Şimşek, devletin bir metreküp doğalgazı 800 küsur liraya mal ettiğini ancak vatandaşa 580 liraya sattığını belirterek, burada ciddi zarar edildiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, 2012 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri görüşülüyor. Görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Libya'ya 300 milyon dolar verilmesi ile ilgili anlaşmanın hangi şartlarda yapıldığı ve kimlerin imzası olduğuna ilişkin soruları cevaplandırdı. Şimşek, söz konusu miktarın 200 milyon dolar olduğunu ve bunun kredi olarak verildiğini söyledi. Kaynağın Hazine uluslararası kredileri olduğunu belirten Şimşek, "Verilen bu kredinin vadesi iki yıldır, krediye uygulanacak faiz oranı Hazine Müsteşarlığı'nın daha önceden çıkarmış olduğu borçlanma senetlerinden vadesine 2 yıl kalan tahvillerin faizi ile aynı orandır. Dolayısıyla bu bir kredidir. Uluslararası bir anlaşma yapılmıştır. Hazine bu ödemeyi yapmıştır ve şu andaki Libya hükümeti ile yapılmıştır" dedi.
Anlaşmanın altında kimlerin imzasının bulunduğuna ilişkin soru üzerine ise Şimşek, "Bu anlaşma Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan ile Libya Ulusal Geçiş Konseyi adına Maliye ve Petrol Bakanı Tarhuni tarafından imzalanmıştır" diye konuştu. Şimşek, söz konusu anlaşmanın mali yükümlülük olduğu için meclise getirilmeyeceğini de bildirdi.
Bakan Şimşek, taşeron işçilerin durumu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir çalışma yapmakta olduğunu bildirdi. Şimşek, taşeron işçilerin kötü çalışma şartların giderilmesi ve istismara karşı korunmaları için çalışma yapıldığını ve bittiğinde paylaşacaklarını söyledi.
UZUN GÖZALTI SÜRELERİ
Bakan Şimşek, uzun gözaltı süreleri ile ilgili, "Biz hiçbir masum vatandaşımızın bir gün dahi tutulmasını tasvip etmiyoruz. Ama şu anda bir süreç yaşanıyor. Bu süreç kısmen yargılamanın hızlandırılmasıyla ilgilidir. Mesela ben İngiltere'yi çok iyi biliyorum. İngiltere'de bırakın bir savcı, bir hakim kararı bile olmadan polis uzun süre gözaltında tutabiliyor. Yani Türkiye'deki uygulamalar Avrupa müktesebatından çok farklı değil. Ama yine söylüyorum; masum vatandaşlarımızın bir gün dahi, eğer masumlarsa tutulmasını tasvip etmiyoruz" dedi.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ
Asgari ücret üzerinden alınan vergilerle ilgili olarak Şimşek, asgari geçim indiriminin AK Parti hükümetleri döneminde getirildiğini hatırlattı. Daha önce asgari ücretlilerin efektif olarak yüzde 12,8'e kadar vergi verdiğini söyleyen Şimşek, "Bugün itibariyle yani 2008 sonrası dönemde, evli ve dört çocuklu ile eşi çalışmayandan sıfır vergi alıyoruz, sıfır. Üç çocukludan 0.7 alıyoruz. Evi ve iki çocukludan yüzde 1.5 vergi alıyoruz. Evli ve bir çocukludan yüzde 2.6 vergi alıyoruz. Evli ve çocuksuzdan yüzde 3.8 alıyoruz. Bekar olan asgari ücretliden de yüzde 5.3 alıyoruz. Eskiden yüzde 12.8'di" ifadelerini kullandı.
"DOĞALGAZDA CİDDİ ZARAR EDİYORUZ"
Uzun ve sert kış şartları nedeniyle Erzurum'da doğalgazda indirim yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Şimşek, "Bildiğim kadarıyla biz doğalgazı yaklaşık 450 dolara mal ediyoruz. En azından Ankara fiyatı diye hatırlıyorum. Fakat bunun da TL karşılığı kura göre değişse de 800 liranın üzerindedir. Oysa biz doğalgazı 580 liraya satıyoruz. Dolayısıyla aslında devlet ithal ettiği doğalgazı yaklaşık 800 küsur liraya alıyor ve 600 liranın altında satıyor ve ciddi bir şekilde devlet kar etmiyor, zarar ediyor" dedi.