Global durgunluk endişelerine otomotiv devi General Motors'un mali yeterliliğini kaybetmesi durumunda iflas edebileceğine yönelik açıklamasıyla dolardaki hızlı yükseliş dün de devam etti. Dolar, bankalararası piyasada 1.7940 TL ile tarihi zirvesini yeniledi. Euro da 2.2797 ile en yüksek seviyesine çıktı. İstanbul Borsası ise gün içinde yüzde 1'i aşan oranda değer kaybederken, Avrupa borsalarının yükselmesinin etkisiyle günü yüzde 0.80 değer kazanarak 23 bin 220 puandan tamamladı.
Borsada satış yapan yabancı yatırımcıların dolara yöneldikleri görüldü. Dövizdeki yükseliş sonrasında piyasalarda gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Ancak uzmanlar, global riskten kaçış eğilimiyle dövizdeki yükselişin beklentiler dahilinde olduğunu, Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahale etmesini beklemediklerini söyledi.
Doların 1.78-1.79 TL seviyelerinde kalması durumunda 1.85 TL'ye çıkabileceğine dikkat çeken uzmanlar, piyasaların olumlu bir haber beklediğini, IMF ile anlaşma konusunda bir açıklamanın yükselişi frenleyebileceğine kaydetti.
Bu arada, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının sistemik olarak zorluklara daha iyi hazırlıklı durumda olduğunu belirtti.
ABD istihdam verisi
Öğleden sonra ABD tarım dışı istihdam verisinin şubatta 651 binle beklentiler seviyesinde azalmasıyla dolar, euro ve yen karşısında değer kaybetti. Doların yurtdışı piyasalardaki değer kaybıyla yurtiçinde de kur 1.77 TL'ye kadar geriledi.
Güne yüzde 1'e yakın değer kaybıyla başlayan Avrupa borsaları da ABD istihdam verisiyle yükselişe geçti. Önceki gün 12 yılın en düşük seviyesine düşen ABD borsasında Dow Jones endeksi de yüzde 1 yükselişle açıldı.
Piyasalar önlem bekliyor
Piyasaların son dönemde tedirginliğini artıran en önemli gelişmelerden birinin Doğu Avrupa'ya yönelik endişeler olduğuna dikkat çeken uzmanlar şu yorumda bulundu:
Avrupa, ABD ekonomileri daralıyor. Bu durgunluğun daha ne kadar devam edeceği belirsiz. Öte yandan, AB'den beklenen ekonomik paket çıkmadı. Doğu Avrupa bankalarının Avrupa'ya etkisinin boyutu belirlenemiyor. AIG, GM ve bankalardan olumsuz haberler geliyor. Riskten kaçış eğilimiyle yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelerden çıkıyor. Piyasaların rahatlaması için hükümetlerin daha kalıcı önlemler açıklaması gerekiyor.