Emeklilere büyük müjde!

Hükümet, emeklilik döneminde çifte maaş alma imkanı getirecek düzenleme yapacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yeni sistemin detayları hakkında bilgi verdi. Sistemin tamamlayıcı emeklilik olacağını belirten Çelik, "3 çeşit emeklilik var. Birisi kamu emeklil

Hükümet, emeklilik döneminde çifte maaş alma imkanı getirecek düzenleme yapacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yeni sistemin detayları hakkında bilgi verdi. Sistemin tamamlayıcı emeklilik olacağını belirten Çelik, "3 çeşit emeklilik var. Birisi kamu emekliliği. Bir diğeri tamamlayıcı emeklilik olarak bir prim ödüyor çalışan ve emekli maaşları normal maaşın altında şu anda ve bu ödediği prim ile ikinci bir emekli maaşı kazanmasına tamamlayıcı emeklilik diyoruz. İkinci bir maaş olarak yansımış olacak. Üçüncü emeklilik de bireysel emeklilik. O da Türkiye'de olan bir düzenlemedir" dedi. Primlerin kim tarafından ödeneceği konusundaki soruyu cevaplayan Çelik, şu bilgileri verdi: "İşçi-işveren boyutuyla konu ele alınmıyor, aynı zamanda devletin de katkısı olacak bireysel emeklilik gibi. Çalışmalarımızı hızlı bir biçimde tamamlayıp vatandaşlarımızın ek gelir elde etme imkanını sağlamış olacağız."
 
TAZMİNAT DEVREDE
 
Kıdem Tazminatı Fonu'nun ortadan kaldırılmadığını da belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti: "Kıdem tazminatı 61. Hükümet'in programında var olan bir ifadeydi. Burada ifade etmiyoruz ama ortadan kaldırılmış anlamında değil. Kıdem tazminatı gibi bir konuda uzlaşma sağlanmadıkça bunun raftan indirilememesi şeklinde Sayın Cumhurbaşkanımız'ın açık bir ifadesi oldu. Dolayısıyla yazmaktan ziyade uzlaşıyı gerektiren bir durum. Hak-İş direkt destek veriyor mesela. Türk-İş bu konuyu değerlendiriyor. DİSK de, diğer sendikalar da bu konuyu değerlendirmek zorunda. Uzlaşma konusunda mücadele veriyoruz, o gerçekleşince bunu masaya alacağız. Kıdem tazminatı meselesini çözmediğimiz sürece emeğin maalesef mağduriyeti devam edecek."
 
İNTİBAK MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK
 
2000 yılı sonrası emekli maaşlarının düşmesi ve intibak talepleri ile ilgili olarak da Bakan Faruk Çelik, şunları söyledi: "2000 yılına kadar emeklilik sistemiyle çok uğraşıldığı, çok değişikliklere tabi tutulduğu için aynı dönemlerde aynı süre çalışmalarına rağmen ücretlerde farklılaşmanın yaşandığı bir tablo ile karşı karşıyaydık. Dolayısıyla 2000 öncesi emeklilerle ilgili bir standardı yakalamıştık. 2000'den sonra farklı bir durum var. 2008'e kadar olan süre ve reform sonrası olan bir süreç var. Farklılıklar olduğu doğrudur fakat şu anda hükümetin gündeminde ve bakanlığımızın gündeminde böyle konu söz konusu değil. Belki de bu tamamlayıcı emekliliği gündemimize almamızın nedeni de bu konu. Eğer gerçekten bir haksızlık söz konusuysa,
 
30 NİSAN KONUSU MECLİS'İN KARARI
 
Bakan Faruk Çelik, torba yasada borçlarla ilgili son tarihin 30 Nisan'dan ileri bir tarihe alınması talepleriyle ilgili olarak da, "Şu an itibariyle olumlu bakmıyoruz ama Meclis'in kararı" dedi. Torba yasanın gecikmesi dolayısıyla borçların kapsama tarihinin 30 Temmuz olması istenmişti.
 
PROMOSYON NE OLACAK
 
Bakan Çelik, promosyon konusunda bankalarla yaptıkları müzakerelerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Biz bankalarla defalarca bir araya geldik. 'Çalışanlar şu promosyondan yararlanıyor, neden emekliler yararlanmasın?' şeklinde oturduk. Getirisini, götürüsünü değerlendirdiler. Çok ciddi, emeklilerimizin yüzünü güldürecek bir noktaya ulaşılamadığı için biz bu konuda bir açıklama yapmayı uygun bulmadık."
 
 
10 MİLYONU AŞKIN KİŞİYE TEŞVİK
 
Çalışma Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, "2004 yılından bu yana uyguladığımız istihdam teşviklerinden her ay ortalama 1 milyon 400 bin işyeri ve 10 milyonu aşkın sigortalımız yararlanmakta" dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise 2008 yılındaki sosyal güvenlik reformunun Türkiye'de pek çok değişime ön ayak olduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri