.
-AYKAN: ''KÜRTÜN-TONYA YOLU KAPSAMA ALINDI''-
AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan da, 2007 yılında ihale edilen Turizm Mastır planının bugüne kadar gerçekleştirilen en ciddi çalışma olduğunu ifade ederek, ''KÖYDES için bu yıl 400 trilyon civarında, Köy Hizmetleri projesinden de 100 milyon TL kaynak konuldu, Kürtün-Tonya bağlantı yolu da bu kapsama alındı. 2010 ve 2011 yıllında bunların hepsi bitecek'' diye konuştu.
AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur ise Beşikdüzü'nde gerçekleştirilen hizmetlere değindikten sonra, şu ifadelere yer verdi:
''Şalpazarı Şıhkıran yolunu bitirdik. Tonya'da en fazla talep MYO'nun bir biriminin ilçeye açılması. Bu konuda birkaç toplantı yaptık, önümüzdeki yıl senato kararı çıkarsa bunu Tonya'ya kazandırmayı düşünüyoruz. Düzköy-Tonya yolu çok önemli. Düzköy yaylasının yolunu bitirdik. Honefter yayla yolunu da geliştirirsek o yöreye çok daha fazla turist gelecek. Düzköy-Tonya yolu çok önemli, hem ilçeleri birbirine bağlayan hem hızlı ulaşımı sağlayacak bir yol. Vakfıkebir'de MYO iki yıl önce tamamlandı ve açıldı, orada da yurt sorunu var 2010 yılı programında orada da yurt konusu var. Hastaneye yeni ek binayla ilgili çalışmalar yapıldı ocak ayı içinde ek bina ihalesi yapılacak. Vakfıkebir için bu konu çok önemli. Siyasi çekişmeleri bir kenara bırakıp hizmet yapabilmek önemli. O süreci yeniden başlatmak istiyoruz. Tonya-Kürtün yolu çok önemli bir yol. O havzanın kalan 5 projeden bir tanesi bu. 100 trilyonluk kaynak için Arsin içme suyu ve bu yol projesi için öncelik düşünülüyor. Bu önceliği buradaki arkadaşlarla birlikte takip edersek o yolu yapmış oluruz. Bir araya gelebilmek önemli. Bir araya geldiğimiz zaman ilçeler arası çekişme değil ilçeler arası güç birliği oluşturulduğu kanaatindeyim. Eynesil içme suyu projesi var. Ayrı partilerin belediye başkanlarının burada bir arada olması güç birliğinin de göstergesi.''
-KARA: ''HİZMET SİYASETİN ÖNÜNDE''-
Devlet eski Bakanı Burhan Kara Güçbirliği Platformu sayesinde belediye başkanlarının hizmeti siyasetin önünde tuttuğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Kara şunları söyledi:
''STÖ'ler demokrasinin temel taşlarıdır. STÖ denince Türkiye'de çığırtkanlık yapan kuruluşlar olarak değil demokrasiyi destekleyen kuruluşlar olarak algılıyorum. Bu güç birliğini düşünce olarak ortaya koyan belediye başkanlarını tebrik ediyorum. Bölgemiz sadece sanayi ile kalkınacak bir bölge değil, arazimiz buna müsait değil. Ya turizm sektörüyle kalkınmasını ya da hizmet sektörüyle kalkınmasını sağlamak gerekiyor. Her ile bir üniversite açılmasını sağlayarak devletimiz önemli bir hizmete imza attı. Turizm bölgemiz için kaçınılmaz bir gerçektir. Hükümetin hazırladığı bu proje gerçekleşirse, bölgemiz için iki türlü fayda sağlayacaktır. Bölgemiz ender rastlanan bölgelerden birisidir. Bu projeden kırsal bölgeler de faydalanacaktır. Yayla turizmi ile iç turizm de canlanacaktır. Bu da başta terör olmak üzere insanımız her türlü beladan kurtulmuş olacak ve yaylalarımıza sahip çıkılmış olacaktır. Bu projenin halkımıza iyi anlatılması lazım. Belediye başkanlarımız büyük projeler üretsinler. Bölgeyle ilgili iyi hedefler belirleyip iyi projeler üretirse siyasi arkadaşlarımız da onlara destek olacaklardır.''
-AK PARTİ TRABZON İL BAŞKANI GENÇ'İN KONUŞMASI-
AK Parti Trabzon İl Başkanı Ahmet Metin Genç de, yaylalardaki kaçak yapılaşmalara dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Şu anki yasalara göre 3091 Sayılı Kanun dışında yaylalarımızdaki betonarme yapılaşmanın önüne geçemiyoruz. Bu da bölgemizdeki en önemli potansiyel olan turizmi tehdit ediyor. Yaylalardaki hukuka aykırı bu yapılar, olduğu gibi ortadan kaldırmak mümkün değil. O halde bu yaşadığımız tarihi bir milat olarak kabul ederek, yaylalarımızdaki mevcut yapıların fiili durumlarını hukukileştirmemiz lazım. Bundan sonrası için de ciddi olarak yaylalardaki yapılaşma konusunda yaylalarımızın müştereken bir imar planını çıkarmamız lazım. Bu çalışmayı milletvekillerimize de sunarız. Gerek mera, gerek 3091 Sayılı Yasa kapsamında meclisten geçirmeyi sizler adına onlardan talep ediyoruz.''
-''HES'LERİ DESTEKLİYORUM AMA...''-
Genç, HES'lerle ilgili konuya da, siyasi olarak da, bir vatandaşı olarak da, ülkemin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için HES'leri desteklediğini vurgulayarak, ''Bunları desteklerken, bu yatırımı lisans vererek yaptırdığı müteşebbis firmaları doğal yaşamı, iklimi özellikle küresel ısınmanın çevremize vereceği zararlardan en az etkilenmek adına firmalarımızın bu çalışmaları gelişigüzel değil, tedbirler alarak yapmalarını rica ediyoruz'' dedi.
Toplantıda, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, ''Karadeniz'deki mimarı yapı, çarpık yapılaşma nasıl düzeltilir'', Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun ise, bölgenin tüm dağ ve yayla turizm potansiyelini ortaya çıkaracak envanter çalışmasının yapılması gerekliliğini ortaya koyan konuşmalar yaptılar.