Birileri elektriğe para ödemiyor

TEDAŞ Genel Müdürü Keklik'in verdiği bilgiye göre Türkiye genelinde elektrik kaçak oranı % 21.. BİRİNCİ SIRADA MARDİN GELİYOR Elektrikte kaçak ve kayıpta en yüksek 10 il ile kaçağın en az yaşandığı iller belli oldu. Mardin kayıp ve kaçakta 1, Bilecik ise

TEDAŞ Genel Müdürü Keklik'in verdiği bilgiye göre Türkiye genelinde elektrik kaçak oranı % 21..

BİRİNCİ SIRADA MARDİN GELİYOR
Elektrikte kaçak ve kayıpta en yüksek 10 il ile kaçağın en az yaşandığı iller belli oldu. Mardin kayıp ve kaçakta 1, Bilecik ise en düşük oranla 82. oldu. Güneydoğu'nun incisi, turistlerin, yabancı belgesel ve yerli dizilerin vazgeçilmez adresi Mardin kaçak ve kayıpta birinciliği kimseye kaptırmadı. Yüzde 79.23 ile ilk sıraya oturdu. Elektrikteki kayıp - kaçak oranları Türkiye'nin batısına doğru azaldı. Bilecik, (Yüzde 3.78) oranla kayıp ve kaçağı en az il oldu. Şehre giren 100 kilovat saatlik elektriğin Türkiye'de kayıp-kaçak elektrikte birinciliği yüzde 79.23 oranla elde eden Mardin'de şehre giren her 100 kilovat saat elektrik enerjisinin 79 kilovat saati kayıp ve kaçak kullanılıyor.

KAÇAK ORANI AZALDI
Meclis KİT Komisyonu'nda bilgi veren TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, 2007 yılında tüketilen 126.1 milyar kilovat saat elektrikteki, kayıp kaçak miktarının 21.9 milyar kilovat saat olduğunu kaydetti. Keklik, 2000 yılında Türkiye genelinde ortalama olarak yüzde 21.6 olan kayıp kaçak oranının, 2001 yılında yüzde 21.4'e, 2002 yılında yüzde 20.9'a, 2003 yılında yüzde 19.9'a, 2004 yılında yüzde 18.6'ya, 2005 yılında yüzde 17.8'e, 2006 yılında yüzde 15.1'e, 2007 yılında da yüzde 14.8'e kadar düşürüldüğünü söyledi. Devlet protokolünün adresi bürokratlar kenti Ankara da, elektrik kayıp ve kaçak oranı yüzde 8.56 çıktı.

BİRİLERİ ELEKTRİĞE PARA ÖDEMİYOR
TEDAŞ'ın açıkladığı rakamlardan da anlaşıldığı gibi Türkiye'de kaçak elektirik kullanımında Güneydoğu illeri ilk sıralarda. Bunun nedeni ekonomik olarak açıklansa da, tek başına bir gösterge değil. Devlet bölgede 'sosyal yardım' kapsamında ailelere 400 YTL'lik maddi yardımda bulunuyor. Ayrıca çocukların okula gönderilmesi için çocuk başına aylık 20 YTL yardım yapılıyor. Tabi ki bölgenin az gelişmişliği inkar edilemez. Ancak kişi başına gelirde bu illerden daha düşük durumda bulunan diğer Anadolu illerindeki kaçak oranlarının yüzde 8-10'lar civarında olmasına rağmen, bölgedeki kaçak elektrik kullanımı oranının yüzde 80'lere çıkması dikkat çekiyor. Enerji darboğazı yaşanan Türkiye'de kaçak elektriğin faturası da yine elektrik faturalarına yansıyan zam olarak faturasını ödeyen vatandaşlaraçıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri