Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ve beraberindeki heyet Trabzon’da, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü çalışmaları inceledi.
Heyette Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tarı, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Karahasanoğlu, Adana YDO Koordinatörü Murat Torun ve Planlama Birimi Uzmanı Aslı Şekeroğulları yer aldı. Heyete DOKA Birim Başkanı Onur Adıyaman ile Trabzon YDO Koordinatörü Mehmet Akif Eraslan eşlik etti.
Heyet, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü başarılı projeleri inceledi ve proje ortaklarıyla da görüşmelerde bulundu. DOKA’nın liderliğinde gerçekleşen yatırım ve projelerin hayata geçiriliş öykülerini dinleyen heyet özellikle turizm alanında yapılan çalışmalar konusunda bilgi aldı.
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Türkiye’de Kalkınma Ajansları arasında deneyim ve bilgi paylaşımının çok faydalı sonuçlar oluşturduğunu ifade etti. Bu kapsamda DOKA’nın bölgesinde yürüttüğü proje ve çalışmaları görme fırsatı bulduklarını kaydeden Altunsu, “Doğu Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin güzel bölgelerinden biri. Bu bölgede DOKA’nın paydaş kurumlarla oluşturduğu vizyon, yapılan çalışmalar ve alınan sonuçları çok başarılı bulduk. DOKA bölgesinde ajansın paydaşları ile oldukça başarılı güç birliği sağladığını gördük. Burada gördüğümüz deneyimlerden yararlanacağız” dedi.
DOKA Yönetim Kurulu Üyesi TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu konuk heyet ile yaptığı görüşmede bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projelerin nasıl hayata geçirildiği, süreç içindeki çalışmaları ve uygulanma aşamaları hakkında ayrıntıları aktaran Hacısalihoğlu, projelerin bölgenin ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda potansiyelleri harekete geçirecek, hükümetin öncelik verdiği hedeflere göre seçildiğini kaydetti.
Özel sektörü harekete geçirecek projelere DOKA bölgesinde ağırlık verdiklerini vurgulayan Hacısalihoğlu şunları söyledi:
“Ekonomiyi nasıl canlandıralım?’, ‘İstihdamı nasıl artırırız?’, ‘İhracatı nasıl geliştiririz?’ gibi soruların özünde özel sektör var. Özel sektörü, fikir ve projeler ile dönüştürmeliyiz. Bunun en güzel örneğini turizm sektöründe yaşadık. Karadeniz’i Körfez ülkelerinde DOKA projeleri ile tanıttık. Ardından oluşan talep karşısında bölgede özel sektör turizm yatırımlarını gerçekleştirdi. Kısa sürede DOKA bölgesinde turizm yatırımları önemli bir kapasiteye ulaştı. DOKA bölgesinde turizm merkezi Trabzon’dur. Buraya gelmeleri sağlanan turistler bölgeye yayılıyor. Bölgemizde özellikle eko turizmi geliştirmeye çalışıyoruz.”
Türkiye’de iç turizmin de önemsenmesi gerektiğini işaret eden Başkan Hacısalihoğlu, Çukurova ve Doğu Karadeniz Bölgeleri arasında karşılıklı turizm hareketinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Trabzon Adana arasında karşılıklı uçak seferlerinin bulunmasının önemli bir potansiyel yarattığını kaydeden Hacısalihoğlu, Adana, Mersin ve Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin turizm sektörünü dikkate alması gerektiğini anımsattı.