Benzine göre daha ucuz olduğu için tercih edilen motorinin fiyatı neredeyse benzine yetişti. Haziran 2005’te bir litre benzin 2.56 liradan, motorin ise 1.95 liradan satılıyordu. Bu dönemde benzinle motorin arasındaki fark yaklaşık olarak yüzde 31 civarındaydı.
Fiyatı Tüpraş belirliyor Bugün ise 95 oktan benzinin litresi 4.79, euro dizel motorin ise 4,47 liradan satılıyor. Fiyat farkı ise yüzde 7’ye kadar geriledi. Benzin ve motorin fiyatları arasındaki makas her geçen gün daralırken Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, bunun sebebini arz ve talebe bağlıyor. Erdem’e göre uzun vadede benzin ve motorin arasındaki fiyat makası kapanabilir. Akaryakıt şirketlerinin petrol fiyatlarındaki düşüşü geç, çıkışı erken fiyatlara yansıttığına yönelik eleştirilere katılmayan Erdem, Tüpraş’ın fiyatlandırma- sını adres olarak gösterdi.
Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) üyeleriyle bir araya gelen Erdem, tavan fiyat uygulamasının sağlıklı olmayacağına dikkat çekerken, taban fiyatın ise olabileceğini düşünüyor.
Sektörde aşırı kârlılık yok Akaryakıt sektörünün aşırı kârlı olduğunun sürekli gündeme geldiğini ifade eden Erdem, yatırımların ağır olduğunu belirterek aşırı kârlılık olmadığını vurguladı. Erdem, vergi finansman yükünün ağır olduğunu aktardı.
Diyarbakır’a petrol kuyusu Shell, Güneydoğu’ya ağırlık veriyor. Firma olarak Güneydoğu’daki kaya petrolü araştırmalarının devam ettiği bilgisini veren Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem şöyle konuştu: ìDiyarbakır’daki kuyuda (Gaz, petrol) bin metreyi geçtik. 3 bin 500 metrelere kadar inilmesi gerekiyor. Shell’in Türkiye’ye arama konusundaki bakışı, aranmamış ya da az aranmış bölgelerde çalışma yapmak. İkincisi Diyarbakır’daki petrol bölgesinde bulunduğu varsayılan rezervlerin yer üstüne çıkarılması üzerinde çalışmak.” Gaza az bas yüzde 10 tasarruf et Türkiye’nin yıllık enerji faturası 60 milyar doları aşıyor. Pahalı benzin ve motorin sürücülerde tepkisini çekiyor. Shell’in Türkiye Başkanı Ahmet Erdem’e göre çözüm, ‘tasarruf’. Tasarrufun en büyük kısmının sürücü davranışı ile ilgili olduğunu söyleyen Erdem, kurallara uygun araç kullanımı ile yakıt giderinin yüzde 5-10 arasında azalabileceğini söyledi.
Erdem, “Bu açıdan en çok üzerinde durulması gereken trafiğin seyrine uygun hareket edilmesi, devirli araç kullanımı, lastik ağırlığı ve lastiklerin havası. 90 km hızla giden bir araçla 140 km arasındaki bir aracın yakıt tüketiminde fark oluşur” hatırlatması yaptı.