Ancak, beş gün önce başlayan festival esnafı mutlu ederken, büyük umutlarla gelen vatandaş indirim oranlarını görünce hayal kırıklığına uğruyor.
Ulusal medyada yer alan haberler ve reklamların etkisiyle Mahmutpaşa'ya akın eden vatandaşlar, afişlerde yer alan 'yüzde 70'e varan indirim' ifadesinin tüm mallar için geçerli olduğunu düşününce, evdeki hesap çarşıya uymuyor.
Piyasadaki fiyatlara göre zaten ucuz olan bölgede vitrinlerdeki tüm ürünlerde bu indirimi bekleyen vatandaş, bazı ürünlerde çok daha az bazılarında ise hiç indirim olmadığını görünce evine eli boş dönüyor.
Kampanyayı düzenleyen yetkililer, reklamlarında "yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50 ve yüzde 70'e varan indirimler" diye duyuru yapıldığın ancak işin sadece "yüzde 70'e varan kısmının öne çıkartıldığını belirterek kendilerini savunuyor.
İŞLER YÜZDE 40 ARTTI
Esnafın ortak görüşü ise festival ile birlikte işlerde bir hareketlilik olduğu yönünde. Duyuruların ardından Mahmutpaşa'ya gelen vatandaşların sayısında yüzde 50'den fazla artış olduğu ifade edilirken, bu artışın satışlara etkisinin de yüzde 40 civarında olduğu belirtiliyor. Okulların, kısa bir süre sonra açılacak olması da işlerin artmasında diğer bir önemli faktör olarak gösteriliyor.
Bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 300 esnafın yüzde 90'ı festivale katılırken, yüzde 10'luk kısım ise ürünlerinin zaten ucuz olduğunu belirterek indirime katılmıyor. Yüzde 70 oranındaki indirimlere ise en çok okul kıyafetleri, gece kıyafetleri ve ayakkabılarda rastlanıyor.
İndirim sonrası öğrenciler için ayakkabıların fiyatları 25 ile 35 TL arasında, spor ayakkabıların fiyatları ise 20 ile 59 TL arasında değişiyor. İndirimli,yetişkin gömlekleri 10 ile 15 TL arasında, tişörtler de 15 TL'ye satışa sunuluyor. Vatandaşlar, indirimli ürünlerin çoğunun önceki sezona ait olduğu konusunda da şikayette bulunuyor.
Araplar hariç Sultanahmet bölgesinin daimi ziyaretçilerinden olan turistlerin ise alışveriş festivalinden çok haberi yok. Ziyaret ettiğiniz iki dükkandan birinde Arap turist görmek ise hiç şaşırtıcı değil.
29 Ağustos'ta başlayan festival çeşitli etkinliklerle 29 Eylül'e kadar devam edecek.
"SAKARYA'DAN GELDİM ELİM BOŞ DÖNÜYORUM"
İndirim haberi üzerine Sakarya'dan gelen Şule Erdoğan, aradıkları indirimi bulamadıklarını ve eli boş döneceklerini söyledi.
Erdoğan, "Sanirim elimiz boş döneceğiz. Kelime oyunu yapmasınlar, vapurdaki gibi '1 alana 2 bedava' ticareti yapmasınlar. Gerçek ticaret yapsınlar biz de kapıdan ayrılmayalım. Yaz dönemi bitti, kış için yeni kıyafetler almaya geldik ama umduğumuzu bulamadık. Bu kış yine eskilere talim edeceğiz. Birçok dükkanda ürünlerde etiket yok. Ayrıca bizi alışverişe zorlayan çığırtkanlar da alışveriş isteğimizi bitirdi" dedi.
"İNDİRİM MAĞAZAYA SOKANA KADAR"
Emirgan'dan geldiğini söyleyen ev hanımı Gülsüm Varlı ise, indirimin müşteriyi dükkana sokana kadar olduğunu söyledi. Varlı, "Yıllardır Mahmutpaşa'ya gelirim. Buradaki indirimi de televizyondan duyup geldim. Ama indirim falan göremedim. Esnaf, 'malımız zaten indirimli' diyor. İndirim, müşteriyi mağazaya sokana kadar var."
"ESNAF KESİNLİKLE FEDAKARLIK YAPTI"
Festivali düzenleyen Mahmutpaşa Tüccar ve Esnafları Koruma Çarşıyı Güzelleştirme Derneği Başkanı Yusuf Yetişgin ise bu görüşlere karşı çıkarak, esnafın kesinlikle fedakarlık yaptığını ve halkında ciro artışıyla bunun karşılığını verdiğini söyledi.
Yetişgin, "Benim küçüklüğümde kalabalıktan dolayı ayaklarımız Mahmutpaşa'da yerden kesilirdi. Şu anda burada mağazamız yok. Ancak bir sosyal sorumluluk projesi olarak bunu başlattık. Amacımız, gençlere burayı yeniden tanıtmak. Ucuzluk zaten vardı aynı zamanda kalitenin de olduğunu göstermek istedik. İndirim yapılmadığı fikrine katılmıyorum. Biz yuzde 30'a 40'a 50'ye ve 70 e varan indirim diyoruz. 40 liralık gömleği 10 liraya indiren var. Her malın bir maliyeti var. O nedenle her üründe yüzde 70 indirim olmaz. Esnaf kesinlikle ve kesinlikle fedakarlık yapmıştır. Bunun karşılığı da halk tarafından veriliyor. Cirolarda yüzde 40'tan fazla artış var" dedi.
"HER ŞEYE YÜZDE 70 İNDİRİM OLMAZ"
İstanbul Erkek Lisesi'nde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ülker Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in sınıf arkadaşı olan esnaf İbrahim Haldun Vardareli ise müşterinin indirimi yanlış algılayıp geldiğine dikkat çekti.
Vardareli şöyle konuştu: "Müşteri yüzde 70'e varan indirimi genelliyor. Belki bu indirim 240 liralık pardesüde olabilir ancak 10 liralık penyede de aynı indirimi talep ediyorlar. Bu penyeyi 3 liraya satamazsınız. Her şeye yüzde 70 indirim olmaz. Halkı buraya çekmek için bir festival düzenlendi, bir hareketlilik gözlemleniyor. İnsan kalabalığında yüzde 50, iş hacminde de yüzde 40'lık bir artış gözlemleniyor."
KAPALIÇARŞI ETKİLENMİYOR, ÇEVİRİCİLER BIKTIRMIŞ DURUMDA
Mahmutpaşa'nın yanıbaşındaki Kapalıçarşı ve diğer caddelerde ise indirim festivalinden kaynaklanan bir hareketlilik dikkati çekmiyor. Kapalıcarşı esnafı kendilerinin çoğunlukla turistlere hitap etmeleri nedeniyle Mahmutpasa'da daha çok yerli müşteriye yönelik yapılan indirimin kendi satışlarına olumlu ya da olumsuz yansıması olmadığını belirtti.
Kapalıçarşı'nın üstünde yer alan Çadırcılar Caddesi'nde de benzer bir durum söz konusu. Caddede 24 yıldır dükkan işleten bir esnaf işlerinin iyi olmadığını, zabıtanın seyyar satıcı ve müşteri avlayarak rahatsızlık veren 'çeviriciler'e karşı gerekli özeni göstermemesinden şikayet ederek, 'Aklı olan müşteri buraya bir daha gelmez' diye çarpıcı bir cümle sarfetti.