Ulusal Bor Araştırma Estitüsü (BOREN) ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yürütülen Sodyum Borhidrür Sentezi ve Üretimi Projesi'nin (SBH) açılışı için Kocaeli'nin Gebze ilçesine gelen Bakan Güler, TÜBİTAK MAM Gebze Yerleşkesi Konferans salonunda yapılan toplantıya katıldı. Dünya üzerinde enerjide büyük bir bağımsızlık savaşı verdiklerini söyleyen Bakan Güler, "Türkiye bor rezervinin yüzde 72'sine sahip enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin sonunda dışa bağımlılığımızı azaltmamız lazım. Özellikle doğalgazda bu geçerli. Bu gün kullandığımız elektriğin yarısı ülke genelinde doğalgaza gidiyor. Bir salonda kullanılan tüm lambalardaki enerjinin yarısını doğalgazdan, birazını rüzgardan, güneşten veya sodyum borhidrürün hidrojeninden üretirsek biz dışa bağımlılığımızı gidermiş olacağız. Bunu yaparken de teknoloji sahibi olacağız. Bunun için biz enerjiye büyük önem verdik. Sodyum borhidrürü ürettik" diye konuştu.
Proje hakkında bilgi veren Kimya Enstitüsü Müdür Yrd. Tahsin Bahar, "Üniversiteler, TÜBİTAK ve AR-GE tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Sodyum Borhidrür Sentezi ve Üretimi Projesi (SBH) pilot tesisinde bor hidrür üretimi başarıyla gerçekleşti. Sanayiye uygun hale getirilen enerji kaynağının şu anki maliyeti ham maddede 7,25 euro, toplamda ise 15 euro. Maliyetlerin düşürülmesi yönündeki çalışmaların sonuçlanmasıyla sanayi ve iş dünyasına daha uygun hale gelecektir. Bu projede toplam kar 10 bin euro olarak belirlenmiştir. 18 aydır sürdürülen projede asıl amaç SBH için gerekli olan sodyum metalinin üretiminde Türkiye'nin yeterince bilinçli olmasını sağlamaktır. Türkiye şartlarına en uygun yöntemi geliştirmek için çalışmalar yapıldı" diye konuştu.
Konferans salonundaki programın tamamlanmasının ardından SBH üretim tesisinin açılışı yapıldı. Tesisi gezen Bakan Güler, burada kısa bir tanıtım yaptı. Ardından Pilot Ölçekli Kabarcıklı Akışkan Yatak Gazlaştırma Tesisi'ne geçen Bakan Güler, fındık kabuğundan nasıl gaz üretildiğini anlattı. Güler, "Fındık kabuğundan gaz elde ediliyor burada. Doğalgaz gibi. TÜBİTAK tarafından yürütülen bir çalışma. Kabukları ile dışımızı ısıtacağız bundan sonra. Yenilebilir enerjilerden yapılan bu çalışmalarla bir rüyamız daha gerçek olacak. Fındıktan elde edilen gazla dünyadaki yerimizi alacağız. Dünyada yüzde 70 rezerve sahip olduğumuz fındık, Ordu, Giresun gibi illerimizde bu tesislerin kurulmasını bekliyoruz. Böylece enerjideki dışa bağımlılığımız azaltacak ve kendi yerli enerjimizi üreteceğiz" ifadelerini kullandı.
Doğalgazdaki indirimi de değerlendiren Bakan Güler, "Başbakanımızın da açıkladığı gibi sözümüzde durduk. Bundan sonrası için zaman belirleyici olacaktır" dedi.