Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan taşeron içşi sistemi hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Devleti kısa süre içerisinde somut adım atması ve taşeron işçiler konusunda düzenlemeye gitmesi bekleniyor. Zorlu çalışma şartlarının ve kadro sıkıntılarının düzeltilmesini bekleyen vatandaşlar da bir an önce devletin bu soruna çözüm bulmasını istiyor.
Bu noktada tüm gelişmeleri takip edebilmeniz adına en son taşeron haberlerini derledik.
İşte son haberler;
Türkiye'de hem özel sektörde hem de kamuda çok önemli sayıda 'taşeron' adı altında çalışan var. İçlerinde memur görevlerini yapanlar da var, çok önemli pozisyonlarda olan da. Ancak birçoğunun kadrosu ya 'temizlik işçisi' ya da 'mutfak elemanı' olarak gösteriliyor. Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre yani kanun diliyle 'muvazaa' yapılıyor.
Gerçek kadrolarında çalışanlar da var. Bu çalışanların kamudaki sayısı 720 bini bulmuş durumda. 1 Kasım seçimleriyle birlikte hükümet tamamının kadroya geçirileceği müjdesini vermiş ve kapsamlı bir çalışma yapılmıştı. Ancak yaşanan hain kalkışma ile bu yasa da gecikmişti. Şimdi çalışmalar yeniden başlatıldı. Bakanlar Kurulu'na da gelen konu ile ilgili çeşitli alternatifler konuşuluyor. Biz de Ankara'daki önemli kaynaklara ulaşarak detayları almaya çalıştık. Öncelikle tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E'li olması sağlanacak.
Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler. Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek. Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek.Herhangi bir sebeple görevden ayrılmaları ve ölümleri halinde sözleşmeli personel pozisyonları iptal edilecek. Her bir taşeron çalışan için 3'er yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak. Bütün kamu kurumlarını bağlayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek.
Bu personel çakılı sözleşmeli olacak. Yani tayin isteyemeyecek. Maaş zamları diğer kamu personeliyle birlikte olacak. Emeklilikleri ise 4A (SSK) statüsünde hesaplanacak.
KADRO YIL SONUNDA TAMAM
Başbakan Binali Yıldırım, hükümetin taşeron işçiler konusunda bir irade ortaya koyduğunu belirterek, ilgili bakanlıklara sürecin hızlandırılması talimatı verdi.
Maliye ve Çalışma Başkanlığı'nın yürüttüğü kapsamında kamuda ve belediyelerde "güvenlik-iş kalitesinin düşmesine" yönelik endişeleri gideren bir model ortaya kondu. Buna göre kamu kurumlarında ve belediyelerde hizmet grafiğinin aşağı çekilmemesi için İş Kanunu'nda işten çıkarmaya yönelik bütün maddeler özel sözleşmeye de ekleniyor.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Bu İş Kanunu'na atfen değil özel sözleşmeli personel modeline uyarlıyoruz. Üç yıllık sözleşme imzalanacak. Üç yıllık sözleşme öngörülüyor ancak hangi hallerde bu sözleşme iptal edilecek açıkça belirtiyoruz. Kadro güvencesiyle hizmet kalitesinin düşmesine izin verilmeyecek" dedi. Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:
Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak. Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak. Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak..Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak. Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.. Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.. Bir işçi hangi hallerde işten çıkarılabilecek? sözleşmeli personel konusunda farklı modeller var. Biz tüm bu incelikleri dikkate alarak bir model ortaya koymak zorundayız. Kamuda, belediyede hizmet kalitesini aşağı çekmemek için ilgili yasalara uygun bir çalışma yapıyoruz."
Üst düzey bir hükümet yetkilisi hükümetin işçilere verdiği sözü tutacağını belirterek, gecikmenin nedenini şu sözlerle anlattı:
"Birincisi sınavı kim, nasıl yapacak? HDP'li belediyelerle ilgili sıkıntılar var. Ancak sadece Doğu ve Güneydoğu meselesi değil. İstanbul, Ankara diğer şehirlerdeki belediyelerde çalışanlar konusunda da hassasiyet gerekiyor. Kadroya alınca çalışacaklar mı endişesi var. Taşeron işçi hafta sonu da geliyor ancak memur olan gelmiyor. Kadroya alındıklarında hizmet kalitesi açısından sorun yaşanacak mı?
Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da Başbakanlık genelgesi dikkate alınıyor. "Milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları" hakkında da Başbakanlık genelgesine dayanarak idari ve adli işlem başlatılıyor. Paralel Yapı üyeleri ve terör örgütü PKK sempatizanları ile bu örgütlere yardım edenler araştırılıyor. Bu tür yapılarla eylem birliği içinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında amirler idari soruşturma yürütebiliyor. PKK, DHKP-C, Paralel Yapı dâhil tüm örgütler genelge kapsamına alınırken, dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalışanlar hakkında da titizlikle incelenmesi talimatı verilmişti..
TAŞERON İŞÇİLER NE ZAMAN KADROYA ALINACAK?
Soylu taşeron işçilerin kadroya alınması konusunu, “Biz bu konuda geçmiş çalışmalarımızı önemli bir noktaya getirmiştik. Bir, iki konu kalmıştı. Bunu tekrar hükümetimizle ele alacağız. Bunu ele almaya tam zamanın geldiği bir dönemde, 15 Temmuz ile karşılaştık. Acil meselelerin gündemimizden kalkmasının ardından o konuyla ilgili de bir çalışma ortaya koyacağız” diye konuştu.