Türkiye Genelinde Bölgesel Gelişmeyi Hızlandırmak, Bütün Bölgelerde Sosyo Ekonomik Kalkınma Girişimlerini Başlatmak ve Desteklemek, Bölgesel Gelişmişlik Farklarını Azaltarak, Bölgelerin Ulusal Kalkınma ve Rekabet Gücüne Katkılarını Artırmak Amacıyla Ülke Genelinde Kurulması Planlanan 26 Kalkınma Ajansının Kuruluşunun Tamamlandığı Bildirildi.
Türkiye genelinde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bütün bölgelerde sosyo ekonomik kalkınma girişimlerini başlatmak ve desteklemek, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak, bölgelerin ulusal kalkınma ve rekabet gücüne katkılarını artırmak amacıyla ülke genelinde kurulması planlanan 26 kalkınma ajansının kuruluşunun tamamlandığı bildirildi.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın basın müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, daha önce kurulan 10 kalkınma ajansına ilave olarak 16 yeni kalkınma ajansının kuruluşunu düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.
Kurulan 16 yeni kalkınma ajansı merkezlerinin Tekirdağ, Balıkesir, Denizli, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Ankara, Isparta, Hatay, Nevşehir, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Trabzon, Kars ve Malatya olduğu ve 55 ili kapsadığı duyuruldu.
Bu arada, bir kaç hafta önce sonuçlanan değerlendirme işlemleri sonucunda, İzmir ile Adana ve Mersin illerini içine alan Çukurova Kalkınma Ajanslarına KOBİ'ler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, diğer mahalli idareler, kooperatifler ve üniversiteler gibi çok farklı kesimlerden gelen toplam bin 100 civarı proje arasından seçilen 260 proje için 46 milyon lira hibe kaynak kullandırması kararlaştırıldı.
Kalkınma ajansları için merkezi bütçeden her yıl belirli bir oranda kaynak ayrılıyor. Kurulan 16 yeni kalkınma ajansının hem 2009, hem de 2010 yılları için genel bütçeden katkı payı ayrılacak. Bunun yanında, kanuni düzenlemeye göre, her ajans, kendi bölgesindeki sanayi ve ticaret odalarında, belediyelerde ve il özel idarelerinden de bütçe katkısı alacak. Bütün ajanslar, kurumsal gelişimlerini tamamlayıp, tam olarak faaliyete geçtiğinde ülke genelinde kullandırabileceği kaynağın büyüklüğünün 1 milyar liraya ulaşacağı hesaplanıyor.
Kalkınma ajanslarının, bölgesel gelişme stratejilerine uygun olarak kırda ve kentteki bütün kesimlere sağladığı finansal ve teknik desteklerle kalkınma hamleleri başlatması, yenilikçi iş ve girişim modellerinin ortaya çıkışını teşvik etmesi, kalkınma ve rekabet gücü konusunda toplumsal farkındalığı artırması ve yerel ölçekte işbirliği ve ortaklık anlayışını geliştirmesi amaçlanıyor.
Diğer yandan, kalkınma ajansları, halen yaşanan ekonomik durgunluk ortamında, yeni teşvik sistemini tamamlayıcı şekilde yerinden sağlayacağı destekler ile ekonomik canlanmaya önemli katkılarda bulunacak, durgunluk sonrası için ise yerel düzeyde yatırımcı girişimciler için teşvik edici faaliyetlerle, mali ve teknik desteklerle hızlı büyüme ve gelişme fırsatları sunacak.