Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Cumhurbaşkanı'na imzalanmak üzere gönderilen sınır ticareti ile ilgili yeni düzenlemelerin, özellikle çay sektörünü Türkiye'de bitirme noktasına getireceği ileri sürüldü.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından konu ile ilgili hazırlanan başvuru kararnameyi imzalamaması için Cumhurbaşkanı'na yapıldı.
TTB Meclis Başkan Yardımcısı Kemal Kahraman, söz konusu kararnamenin uygulamaya konulması halinde Türk çayı ve sektörü diye bir şeyin kalmayacağını ileri sürerek, Cumhurbaşkanı'na gönderdikleri yazıda şu görüşlere yer verdiklerini söyledi:
Bilindiği üzere sınır ticaretinde her birey veya şirkete aylık 50.000 Dolar tutarında gümrüksüz ithalat ve ihracat hakkı tanıyan Bakanlar Kurulu kararı Cumhurbaşkanlığının onayına sunulmuştur,
Bu kararname uygulamayı Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerini içine almaktadır. Fakat uygulamanın bu iller ile sınırlı olmayacağı yurt geneline ürünlerin yayılacağı da aşikârdır.
Bölgenin kalkınması ve ekonomisinin canlanması, terörle müdahale açısından düşünülünce olumlu olacağı kanaati oluşturmasına karşın, bir bölge kalkınırken diğer bölgeler göz ardı edilmektedir. Özellikle çay konusundaki bu serbesiyet bölgemiz halkına ve sanayisine önemli bir sekte vuracaktır.
Çay ihtisas gümrüğü Rize'de bulunmasına karşın sınır illerinden gümrüksüz girecek olan çaylar yurt geneline yayılacaktır. Buda kaçak çayın meşrulaşmasına olanak sağlamış olacaktır.
Bölgemizde bulunan üretici tek geçim kaynağı olan çayı sökerek, fabrikalar kapanarak yeni bir gelişmemiş bölge yaratılacaktır.
Çayın yurt dışında fiyatları, ülkemize göre gerek enerji, gerekse hammadde olarak düşük maliyetli olması nedeniyle, ülkemize çayın getirilmesi zaten sınır bölgelerindeki kaçak çay damak tadının yeni yeni değiştirilmeye çalışıldığı bu zamanda, yeniden damak tadının kaçak çaya dönmesine olanak verecektir.
Bölgemizde yetişen çay ülkemize göre arz fazlası göstermektedir. Birde sınır illerinden gelecek olan çaylarla hem sanayicimiz hem de yöre halkımız mağdur edilmiş olacaktır.
Petrol ürünleri gibi çayında sınır ticareti kapsamından çıkarılmasını ve Rize Çay İhtisas Gümrüğü'nün kontrolü olmadan yurda çay girmemesi için azami özen gösterecek önlemlerin alınmasını beklemekteyiz.