2000 yılı öncesinde 5 değişik aylık bağlama sistemi sebebiyle aynı yıl çalışan, aynı primi yatıran emeklilerin maaşlarındaki uçurum sadece işçiler için geçerli olacak. İşçi emeklileri arasındaki farkın giderilmesi için bazı aylıklara 500 lira zam yapılması gündemde.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 'intibak yasası' açıklamasıyla başlayan emekli maaşı düzenlemesi 9 milyon 703 bin emekliyi kapsamıyor. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, düzenlemenin sadece 2,5 milyon SSK emeklilerini kapsadığını belirtti. Düzenlemeye ilişkin açıklamalar yapan Ergün, emekli maaşları arasındaki farkın farklı sistemlerden kaynaklandığını aktardı. Ergün, maaş bağlama sistemlerini şöyle açıkladı: "1980 öncesi, 1980 sonrası, 1987 yılında süper emekli sistemi, 1987 sonrası sistemi ve 1999 sistemi."
SÜPER EMEKLİLER SEFİL EMEKLİ OLDU
Bu sistemlerin her birinin farklı hesaplamalarla maaş bağladığını aktaran Ergün, 1987 yılındaki süper emeklilerin en çok mağdur olan kesim olduğunu söyledi. Arabalarını, evlerini ve arsalarını satarak süper emekliliği satın alanların yüksek maaş aldığını ancak daha sonra yetkililer 'biz bunu karşılamıyoruz diyerek bu hakların kaldırıldığını belirten Ergün, "Bu süper emeklilerin hepsi daha sonra sefil emekli oldu. Onların da sorunu mutlaka çözülmeli" dedi.
87 sonrası çalışan ve emekli olanlarda 10 yılın ortalaması alınırken, öncesinde ise en çok prim ödenen 3 yılın ortalamasının maaş hesaplamasında kullanıldığını belirten Ergün, "Orada da bir adaletsizlik vardı. İnsanlar 20 sene asgari ücretten asgari ücretten ödüyorlar son 5 yıl yüksekten ödüyorlardı. Maaşları da tavandan ödeniyordu. Diğerlerinin ise tabandan. İşte aradaki bu farklar giderilecek" dedi.
500 LİRA DA 800 LİRA DA ALAN OLUR
İntibak düzenlemesinin ardından düşük maaş alanlara ne kadar zam yapılacağına ilişkin de açıklamalar yapan Ergün, "Tavandan prim ödüyorsunuz ama eski sistemde kalmışsınız taban maaşta kalmışsınız. Sizden sonra çalışanlar tavandan ödemiş sizin aldığınızın neredeyse 2,5 katını alıyor. Bir emekli 800 lira alırken, 2 bin lira 2 bin 200 lira alanlar var. Adaletsizlik burada. İşte aşağıdakiler yukarıya çıkarılacak. Kişi hayatı boyunca tavandan prim ödemişse tavandaki insan ne alıyorsa tavandakiyle aynı almalı. 500 lira da olur 800 lira da alan olur. Burada önemli nokta ödenen prim ve gün sayısıyla orantılı emekli maaşı alınması olacak" diye konuştu.
HERKESİN MAAŞI ARTMAYACAK
9 milyon 708 bin emeklinin hepsinin umuda kapılmamasını isteyen Ergün, bu düzenleme çerçevesinde herkesin hayal aleminde yaşaması halinde sukut-u hayale uğraya bileceğini söyledi. En büyük kaybın 80 öncesi emeklilerinde yaşandığını söyleyen Ergün, "Memurlar eğitim, çalıştıkları yıla göre emekli oluyorlar. Onların intibak sorunu yok. Bağ-Kur'lularda da basamak sistemi var. Orada fark yok. Bağ-Kur'da da basamaktan ödediği prim kadar maaş alıyorlar" şeklinde konuştu.
GERİYE DÖNÜK ÖDEMENİN ALTINDAN KALKILAMAZ
2,5 milyon emeklinin maaşında yapılacak düzenlemenin hayatını kaybedenlerin yakınlarını da kapsadığına işaret eden Ergün, "Emekli yaşamını yitirdiyse eşi veya çocukları sistemden yararlanıyor. Kurumda sistemden yararlanacak kişinin sayısını herkesin bireysel dosyası incelendiğinde ortaya çıkacak" dedi.
Yapılacak zamların geriye dönük ödenmesinin iyi olacağını ancak Türkiye'nin bunun altında kalkmanın zor olacağını aktaran Ergün, aradaki adaletsizlerin kaldırılmasının bile hayati önem taşıdığını belirtti.