Çocuk yap erken emekli ol !

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, zaman zaman gündeme gelen doğum izni tartışmalarına son noktayı koyacak nitelikte bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Bakanlık, doğum izninin 24 haftaya çıkarılması ve maliyetinin devlet tarafından karşılanmasına

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, zaman zaman gündeme gelen doğum izni tartışmalarına son noktayı koyacak nitelikte bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Bakanlık, doğum izninin 24 haftaya çıkarılması ve maliyetinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik çalışma yapıyor.
 
Bakanlık olarak kadın istihdamının teşviki için üzerinde çalıştıkları konular olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti: ''Bunlardan birincisi doğum izninin 24 haftaya çıkarılması, maliyetinin devlet tarafından karşılanması.
 
DOĞUMDAN SONRA İŞE ALINMASI ZORUNLU
 
Diğeri, doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra işe alınmasının zorunlu kılınması, memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen sürenin de derece kademe hesaplarına katılması, çocuk yardımlarının artırılması, kamu kurumlarında kreş zorunluluğu getirilmesi, çocuk sayısına göre kadınlarda emeklilik yaşının kademelendirilmesi yani aşağı çekilmesi.
 
Bir diğeri yarı zamanlı ve kısmi zamanlı çalışma. Bu ve benzeri birçok alternatif şu anda bakanlığımızın ve bakanlıklar arası çalışmalarımızın gündeminde olan konular. Yani yalnız 3 çocuk asgari deyip işi bırakmıyoruz, bunun sağlanması ve kadın hakları açısından atılması gereken adımlar ne ise bunların atılması konusunda bir bakanlık kuruldu, bakanlık kurulmakla da kalmadı atılması gereken adımlar konusunda da ciddi bir dayanışma ve güzel bir çalışma ortamındayız
 
İŞTE TASLAKTA YER ALAN DÜZENLEMELER 
 
* Doğum izni 16 haftadan 24 haftaya (6 aya) çıkarılacak. Doğum iznine ayrılan kadının çalışmamasından kaynaklanan işveren maliyetini ise devlet üstlenecek.
 
* Doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra çalıştığı işe devam etmesi zorunlu hale getirilecek.
 
* Kadına doğumdan sonra, 3 ya da 6 yıl esnek çalışma olanağı sunacak 2 alternatif düzenleme yapılacak.
 
* Memur olan annelerin ücretsiz doğum izninde geçen süreler, derece hesaplarına katılacak.
 
* Ailelere yapılan “çocuk” yardımı artırılacak.
 
* Kreş açma zorunluluğu “150 ve üzerinde kadın eleman çalıştırma” kıstası yerine kadın erkek ayrımına girmeden “200 eleman çalıştırma” kıstası getirilecek.
 
* Maddi durumu yetersiz annelere “kreş yardımı” sağlanacak. Kreş yardımı en az 300 TL olacak
 
* Çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşı aşağı çekilebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri