Bunun yanı sıra “EYT maaş nasıl yükseltilir?” sorusu da aratılanlar arasında. EYT’liler maaş hesabının dışında, kıdem tazminatı da alacaklar. Böylece, emekli olmak için işten ayrılan bir EYT’li, istifa etse de kıdem tazminatı elde edecek. Böylece çifte kazanç sağlamış olacak. Peki, EYT kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte detaylar…EYT’den emekli olmayı bekleyen 1,5 milyon vatandaş, emekli maaşını yükseltmenin yollarını arıyor. Bilindiği gibi kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamıyor. Fakat emekli olarak işten ayrılanlara bu tazminat ödeniyor. EYT’den yararlanacak olan vatandaşlara müjde! Maaş hesaplarının yanı sıra kıdem tazminatı da alabilecekler. Böylece maaşlarını ikiye katlayabilecekler. Peki, EYT maaş yükseltirken nelere dikkat edilmeli? Gelin birlikte bakalım…
EYT’DE KIDEM TAZMİNATI MÜJDESİ
EYT kapsamında prim veya yıl şartını dolduran vatandaşlar emekli olabilecek. Emekli olacak olan sigortalı çalışanlar, başvurdukları aydan bir sonraki ayın başından itibaren maaşlarını alabilecek. EYT’de maaş hesabı yapılırken ise üç ayrı döneme bakılacak. 2000 yılı ve öncesi için Aylık Bağlama Oranı (ABO), yüksek tutulurken ayrıca bir güncelleme katsayısı da kullanılıyor. 2008 yılının 10. Ayından sonrası için yapılan hesaplamada ise ABO büyüme hızının yüzde 30’u ve bir önceki ayın enflasyon oranına bakılıyor. Bu şekilde üç ayrı hesapla birlikte EYT’li vatandaşın emekli maaşı belirleniyor.Fakat burada dikkat edilmesi gereken durum, SGK’ya bildirilen kazanç. Sigortalı bir vatandaşın çalışırken aldığı brüt maaşın ne kadar olduğu önem taşıyor. Maaşı asgari ücret üzerinden gösterilip düşük prim kazananlar olabiliyor. SGK’ya maaşları yüksek bildirilen EYT’liler yüksek maaş alacaklar. Bu yüzden vatandaşın, çalıştığı iş yerinin SGK’ya maaşını tam gösterip göstermediği büyük önem taşıyor.
EYT’LİLER İKİ KAT FAZLA KAZANACAK
EYT’lilerin kıdem tazminatı kazanacağını söylemiştik. Emeklilik kararı aldıklarında tazminat hakkı da elde etmiş olacaklar. Fakat az önce belirttiğimiz gibi kendi isteği ile işten ayrılanlara kıdem tazminatı verilmiyor. Emekliler için ise bu durum söz konusu değil. Emeklilik için işten ayrılan EYT’liler, kıdem tazminatı elde edebilecek.
EYT KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Kıdem tazminatı hesaplarken, son brüt maaş üzerinden çalışılan süreye bakılıyor. Kıdem tazminatı her sene Ocak ve Temmuz aylarında belirleniyor. Bu dönemlerde ise tazminat tutarı oldukça yüksek oluyor. Şu an her sene için ödenecek en yüksek kıdem tazminatı tutarı ise 15 bin 371 TL. Bunun yanında enflasyon farkı da hesaba katılacak. Enflasyonla bağlantılı olarak kıdem tazminatı da değişecek.
Kıdem tazminatı hesaplanırken, son brüt maaş hesabındaki kazancın yanı sıra yıl içinde ödenen tüm nakit paralara da bakılıyor. Yani bu hesaplamada, düzenli olan ödemeler dikkate alınıyor. Değişken ücretler brüt maaşa eklenmiyor. Fakat ikramiye, yemek parası, kıyafet parası, görev tazminatı, kasa tazminatı gibi düzenli ödemeler brüt ücrete ekleniyor.