Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO'ya hububat satmış olan üreticilerin paralarının kalan 85 milyon TL'sinin bugün hesaplara geçtiğini belirterek, ''Çiftçilerimiz bu paraları güle güle harcasınlar'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO'ya hububat satmış olan üreticilerin paralarının kalan 85 milyon lirasının da bugün hesaplara geçtiğini bildirdi.
Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satışı yapılmış ürünlerin tamamının bedelini bugün ödediklerini, paranın hesaplara geçtiğini belirterek, çiftçinin parasını hesabından çekebileceği müjdesini verdi.
Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububat sezonu içerisinde bir milyon 900 bin ton hububat aldığını, bunun da yaklaşık 910 milyon lira tuttuğunu ve 824 milyon lirasının bugüne kadar ödendiğini belirten Bakan Eker, ''Geriye kalan 85 milyon TL'nin önemli bir kısmı bu ayın sonuna kadar ödenecekti. Fakat biz bayramın geliyor olması nedeniyle bunu öne çekiyoruz. Bugün itibariyle TMO'ya hububat satmış olan üreticilerimizin paralarının kalan 85 milyon lirası da bugün hesaplara geçti. Çiftçilerimiz bunu güle güle harcasınlar'' dedi.
Bakan Eker, yatırılan paranın içerisinde haşhaş alım bedelinin de bulunduğunu, 85 milyon lira ödenmek suretiyle TMO'ya ürün satan, hububat satan üreticilerin ürün bedellerinin tamamının ödemiş olacağını belirterek, ''Zaten TMO'ya gelen mal artık iyice düştü. Bir tek Erzurum bölgesinde bir miktar var. İş yerlerimiz açık, gelmeye devam ederlerse biz almaya devam edeceğiz. Bir bayram müjdesidir. 85 milyon lira hububat üreticisinin cebine giriyor bugün itibariyle'' diye konuştu.
''YETERİ KADAR BUĞDAY VAR''
Dünyada Uluslararası Hububat Konseyi'nin en son buğday rekolte tahmininin 646 milyon ton olarak düzeltildiğini ve 195 milyon ton civarında da bir devir stoku olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu:
''Dolayısıyla yine 850 milyona yakın stok artı üretim var. Dünya fiyatlarında piyasa şu anda 285 dolar ton civarında seyrediyor. Türkiye'de de piyasaya çıkıyor. En son AB ile bizim ticari anlaşmamızın gerektirdiği bir miktar mal vardı. Onların da açıklanmasıyla birlikte şu anda piyasaya ürün akıyor. Buğday piyasalarında bir sıkıntı yok. Mısır üretimi hasadı başladı. Onun da alımlarını açıkladık. Dolayısıyla Türkiye'nin ihtiyacının üzerinde bu yıl buğday üretimimiz var. 19 milyon tonun altında beklemiyoruz, üstünde bekliyoruz. Nitekim miktarı kısa bir süre içerisinde açıklanır. Bizim çalışmalarımız bunun 19 milyon tonun altında olmadığı, bunun üzerinde olacağı yönünde, tabi bunu buğday olarak söylüyorum. Herhangi bir sıkıntı yok. Bazen spekülatif maksatlı haberler yapılıyor. Bazıları; 'bayramdan sonra simide şöyle zam gelecek, ekmeğe buğdaya zam gelecek' diyor. Bunların buğdayla, buğday üretimiyle, buğday fiyatlarıyla bir ilişkisi yok.
Öncelikle vatandaşlarımıza bunu söylemek istiyorum. Buğdayın payı ekmek fiyatları içinde yüzde 20'ler civarında. Diğer maliyet unsurları var; Enerji, işçilik gibi. Bunu buğdayla ilişkilendirmek haksızlıktır. Doğru da değildir. Bunu bazı derneklerin başkanları çıkıp söylüyor kamuoyu önünde. Bunlar kamuoyunu yanıltıcı mahiyette bilgilerdir. Yani bunun buğdayla ilişkisi yok. Onu özellikle söylemek isterim. Çünkü yeteri kadar buğday var. Buğdayın etkisi ekmek fiyatlarıyla ilişkisi en fazla yüzde 20-21 oranında maliyeti etkiliyor.''
ET VE ŞAP
Bakan Eker, Et Balık Kurumu'nun (EBK) gerek Türkiye Kasaplar Federasyonu, gerekse Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile çalışan 13 marketin Türkiye genelindeki 300'ün üzerindeki noktasında satış reyonları bulunduğunu, buralarda EBK'nın kendi fiyatlarıyla ürün satıldığını, kasaplar odası bulunan illerde de federasyonun kendi üyelerine EBK'nın et verdiğini ifade ederek, ''Şu anda piyasa normal stabil gidiyor. Biz tedbirlerimizi aldık. Bu şekilde devam ediyor'' dedi.
Şapla ilgili açıklama yapıldığını, kontrol ve denetimlerin sürdüğünü de belirten Bakan Eker, ''Bir kere şaplı et meselesi kesinlikle doğru değildir. Bu kamuoyunu yanıltıcı, maksatlı diyeceğim haberlerdir. Kesinlikle doğru değildir. Zaten kesimhanelerde, veteriner hekimler bunun muayenesini yapar. Dolayısıyla sağlığa aykırı bir durum söz konusu ise o zaten satışa sunulmaz. Kesimden men edilir. Yani kesimlere bir kere müsaade edilmez. Kesilmiş olduktan sonra da bir kesik et muayenesi yapılır. Bunun şapla ilişkilendirilmesi doğru değildir. Biz zaten bu konuda ayrıntılı olarak yazılı açıklama yaptık, bakanlık olarak'' dedi.