Maliye Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na uzanan sahte belge ile ithal araç girişini önleme çalışmasında ilk adım gümrüklerde atıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yasa dışı yollardan Türkiye'ye getirilen 3 bin 160 şüpheli araç tespit etti. 'Sıfır görünümlü ikinci el araç' olarak tabir edilen bu taşıtların toplanması için trafiğe yazı gönderildi. Gümrüklerde yapılan sorgulamanın ardından şüpheli görülen araçlara trafikçiler gördükleri yerde el koyacak. Zaman gazetesinin haberine göre; ilk kapsamda iki araç gümrüklere çekilirken, araçların daha kolay tespiti için de çok sayıda ülkeden bilgi talep edildi. Bu ülkeler arasında Belçika ve Almanya gibi Avrupa Birliği üyelerinin yanı sıra Makedonya ve Kanada gibi farklı ülkeler de bulunuyor. Sanayi Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre ilk incelemelerde sahte belgelerle yasa dışı yollardan Türkiye'ye getirilen araçların sadece iç pazarda kullanılmadığı tespit edildi. Bu araçlar Azerbaycan ve Irak gibi ülkelere de gönderiliyor.
Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere değişik ülkelerden Türkiye'ye yasa dışı yollardan araç girişinin tespit edildiğini aktaran Sanayi Bakanlığı yetkilileri kullanılmış taşıtların ithalatı için Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (Ekonomi Bakanlığı) onayı istendiği için sıfır gibi gösterilerek Türkiye'ye giriş yapıldığını kaydetti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, "Yurtdışında kredi ile alınmış veya 3-4 ay kullanılmış araçları galericiler az kullanıldığı için sıfır gibi göstererek Türkiye'ye getiriyorlar. Ancak aracın sıfır değeri 60 bin Euro iken, kullanıldığı için 40-45 bin Euro'ya getiriliyor. Böylece devlet ÖTV başta olmak üzere önemli miktarda vergi kaybı zararına uğratılıyor." dedi.
OYUNU MALİYE BOZDU!
Gümrüklerde otomotiv ithalatına yönelik son dönemde gündeme gelen bu tür girişimleri ilk olarak Maliye Bakanlığı denetim birimleri ortaya çıkardı. Maliye'nin ihbarla başlayan ilk kontrollerinde büyük motor hacmi sebebiyle yüzde 84 oranında ÖTV alınan yüzlerce lüks cip ve spor otomobilin değerinin daha az vergi ödemek için düşük gösterildiği tespit edilmişti. Gümrükten gelen bilgilerle vergi dairesine beyan edilen yaklaşık bin aracın eşleştirmesi yapıldı. Bu araçların yüzde 95'ten fazlasında mükellef tarafından beyan edilen ÖTV matrahları ile ilgili aracın gümrük idaresi tarafından hesaplanan Katma Değer Vergisi matrahından daha az olduğu ortaya çıkarıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın incelemelerine göre ise ithal oto sahtekarlığında sahtekarlıkta model yılı uygulaması ilk sırada yer alıyor. Model yılı uygulaması çerçevesinde bir araç Türkiye'ye girdiği yıl modeli olarak tescilleniyor. Bazı galericiler yurtdışında 5 yıl önce üretilen bir aracı bile Türkiye'ye getirerek, 2011 yılında üretilmiş gibi satabiliyor. Sanayi Bakanlığı, bu tür araçların yurda girişini engellemek üzere 'Model Yıl' uygulamasına son verecek. Bu yönde hazırlanan yönetmelik önümüzdeki günlerde yayımlanacak.