Ancak ikinci çeyrekle birlikte markalar da kur karşısında harekete geçti. Nisan başından bu yana yüzde 7 artan Euro’ya karşın ithal otomobilde en fazla talep gören C segmenti dizel ve otomatiklerde artış yüzde 8’lere dayandı. Ancak talep hız kesmedi
Ocak ayından haziran ayının sonuna kadar Türkiye’de 289 bin 746 adet binek otomobil satıldı. Bu rakamın 200 bin 145 adedini ise, büyütk tartışmalara konu olan ithal otomobiler oluşturdu. Bir başka ifadeyle yılın ilk 6 ayında satılan binek otomobillerin yüzde 69’unu ithal modeller oluşturdu. 2010 yılında, 2011’e göre daha stabil bir seyir izleyen Euro kuru, yeni yılla birlikte 2.0 liranın üzerine çıktı ve ocak ayından itibaren Türk Lirası karşısında yüzde 13 oranında değerlendi.
Ancak kurdaki bu artış otomobil fiyatlarına aynı oranda yansımadı. Kurun otomobil fiyatlarına bire bir yansımamasının en önemli nedeni, ithal edilerek satılan markaların yılın ilk çeyreği için kur hesaplarını ortalama 2.2 liradan yapmış ve bunu fiyatlarına zaten yansıtmış olmalarıydı. Nisan ayı sonundan itibaren yılın ilk çeyreği için hesabın üzerinde seyretmeye başlayan Euro kuru otomobil fiyatlarına da yansımaya başladı. Ancak Mazda ya da Ford gibi çok satan modellerde fiyatı artırmayan markalar olduğu gibi, zaten Euro fiyatla satılan ve kurdaki artışı günlük olarak fiyatlarına yansıtan BMW; Mercedes, Audi gibi markalar ise finansman seçenekleriyle avantajlar sunmaya çalıştılar.
2.125 LİRA TAKSİT SEÇENEĞİ
Mercedes Benz Türkiye’den kur artışlarına ilişkin yapılan açıklamada, “Araçlarımız Euro fiyatlarıyla satıldığında, günlük Merkez Bankası kuru ile fiyatlandırılmaktadır. Günlük kurdaki artışa paralel olarak TL satış fiyatlarımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17’ye varan artışlar olmakla birlikte, bu kur artışının daha az hissedilmesini sağlayacak cazip finansman seçenekleri devreye alınmıştır” denildi. Nitekim Mercedes, 125. yıl etkinlikleri çerçevesinde 2011 sonuna kadar ayda 125, 2012’den itibaren ise 2 bin 125 TL’ye yükselecek taksitlerle otomobil satıyor. 36 aylık kampanyanın bitimindeki balon ödeme miktarı ise 29 bin 573 TL.
EN ÇOK PAHALANANLAR DİZEL VE OTOMATİKLER
Mazda, Ford, ağırlıklı olarak yerli otomobil satan Renault gibi markalar kurun farkının altında fiyat düzenlemeleri yaparken, Volkswagen, Nissan, Kia, bir süre öncesine kadar dövizle satıldığı halde, Türk Lirası fiyat açıklamaya karar veren ve bu kararını uyguluyan Volvo gibi markaların önemli ve çok talep gören modellerinde fiyat artışları Euro’nun artışı oranında gerçekleşti. Hatta bazı modellerin nisan başındaki fiyatları ile bugünkü fiyatları karşılaştırıldığında artışın ortalama yüzde 7.2’nin üzerine çıkıp yüzde 8’ler sınırına dayandı. Önde gelen markaların en büyük artışları talebin yoğunlaştığı dizel ve otomatik seçeneklerinde olduğu görülürken, benzinli modellerin fiyat artışları kurun altında kaldı.